7 lucruri interesante despre Lună
Zilele acestea cu toții am putut vedea pe cer luna plină gigantică. Acest fenomen este unul absolut normal din punct de vedere cosmic și s-a datorat faptului că luna plină a coincis și cu cea mai mică distanță dintre Pământ și satelitul său natural.
Luna a fascinant mereu imaginația oamenilor și a dat naștere la tot felul de mituri și legende, unele având un sâmbure de adevăr, altele fiind rodul pur al imaginației. În orice caz, chiar dacă Luna este până acum singurul corp ceresc pe care oamenii au pus piciorul, încă există foarte multe lucruri neelucidate despre acest corp ceresc.
Să vedem câteva lucruri interesante despre Lună, după datele certe științifice, nu după cele din mitologie.
- Din punct de vedere al vârstei, toate datările elementelor radioactive din rocile lunare au demonstrat că Luna este cu puțin „mai tânără” decât Sistemul Solar. Dacă acesta are aproximativ 4,6 miliarde de ani vechime, Luna este cu 50 de milioane de ani mai tânără. Diferența nu este mare la scară cosmică, așa că se știe că Luna s-a format în vremea uni Sistem Solar timpuriu.
- Despre formarea Lunii însă nu se știu date foarte certe. Fiecare ipoteză are justificările dar și neajunsurile ei, plus că datele certe științifice nu confirmă pe deplin nici una dintre ele. Totuși la ora actuală, ipoteza cea mai plauzibilă, care respectă multe dintre cerințele de rigurozitate ale mecanicii cerești, este cea a formării Lunii în urma unui impact gigantic dintre un corp ceresc mare (numit Theia) și Pământul nostru timpuriu (proto-Pământ), în vremea când acesta nu se răcise încă și era o sferă fierbinte de „piatră topită”. Simulările pe computer aduc argumente pentru această ipoteză, dar și studiul compoziției rocilor Lunare.
- Există însă și multe semne de întrebare, deoarece nici această ipoteză nu este pe deplin justificată de dovezile științifice, deși are cele mai multe argumente pro. În viitor, studii noi vor lămuri probabil și acele lucruri incerte deocamdată. În orice caz, deși este „aproape” de noi (la 384000 de kilometri de Terra – de 30 de ori diametrul Pământului), Luna încă are foarte multe mistere pe care să ni le dezvăluie.
- Deoarece sistemul Pământ – Lună este din punct de vedere mecanic unul dinamic, Soarele nu le luminează identic pe cele două corpuri cerești, astfel că în funcție de lumina solară avem eclipse și fazele Lunii. Acestea sunt: Luna nouă, primul pătrar, luna plină și al doilea pătrar, după cum Pământul umbrește Luna.
- Luna nu are câmp magnetic ca și Pământul – valoarea acestuia fiind de o sută de mii de ori mai mică decât cea a Terrei. Cu un milion de ani după formarea ei, interiorul Lunii s-a răcit și s-a cristalizat, așa că Luna neavând interior lichid, nu are nici câmp magnetic. Drept urmare radiațiile cosmice „bombardează” Luna fără milă, făcând imposibilă viața. Nici atmosferă nu există pe Lună.
- Culorile aparente ale Lunii nu se datorează rocilor acesteia, ci fenomenelor din atmosfera Pământului, astfel încât avem zile cu Lună roșie și altele cu Lună albastră. De obicei Luna este galbenă strălucitoare.
- Strălucirea Lunii se datorează faptului că acesta reflectă un procent mult mai mare din lumina solară decât toate celelalte corpuri cerești din Sistemul nostru Solar. Ca o comparație, Luna este ca o oglindă uriașă. Neavând mări și oceane, vegetație și nici atmosferă, temperatura la suprafața Lunii depinde doar de iluminarea cu razele Soarelui, astfel încât pe partea luminată temperatura este ridicată, în vreme ce partea întunecată a Lunii este extrem de rece. Într-un crater situat la Polul Sud al Lunii, care nu este iluminat niciodată, a fost măsurată o temperatură de –238 grade Celsius, ca pe Pluto, fiind cea mai scăzută temperatură din întregul Sistem Solar.
Pare interesantă Luna? Mai vreți să știți câte ceva despre corpurile cerești „apropiate” de noi?
Eva Anca says
Chiar interesant, nu știam lucrurile acestea.
Claudia says
Ma bucur ca iti place articolul 🙂