De ce se folosește clorhexidina la tratarea plăcii bacteriene
Recent a fost publicat un studiu care a arătat că românii sunt ultimii din Europa la sănătatea dinților. Toate elementele determinante erau la cel mai jos nivel în comparație cu celelalte țări: numărul de medici stomatologi la suta de mii de locuitori, resursele cheltuite de români pentru vizitele la stomatolog și consumul de pastă de dinți pe cap de locuitor.
De groază pur și simplu este faptul că în multe sate românești, oamenii nu se spală aproape de loc pe dinți, din care cauză în a doua jumătate a vieții trăiesc practic fără dinți în gură. Spălatul pe dinți este primul pas spre o sănătate dentară corespunzătoare, iar acest obicei trebui deprins din copilăria timpurie, ca să facă parte din rutina zilnică.
În articolul de azi nu vom descrie elementele igienei orale, cum ar fi periuța și pasta de dinți, apa de gură sau ața dentară, ci vom discuta despre placa bacteriană, pentru că în fond, toată igiena orală asta are ca scop principal, îndepărtarea și controlul plăcii bacteriene.
Microbii trăiesc peste tot pe Pământ. Au fost găsiți microbi și în minele de cărbuni situate la mari adâncimi și în gheața regiunilor septentrionale și în izvoarele fierbinți din zonele vulcanice active. În corpul animalelor există de asemenea microbi, unii fiind chiar beneficiu pentru buna funcționare a metabolismului unui organism complex.
Avem microbi în intestine și lipsa acestora în urma unui tratament medicamentos cu antibiotice ne afectează digestia, de aceea trebuie să avem grijă și de micro-flora intestinală.
Dar avem microbi și în cavitatea bucală, în gură adică, pentru simplul fapt că gura vine cel mai adesea în contact direct cu mediul înconjurător. Gura și nasul sunt cele mai expuse a fi „invadate” de microbi și de asemenea, mediul cald și umed din gură și din nas este propice dezvoltării coloniilor de microbi.
Multe specii de microbi care se dezvoltă în gură nu produc propriu-zis boli, ei fiind cumva inofensivi, însă microbii au și ei propriul lor metabolism. Produsele secundare ale digestiei (primitive) a lor pot conține acizi și alte substanțe corozive care pentru smalțul dinților numai inofensive nu sunt. De aceea apa de gură cu clorhexidina poate fi o primă armă cu care să luptăm împotriva lor.
Coloniile de microbi din cavitatea bucală formează deci ceea ce se numește placă bacteriană, responsabilă de mirosul neplăcut al gurii și de atacul asupra smalțului dinților, care ulterior provoacă carii, gingivită și paradontoză, probleme grave care pot conduce la pierderea dinților.
Când s-a înțeles acest fapt, a devenit evident că igiena orală trebuie văzută ca o acțiune complexă și bine coordonată pentru controlul plăcii dentare. Există foarte multe paste de dinți care nu doar spală dinții, ci conțin și substanțe active în lupta cu placa bacteriană. Un exemplu și nu singurul ar fi pasta de dinți cu cărbune, dar și multe alte paste și geluri de dinți, care pe lângă spălarea și albirea dinților, au și efecte bactericide.
Și pentru că tocmai am pomenit despre substanțele bactericide, trebui știut că este dificil de inventat și de folosit una care să îndeplinească condițiile cerute de acțiunea de „ucidere” a microbilor din cavitatea bucală. Substanța respectivă trebuie să fie „puternică” cu microbii, dar totodată delicată cu organismul uman. Acum clorhexidina este poate cea mai folosită substanţă care poate controla placa bacterienă.
Nu este o substanță nouă, fiind studiată de prin 1970. Este foarte bună deoarece o soluție cu doar 0,2 % substanță activă reduce semnificativ, cu 85-90% populațiile de microbi, dacă se clătește gura doar de două ori pe zi cu 10 ml de soluție. Așadar această substanță este perfectă pentru a fi „înglobată” în apele de gură.
Clorhexidina este un agent anti-microbian (antiseptic) care omoară bacteriile și fungii (ciupercile microscopice), dar le și ține sub control, adică împiedică dezvoltarea lor. Desigur că în comerț există mai multe tipuri de produse care au acest agent antiseptic, nu doar apa de gură: există și sub formă de gel sau de spray destinat utilizării rapide în cavitatea bucală, dar și sub formă de gumă de mestecat.
Ca orice substanță chimică, clorhexidina poate avea și efecte adverse, dacă se abuzează de utilizarea ei. Adică nu trebuie făcut nici exces de apă de gură, pentru că ce-i mult strică, după o veche mostră a înțelepciunii populare.
Eva Anca says
Nu știam nimic despre asta. Mulțumesc pentru informații!