Viața ne este programată? – autor Dr. David R. Hamilton,
cu subtitlul Între destin și liberul arbitru, Editura Niculescu, București,
traducere din limba engleză de Luciana Sabina Tcaciuc
Când mi-a dat cartea ca să o citesc, soția mi-a și spus că este una pentru mine, pentru că are argumentări și date științifice. O văzuse pe stoc la Libris și știe că mie astfel de cărți îmi plac, lucrări ale căror argumente se bazează pe ceva concret, nu doar pe simple supoziții. Sunt ele și poveștile frumoase, dar totul este veridic doar atunci când se bazează pe datele din experimente, din studii, din observații riguroase.
Cartea lui David R. Hamilton este o astfel de carte, ce promovează idei foarte interesante, dar bazate totodată și pe date științifice. De mii de ani, de la filozofii greci și nu numai de la ei, pentru că și în alte culturi fuseseră discutate ideile, înțelepții, clericii, oamenii de rând și-au pus mereu întrebarea: oare viața noastră este predestinată? Cât o fi predestinare și cât o fi liber arbitru?
Am aflat și eu în timpul facultății despre factorii care influențează viața cuiva: genetică, mediu și educație, fiecare dintre aceștia având adepți și oponenți, discipoli și contestatari. Cum din fire sunt un om care crede că mai mereu că adevărul e undeva pe la mijloc, am fost de acord că mai mereu viața cuiva este dependentă de toți cei trei factori enumerați mai sus, fiecare cu ponderea lui în dezvoltarea fiecăruia.
Acum că v-am provocat, să intrăm și în niște detalii despre carte și să vă spun că, la fel ca ideea din paragraful anterior și în lucrarea Dr. David Hamilton vom afla că în viețile fiecărui om există și destin, dar și liber-arbitru. Prin genetica noastră și de asemenea prin corelațiile dintre evenimentele cosmice și ciclurile vieții, avem o foarte importantă doză de destin. Nu toți oamenii se nasc cu aceleași șanse, deși toți oamenii sunt egali în ceea ce privește drepturile lor la a ocupa un loc în Univers.
Fără să aibă absolut nici o legătură cu ideea de horoscop sau scris în stele, datele ne demonstrează clar că viața pe Pământ este nu puțin, ci foarte puternic de evenimentele cosmice, mai ales de cele care se petrec în imediata vecinătate a planetei noastre.
Activitatea solară este doar un exemplu despre cum suntem influențați în mod direct de astrul care ne dă energie. Și nu ne referim aici la succesiunea anotimpurilor și la alternanța zi-noapte, ci la perioadele de activitate solară mai intensă, când fluxul de radiații afectează evenimentele de pe planeta noastră, inclusiv cele economice.
Și Luna ne influențează pe noi oamenii, nu doar creșterea și descreșterea nivelului apelor Oceanului Planetar. Există desigur și posibilitatea ca evenimente cosmice ce au loc în regiuni mai îndepărtate ale Universului să ne influențeze viețile într-un mod mai direct sau mai subtil. Așadar în viețile noastre există și destin.
Un optimist, așa cum este autorul cărții și așa cum sunt și eu printre nenumărați alți oameni, va crede însă cu tărie că în ciuda destinului, oamenii au și libertatea de a alege ce doresc să facă cu viețile lor. Iar David Hamilton crede și militează cu tărie că destinul, acolo unde este neprielnic, poate fi învins prin deciziile personale. Ba mai mult, el dă și exemple despre cum se poate face acest lucru în mod practic și urmărind o strategie coerentă.
Citiți cartea și veți descoperi în ea o mică comoară intelectuală!
Leave a Reply