De ce ne plac animalele de companie?
Numărul animalelor de companie a crescut constant în ultimele decenii odată cu creșterea nivelului de trai, lucru deloc întâmplător, pentru că și în țările dezvoltate economic, oamenii obișnuiesc să crească și să îngrijească în casa lor felurite animăluțe.
De departe, câinii și pisicile sunt animalele preferate atunci când vine vorba de animalul de companie preferat. Urmează păsările (papagali, peruși, canari etc.) și peștii, dar există și „gusturi” mai ciudate în ceea ce privește animalul de companie ales (reptile, păianjeni, amfibieni…).
Dar de ce ne plac animalele de companie, încât alegem să împărțim casa cu ele și să ne asumăm responsabilități în plus, pe lângă cele pe care le avem deja, în această lume atât de agitată?
- Un animal de companie este acum mult mai ușor de întreținut, în comparație cu deceniile trecute. Acum au apărut mai peste tot și cabinete veterinare, dar și magazine specializate care îți oferă cam tot ceea ce ai nevoie pentru câinele sau pisica ta. Există chiar și petshop online, ca să nu mai trebuiască să umbli după felurite produse. Curierul ți le aduce imediat acasă, dar înainte de asta va trebui totuși să dai câteva click-uri la computer, sau atingeri pe ecranul tactil al telefonului smart.
- Bătrânii noștri pe vremuri își creșteau câinele și pisica cu resturi alimentare de la masa familiei. Pisica era în net avantaj, deoarece putea să-și suplimenteze hrana cu ceea ce putea să vâneze prin gospodărie, mai ales cu șoareci, că de aia și era ținută pe lângă casă. Acum poți alege dintre zeci de sortimente de conserve caini, ca să ne referim doar la un singur titlu de căutare. Și pentru pisici vei putea găsi hrana potrivită, mai ales că arealul lor de vânătoare s-a restrâns foarte mult, spre zero chiar, dacă locuința este la bloc. Nici la casele de prin orașe, cu câțiva metri pătrați betonați în jurul clădirii, nu prea mai au bietele ce să vâneze. Așadar, un animal de companie poate fi hrănit mult mai ușor acum și nu va depinde de resturile de la masa noastră.
- Animalele de companie ne plac și din motive psihologice. Toate studiile au arătat că efectiv un animal de companie face bine tonusului psihic al unei persoane. Pe copii îi încântă și îi responsabilizează, pe adulții care muncesc foarte mult îi de-stresează, iar bătrânilor le alungă sentimentul de singurătate. Cercetările au demonstrat că simplul gest de a mângâia o pisică sau un câine reduce riscul de infarct, iar cei suferinzi se refac mult mai repede după perioade de spitalizare, dacă au un animal de companie de care trebuie să aibă grijă. Probabil că acesta este motivul principal pentru care oamenii simt nevoia să dețină un animal de companie.
- Oamenii mai cresc animale de companie și din motive pur practice. Un câine este un excelent agent de pază, care poate ține la distanță intrușii care vin cu gânduri deloc pașnice. O pisică ține și ea la distanță alți intruși, mici animale nedorite (rozătoarele de exemplu) care mișună peste tot. Datele arată că marea majoritate a celor care locuiesc la case dețin cel puțin un animal de companie. Adesea putem afla însă și de cazuri în care la o casă există și câine și pisică.
Mai vreți motive pentru a avea un animal de companie? Scrieți-le aici!
Eu am câine și trei pisici și se înțeleg de minune, în special câinele cu pisica-fetiță. Inițial le-am vrut din motive pur practice, până le-am adus acasă și au devenit parte din familie, adorații casei, cum le zic eu.
Ce frumos <3