Ce este reziliența psihologică?
Probabil că cei care citesc articole despre psihologie și/sau dezvoltare personală au auzit în ultimul timp un termen relativ nou, numit reziliență. Ce este deci reziliența?
O căutare în dicționarele mai vechi ne dă pentru reziliență o explicație legată de inginerie și anume că acest termen este folosit pentru a descrie rezistența în timp a unei piese supusă la tensiuni mecanice. Chiar ne puteam gândi că reziliență ar fi pe undeva legat de rezistență, dar de rezistența în timp la efort continuu.
Psihologilor le-a plăcut atât de multe termenul încât l-au „împrumutat” de la ingineri și l-au adaptat la caracteristicile psihice ale unei persoane umane. Așadar vom înțelege prin reziliență psihologică se pot înțelege mai multe lucruri și anume:
- Capacitatea unei persoane de a-și menține un anume echilibru mintal la acțiunea factorilor de stres externi și de a reveni după un șoc în starea anterioară de echilibru, sau în orice caz, într-o stare psihică bună.
- Persoanele care au reziliență nu sunt nicidecum invulnerabile, dar au capacitatea de a-și recunoaște (interior) greșelile și de a le corecta cât mai repede posibil, învățând din ele. Cu alte cuvinte, cel care manifestă reziliență, se „ridică” mereu după ce „cade”.
- Reziliență mai înseamnă și capacitatea unei persoane de a-și păstra cumpătul și gândirea clară chiar „în mijlocul furtunii”. Astfel aceste persoane pot reacționa mult mai lucid în situații de stres, chiar de stres extrem.
- Dar reziliență mai înseamnă și capacitatea de a „te ține” de un program, de o anumită rutină, care prin ea însăși poate fi obositoare. Un elev cu reziliență ridicată, atunci când învață pentru un examen, o face temeinic și o face zilnic, rezolvând diverse probleme sau sarcini de lucru, chiar dacă pot fi plictisitoare.
- Reziliența mai este și capacitatea de a lupta cu o boală, de a-ți menține încrederea și tonusul pozitiv, speranța că vei trece peste toate problemele cu bine. Mai cu seamă în cazul bolilor grave, o persoană cu reziliență ridicată va avea șanse mult mai mari de a se însănătoși, față de cel care va fi deprimat și va renunța la luptă.
Toate studiile și observațiile efectuate nu în perioade de ani sau zeci de ani, ci în decursul istoriei de mii de ani, au demonstrat faptul că persoanele care prezintă reziliență mare au reușit întotdeauna să realizeze mai multe în viață.
Regii sau comandanții militari care au învățat din greșeli și s-au adaptat mereu, au avut întotdeauna mai mult succes. Savanții, artiștii, scriitorii, compozitorii etc. care au manifestat rezistență ridicată la stres, au reușit să creeze opere nemuritoare. Copiii, elevii sau studenții cu reziliență ridicată au reușit mereu la examene din școală și la cele ale vieții. Iată. deci, că reziliența psihologică, am putea spune, este un concept întâlnit din cele mai vechi timpuri.
Eva Anca says
Mulțumesc pentru explicații! Auzisem termenul, dar într-adevăr, nu știam exact la ce se referă.
Claudia says
Cu drag 🙂