Câte ouă poți mânca pe săptămână?
Deoarece se apropie Paștele (ortodox), când mesele vor fi pline și de ouă roșii, întrebarea din titlu vine tocmai „la țanc”. Despre consumul de ouă s-a vorbit și se tot vorbește de multă vreme.
Unii susțin că ouăle sunt foarte sănătoase pentru organism în timp ce alții sunt de părere că sunt foarte „periculoase” pentru sănătate. În fond, cum se întâmplă cel mai adesea, credem că adevărul este undeva pe la mijloc.
Dar să detaliem cumva cele știute despre ouă. Deoarece oul au fost „proiectate” de natură pentru a da naștere unui pui și pentru a-i asigura necesarul de nutrienți în etapa de dezvoltare, ele sunt adevărate „bombe” de substanțe proteice, de vitamine și minerale. De asemenea ouăle conțin și grăsimi sub formă de colesterol.
Cele mai multe substanțe nutritive se află în gălbenuș, dar și albușul, contrar unor păreri, nu este „gol”, ci are proteine, foarte utile și puiului, dar și nouă, celor ce mâncăm oul. Așadar am putea spune fără să exagerăm, că oul este un aliment valoros, foarte complex, care nu ar trebui să lipsească din alimentație.
Acum este și firesc ca oul să poată fi și nerecomandat consumului, mai ales dacă se consumă în exces. Mai contează foarte mult și cum este preparat oul, deoarece pe lângă ce conține el, mai absoarbe și foarte mult ulei, dacă este făcut ochi sau mai cu seamă, omletă pufoasă.
Dacă este consumat fiert, oul nu mai absoarbe grăsimi suplimentare, dar are el deja mult colesterol. Se zice că cel mai sănătos ou de mâncat este cel poșat (ochiuri făcute pe apă), adică oul este spart și pus în apa care fierbe, coagulându-se imediat.
Și ouăle fierte moi sunt foarte bune, în vreme ce cele fierte tari, cum sunt ouăle roșii de Paște, sunt ceva mai greu de digerat. Acum, câte ouă poți mânca? Citeam recent într-un articol că nutriționiștii recomandau să nu se depășească un număr de cinci ouă pe săptămână.
Dar răspunsul trebuie nuanțat. În alt articol, mai demult, citeam că un celebru înotător american, multiplu campion olimpic, devora câte o omletă făcută din zece ouă, fără să aibă probleme. Deci se pot mânca și foarte multe ouă, depinzând de organism. Sau altfel spus, mai degrabă poți consuma atâtea ouă câte poți „arde”, adică să metabolizezi prin efort fizic și/sau intelectual, bogăția de nutrienți și de proteine pe care ți le dă un ou.
Într-un alt articol citeam despre o bătrânică din Italia, care depășise 110 ani și care declara că secretul vieții ei îndelungate a fost faptul că mâncă zilnic câte un ou. Devine destul de clar câte ouă poți mânca, în funcție de organismul tău: atâtea câte poți, câtă vreme te simți bine.
Dar fără exagerări, deoarece cu siguranță că dacă mănânci cincizeci de ouă într-o săptămână, bine nu-ți va fi, dar nici dacă mănânci doar unul pe săptămână, nu te vei bucura de mulțimea de substanțe nutritive și utile.
Mare grijă la masa de Paște, când nu doar ouăle sunt „bombe” calorice, ci și toate celelalte de pe masă!
Eu obișnuiesc să mănânc ouă doar atunci când simt că îmi cere organismul, în rest nu vreau nici să le văd. Nici de Paști nu pot spune că exagerez cu ele.
Asa e cel mai bine. 🙂