O noapte în Bulgaria în drumul spre Grecia, la Sandanski
Pentru foarte mulți dintre românii care tranzitează Bulgaria în drumul spre Grecia se impune o noapte de cazare, care nu doar că „odihnește” șoferul, dar poate fi și un popas ca o mică vizită în sine a unui loc deosebit, a unui punct de interes turistic.
Noi personal nu suntem adepții faptului de a înnopta în primul motel găsit „la marginea drumului”, acolo unde șoferul nu mai poate rezista. Noi ne planificăm în detaliu călătoriile și alegem să oprim lăsând și câteva ore bune pentru a vizita măcar puțin din orașul în care alegem să poposim.
Sandanski este un mic oraș din Bulgaria situat la vreo 20 de kilometri de granița cu Grecia, pe ruta Sofia – Salonic. Este deci foarte potrivit pentru cei care pentru a doua zi au de parcurs o distanță mai mare în Grecia, în cazul în care intenționează să se deplaseze mai spre sudul țării de destinație.
Inițial nu știam mare lucru despre Sandanski, dar documentarea serioasă ne-a făcut să descoperim înainte de a-l vedea, un oraș turistic, o „țintă” în sine pentru mulți bulgari, care decid să își petreacă concediul într-o stațiune superbă.
Cu nici 20000 de locuitori, Sandanski te face să te îndrăgostești pur și simplu de el. Situat la poalele masivului Rila-Pirin, orașul este considerat locul de naștere al lui Spartacus, celebrul gladiator care a condus o răscoală ce a zdruncinat Imperiul Roman. Spartacus era trac, asta se știe bine, ori vechea Bulgarie era locuită de traci cu mai bine de două mii de ani înaintea venirii slavilor bulgari.
Datele istorice arată clar că el s-a născut în regiunea râului Struma, cel care traversează Bulgaria de la nord la sud, pentru a se vărsa în Marea Egee, în Grecia. Așadar pretenția celor din Sandanski că Spartacus s-a născut la ei este pe deplin justificată, locul exact neputând fi stabilit cu exactitate, dar zona este certă.
Dar Sandanski este renumit nu doar ca loc de naștere al lui Spartacus. Asta n-ar fi nimic dacă n-ar exista frumusețea ireală a orășelului, plin de izvoare de ape minerale (necarbogazoase) și de izvoare termale. În plus, bulgarii nu s-au grăbit, ca pe la noi, să-și dărâme orașele vechi, ci le-au păstrat și valorificat. Așa că, pe lângă cartierele noi, așa-zis moderne, ridicate în anii comunismului, vei afla în Sandanski și un pitoresc oraș vechi, medieval-balcanic, cu străduțe înguste și aparent întortocheate, pline de clădiri cu arhitectură specifică.
Dar poate că cel mai mult ne-a impresionat în Sandanski parcul imens în care te-ai tot plimba. Plin de izvoare cu apă rece din care lumea se oprește să bea cu nesaț într-o frumoasă seară de vară, plin de copaci seculari, plin de alei cu bănci și plin de localuri (la marginea lui) unde poți mânca bunătăți locale, parcul a fost, după câte am aflat noi, unul dintre cele mai frumoase pe care le-am văzut vreodată. Este un parc în care naturalul s-a împletit armonios cu intervenția omului, un parc pe care nu-l poți uita.
Cazările sunt foarte ieftine în Sandanski. Poți găsi la o sută și ceva de lei, până în 200, o cameră absolut decentă și foarte curată, în care să dormi bine, mulțumit de experiența trăită și plin de energie pentru a doua zi, când vei putea intra în Grecia foarte devreme. Noroc că ai rezervările în Grecia deja făcute, că altfel, foarte ușor ai putea decide să mai rămâi câteva zile în Sandanski.
Este un loc în care cu siguranță ți-ai dori să revii!
Sigur este un loc tare frumos.
Daaa! Este foarte frumos!