Câteva lucruri pe care poate nu le știai despre ambulanță
Multe dintre lucrurile cu care ne-am obișnuit ni se par și sunt atât de comune încât nu am putea concepe viețile noastre de acum fără ele. Bunăoară atunci când apare o urgență medicală de orice fel apelăm imediat un număr unic de urgență și așteptăm sosirea ambulanței.
Ne simțim mai în siguranță atunci când știm că medicii pot fi la dispoziția noastră mereu, dar și așa ne trec fiori atunci când auzim sirena ambulanței care a venit pe strada noastră sau la blocul nostru, ca să acorde primul ajutor unei persoane aflate în mare nevoie.
Dar nu a fost tot timpul așa. Multă vreme în istoria umanității serviciul de ambulanță nici nu a existat, darămite să mai fie ca acum, când există până și ambulanță veterinară pentru situația în care animalul nostru de companie ar necesita o intervenție de urgență.
De prin poveștile din O mie și una de nopți sau din scrierile medievale, am putut afla că la mare nevoie putea fi chemat acasă medicul. Desigur doar cei mai bogați își permiteau servicii medicale, că și medicul trebuia plătit. Dar serviciu de ambulanță nu a existat până în anul 1487 când a fost folosit prima dată de spanioli ca să-și transporte răniții. Practic era un serviciu militar, mai mult destinat transportului, nu unul public, care să poată fi folosit de oricine.
Abia în 1830 serviciul de ambulanță spaniol devine civil, urmat fiind imediat de servicii de ambulanță înființate și în alte țări. Ciudat este că pe vremea aceea ambulanțele erau folosite mai mult pentru a transporta (forțat) bolnavii incurabili sau pe cei cu afecțiuni psihiatrice, decât pentru a oferi primul ajutor și pentru a transporta la spital pacienți cu diverse alte afecțiuni, sau victimele accidentelor.
Odată cu dezvoltarea tehnicii, în domeniul comunicațiilor, dar și al mijloacelor de transport, s-a dezvoltat și serviciul de ambulanță, începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. Deja până în anii Primului Război Mondial existau servicii de ambulanță bine puse la punct în multe țări mai avansate. Mult mai târziu apar și ambulanțele pentru animale de companie, la fel cum o farmacie veterinară nu a putut fi văzută până în perioada postbelică.
De-a lungul vremurilor, odată cu apariția automobilelor de tot felul, au apărut și mașini de ambulanță de diverse tipuri, unele echipate special pentru situații speciale. Acum o mașină de ambulanță poate fi un spital în miniatură, având dotări atât de necesare pentru salvarea vieții oamenilor. Echipajele de pe ambulanță pot avea pe lângă șofer și asistentul medical și alți asistenți sau medici.
Dar în serviciul de ambulanță nu activează doar mașinile cu care suntem obișnuiți, ci și motociclete sau chiar biciclete (un paramedic de obicei le folosește, el fiind și șoferul și cel cu cunoștințele medicale). În diverse zone ale lumii există și bărci sau șalupe pe post de ambulanță, dacă teritoriul este acoperit de ape și nu există alte căi de acces.
Elicopterele și avioanele pe post de ambulanțe nu putea nici ele să lipsească din „peisaj”, iar mijloacele de comunicare sunt specifice secolului în care trăim: sisteme de localizare GPS, telefonie mobilă, stații de comunicații radio etc.
Să mai amintim că marea majoritate a țărilor lumii și-au adaptat și legislația rutieră pentru a veni în sprijinul serviciilor de ambulanță, adică există reguli clare de circulație care favorizează trecerea mai ușoară a ambulanțelor, în scopul câștigării minutelor necesare pentru salvarea unei vieți.
Chiar nu știam aceste lucruri despre ambulanță. Cred că motociclete se folosesc doar în alte țări, nu și la noi, nu?
Cam da adica pe la noi eu una nu am vazut motociclete tip ambulanta.