Ce este sistemul Pantone și la ce se folosește
Ați auzit de această culoare Pantone, pe care am pomenit-o în titlu? Desigur că nu, deoarece nici nu există. Pentru astăzi în mini-seria despre culori, am ales să prezentăm pe scurt Pantone, care este o companie americană, dar și un institut „al culorilor” dacă putem spune așa.
Poate că unii au auzit prin presă despre faptul că Pantone alege o „culoare a anului”. Pentru anul 2022 culoarea se numește Very Peri (Pantone 17-3938 sau #6667AB). Cum s-a ajuns aici?
Pantone are sediul în Carlstadt, New Jersey (SUA) și a înființat un „cod al culorilor”, un standard dacă putem să-i spunem așa, pentru ca diverși producători de pigmenți, sau diverse companii care activează în industria textilelor, cosmeticelor, coloranților, tușurilor și cernelurilor de tipografie, să poată comunica între ele foarte simplu în ceea ce privește culorile utilizate. Am putea spune că până atunci era un adevărat haos în denumirea și folosirea culorilor, fiecare companie folosind sisteme de culori individuale și nu standardizate.
Pantone LLC (cu numele complet) a început să funcționeze în 1950 ca o mică tipografie, înființată de Lawrence Herbert. Folosindu-și cunoștințele de chimie, fondatorul a catalogat toate cernelurile de tipografie și tușurile cunoscute după niște criterii clare, acesta fiind de fapt începutul standardizării în domeniu.
Mai apoi a fost extins sistemul și au fost catalogate și mai multe culori, fiind înființat PMS (Pantone Matching Sustem) care avea în anul 2019 un număr de 2161 de culori. Pare puțin în comparație cu milioanele de culori cu care producătorii de televizoare sau telefoane smart se laudă că le pot reproduce ecranele dispozitivelor lor, dar să nu uităm că aceste culori din standardul Pantone au corespondent în „realitate”, adică chiar există pentru ele pigmenți potriviți a fi utilizați pentru a vopsi ceva cu ei, nu doar pentru a fi „privite” niște culori pe un ecran.
Dar și în „contrapartidă”, atât sistemul RGB cât și cel CMYK nu pot reproduce toate culorile Pantone, sau toate culorile din natură.
Deoarece sistemul Pantone de clasificare a culorilor și-a dovedit viabilitatea, a fost adoptat treptat de toate marile companii din domeniul modei, al textilelor, cosmeticelor, de către tipografii etc. fiind la ora actuală cel mai utilizat. Nu este însă singurul, deoarece mai există și ale sisteme de clasificare a culorilor.
În fiecare an specialiști din întreaga lume, oameni ce lucrează în domeniu, se întâlnesc pentru a propune și a alege culoarea anului. Această culoare a anului nu are doar valoare simbolică, ci chiar exprimă ceva, un mesaj, un simbol, referitor la tendințele modei (în domeniul culorilor) pentru anul respectiv. De exemplu, în 2012, culoarea Tangerine Tango a fost folosită de Sephora în colaborare cu Pantone, pentru a crea o nouă linie de produse cosmetice (oje de unghii, rujuri de buze, creme, farduri etc.).
Mai nou și culorile pentru vopselele de interior și exterior folosite în construcții și amenajări interioare au fost catalogate după PMS, tot pentru a se realiza o uniformizare și o standardizare utile tuturor.
Pe internet veți putea afla mult mai multe despre Pantone și ca o curiozitate, au fost ani în care au fost adoptate două culori ale anului…
Dacă nu mă înșel, chiar în 2020 au fost două culori ale anului, alese de Pantone. Eu știam de acest sistem că se folosește în modă și în designul interior. Nu cunoșteam, în schimb, informații despre istoria sa.
Ma bucur ca am fost de ajutor si ai aflat mai multe despre asta 🙂