Veliko Târnovo – popas în Bulgaria în drum spre Grecia
Pentru mulți dintre românii care călătoresc în Grecia cu mașina personală, este de multe ori necesar un popas peste noapte în Bulgaria. Exceptând pe cei care locuiesc în sudul României și care pot ajunge în Grecia într-o singură etapă, ceilalți români trebuie să înnopteze în Bulgaria, ca să aibă parte de un drum plăcut, fără emoții și fără să forțeze limitele șoferului.
Cei ce călătoresc spre nordul Greciei, mai ales spre insula Thasos, pot traversa Bulgaria pe direcția nord-sud, astfel încât după trecerea graniței pe Podul Prieteniei de la Giurgiu-Ruse, se vor înscrie pe direcția Veliko Târnovo, Stara Zagora, Kardjali, pasul Makaza, Grecia.
Veliko Târnovo este un oraș foarte potrivit pentru a petrece o seară deosebit de plăcută și o noapte odihnitoare într-o călătorie, dar este totodată și un loc turistic de vizitat în sine, fără legătură cu alte destinații turistice. De altfel foarte mulți bucureșteni aleg să meargă într-un week-end la Veliko, deoarece este relativ aproape de București și este plin de restaurante renumite, cu mâncăruri specifice deosebite la prețuri modice.
Orașul nu este unul mare, având în jur de 80000 de locuitori, însă este unul dintre cele mai importante din Bulgaria, din punct de vedere cultural. Veliko Târnovo are o Universitate renumită (una dintre cele mai mari din Bulgaria) și de asemenea o Universitate Militară, cea mai veche a țării. De asemenea orașul este vechea capitală imperială a Bulgariei, deoarece și bulgarii au avut într-o anume perioadă imperiul lor (alături de valahi, adică de românii sudici).
Orașul vechi are un aer medieval unic, fiind foarte pitoresc. Este situat în valea râului Yantra, unul dintre cei mai importanți afluenți de pe partea dreaptă a Dunării. Așadar Veliko Târnovo este situat la poalele de nord a Munților Balcani, unul dintre cele două lanțuri muntoase din țara vecină.
Fiind un oraș cultural și turistic, în Veliko Târnovo veți găsi tot ceea ce are nevoie un turist: hoteluri, vile și pensiuni pentru una sau mai multe nopți de cazare, restaurante, cafenele, muzee, locuri de promenadă și desigur ruinele capitale imperiale (Tsarevets). Tot ce se poate cumpăra este pentru toate buzunarele, adică poți găsi cazare, mâncare și suveniruri la prețuri convenabile, în orice caz ceva mai mici ca în țara noastră. Și „colac peste pupăză”, în multe locuri cei ce lucrează în industria ospitalității știu și ceva românește, în restaurante existând și meniuri în limba română.
De la Ruse, după trecerea graniței, se mai fac o oră, o oră și jumătate până la Veliko Târnovo, ceea ce de multe ori împarte cam în două întregul traseu către Insula Thasos. Drumurile din Bulgaria sunt acceptabile în ceea ce privește calitatea și spre deosebire de România nu vei avea pe traseele principale care traversează țara nici măcar un singur pasaj la nivel cu calea ferată. Eu personal nu am stat niciodată în țara de la sud de Dunăre la vreo barieră pentru că ar fi trebuit să treacă trenul.
Urmând acest traseu de la nord la sud prin Bulgaria, vei ajunge cel mai repede la granița cu Grecia din Pasul Makaza, de unde vei urma apoi autostrăzile grecești către orice destinație dorită. Drumuri bune să aveți!
Leave a Reply