Apropierea de client, o necesitate pentru dezvoltarea companiilor
O vorbă pe care mi-a spus-o tare demult cineva, pe vremea când abia terminasem facultatea și intrasem „în câmpul muncii” a fost că toate lucrurile se fac cu oameni și pentru oameni. Faptul este valabil indiferent de domeniul de activitate, dar este cu mult mai stringent în cazul acelor profesii unde se lucrează efectiv cu oamenii.
Un alt fapt care m-a inspirat în scrierea acestui articol îl reprezintă observațiile celor care studiază mediul economic, sintetizate de un profesor italian de economie. Astfel, au fost identificate trei stadii istorice în dezvoltarea și evoluția capitalismului.
Într-un prim stadiu producția era prioritară. Trebuia să produci cât mai mult pentru că oricum tot ceea ce produceai se vindea, piața fiind „flămândă” de bunuri și servicii care mai înainte de acea perioadă nu existau.
Într-un al doilea stadiu vânzarea era cea mai importantă, deoarece cam toți învățaseră să producă. Dificil era să vinzi producția. În această perioadă care a debutat după anii de refacere a lumii de după cel de-al doilea război mondial, marile averi le-au făcut nu producătorii, ci vânzătorii. Această etapă este și acum în desfășurare, nu s-a încheiat.
În fine, în cea de-a treia etapă, prioritatea a devenit apropierea de client, cucerirea și păstrarea acestuia. Concurența este atât de acerbă aproape în orice domeniu, încât păstrarea clientului a ajuns de importanță vitală pentru supraviețuirea unei companii.
Bunăoară, ce ar căuta un articol în care se discută despre semne că vei avea lapte, pe site-ul unei mari companii care produce electronice și electrocasnice? Doar citind articolul îți vei da seama că responsabilii de acolo au decis să-și conceapă și să-și dezvolte producția cu oameni și pentru oameni.
Managerii firmei au înțeles care este cea de-a treia etapă în dezvoltarea capitalismului, așa că toate produsele lor sunt realizate în strictă dependență de nevoile oamenilor. Cu atât mai mult când vine vorba despre tinere mămici care vor să-și crească bine bebelușul!
Și dacă tot am pomenit despre bebeluși, știai că vine o vârstă, de obicei pe la șase luni, când alimentația lor trebuie diversificată? Dacă ești interesat de acest subiect, poți afla mai multe citind tot pe site-ul în limba română al aceleiași celebre firme ceva despre subiectul diversificare bebe 6 luni.
Exemplele despre alte companii care au trecut deja în cel de-al treilea stadiu de dezvoltare a capitalismului sunt destul de multe, cum și mai multe sunt exemplele de firme care nu s-au adaptat la cerințele pieții, la dorințele și nevoile oamenilor și care au dispărut pur și simplu.
Ca exemplu negativ, că tot e vară și visăm la concedii, îmi vine în minte litoralul românesc. Agenții economici de acolo nu prea se adaptează la nevoile clienților, deoarece este foarte clar că ei se găsesc încă în primul stadiu de dezvoltare: oricât de proaste ar fi serviciile pe care ei le oferă, oricând își vor „vinde marfa”, nu pentru că „izvorul de fraieri” este nesecat, ci pentru că pur și simplu asta e geografia României. Avem prea puțini kilometri de litoral raportat la suprafața și populația țării. În țările înconjurate de mare, situația este cu totul diferită și turiștii au de unde alege.
Voi ce părere aveți? Există firme care au căutat să fie aproape de voi, să vă facă clienți fideli?
Într-adevăr, apropierea de client este una dintre cheile pentru succesul unei companii. În zilele noastre, cu asemenea concurență, este imposibil pentru o companie să răzbată dacă construiește o relație de apropiere cu clientul.