India văzută și nevăzută (recenzie)
autor Vasile Andru, Editura Herald București, 2015
Am primit luna trecută un colet de la Libris (v-am arătat pe Instagram toate cărțile. Printre ele era și cea de azi, India văzută și nevăzută o ”carte-eveniment” cum am numit-o eu. Spun asta pentru că India văzută și nevăzută a domnului Vasile Andru este într-adevăr o carte eveniment. Este o carte pentru cei pasionați nu doar de fascinanta spiritualitate a Indiei, ci și pentru cei pasionați de spiritualitate în general.
Iar despre Vasile Andru, autorul acecsteia ce putem spune altceva decât cuvinte la superlativ: profesor universitar și jurnalist cu vechime, autor a peste 30 de cărți, fondator și co-fondator a numeroase publicații, cu stagii de pregătire în multe țări ale lumii, inclusiv în India despre care-i vorba în cartea de față, membru activ în multe mișcări spirituale, mentor pentru nenumărați învățăcei…
Cartea este fascinantă de la început și este scrisă altfel decât alte cărți de acest gen. Este practic o culegere bine închegată de discuții și interviuri și de aceea se poate citi foarte ușor și frumos ca o lectură relaxantă, care te înalță spiritual. Uneori autorul este cel care intervievează, alteori el este cel intervievat. În alte capitole însă autorul așterne rânduri ca pentru sine, dar în același timp și pentru cititor, desigur. Sunt deci și capitole care seamănă mai mult cu cărțile „clasice” de călătorii, în care locuri, oameni și evenimente sunt descrise prin ochii călătorului.
Vasile Andru nu a scris o carte despre India după ce a făcut o vizită ca turist în această țară și după ce s-a documentat intens despre locurile vizitate. Vasile Andru a scris o carte despre India în care a trăit, a fost oaspete și a participat activ la diverse programe culturale. El a „simțit” India, el a fost apropiat de oamenii locului, așa că i-a putut înțelege „din interior”. Pentru el India a fost o incursiune nu doar spirituală.
Am aflat de la el din carte, printre multe altele, că există și mulți creștini în India și nu de acum, ci din vremuri străvechi. Ca o curiozitate, numărul creștinilor din India la ora actuală îl depășește pe cel al budiștilor. Da, pentru că budismul, deși a apărut în India, este după cum se spune, o religie „exportată”. Sunt mai mulți budiști în afara Indiei, în Tibet și în țări ale Asiei de Sud-Est.
Ceea ce m-a atras încă și mai mult la această carte este spiritul universalist al autorului. El nu este orientalist. El nu este (doar) ortodox. El nu este numai lingvist, sau numai jurnalist. El nu este pro-orient sau pro-occident. Vasile Andru este un om de o mare cultură universală.
De aceea am descoperit cu mare bucurie în carte foarte multe similitudini între diverse religii, în speță între budism, hinduism și creștinism. Am descoperit și similitudini între diverse moduri de gândire, între materialismul vestic și idealismul occidental și nu este de mirare că în ultimii ani putem remarca o fuziune cumva între cele două, o încercare de a ajunge la un echilibru benefic.
Tinerii americani și europeni încep să-și dorească din ce în ce mai mult și o viață pentru suflet, pentru propriul bine spiritual, în vreme ce orientalii își doresc și ei bunuri materiale care să le asigure o viață confortabilă.
Vă recomand cu drag această carte-eveniment, care vă va încânta cu siguranță!
Eva Anca says
Numele autorului îmi sună tare cunoscut, deși sigur nu am citit nicio carte semnată de el. Însă cartea asta chiar pare interesantă, mai ales pentru cei pasionați de subiect.
Claudia says
Da, e o carte deosebita insa nu chiar pentru oricine.