Cum să ai o casă răcoroasă pe caniculă
În toiul verii sunt zile și nopți când căldura este pur și simplu insuportabilă. Acum multă lume caută să-și monteze aparate de aer condiționat, dacă e posibil de putere cât mai mare, ca să facă imediat răcoare în casă. Problema este că aceste aparate de aer condiționat sunt foarte mari consumatoare de energie.
Unele țări sudice au mari probleme câteodată vara tocmai pentru că aparatele de aer condiționat consumă atât de multă energie, încât se blochează până și sistemul energetic național. Au fost cazuri de pană națională de curent și în Italia, dar și în Grecia, iar penele locale sunt foarte frecvente.
La noi în țară sunt zile foarte caniculare, dar în unele cazuri montarea unui aparat de aer condiționat nu se justifică, pentru că pe parcursul unei veri nu sunt chiar așa de multe. Cum poți totuși să lupți cu canicula ca să ai o casă răcoroasă? Iată câteva trucuri foarte simple, la îndemâna oricui, aplicabile mai ales la casă, dar și la bloc atunci când este posibil.
Cum să ai o casă răcoroasă pe caniculă
- Nu lăsa lumina soarelui să pătrundă toată în casă. Poți lăsa storurile trase, complet sau parțial. În orice caz, sunt camere în orice casă unde nu este necesară lumina zilei pe tot parcursul zilei și atunci poți face acolo un semiîntuneric, măcar în orele când nu stă nimeni în acele încăperi. Eu îmi amintesc ce răcoare era în casa în care am copilărit și în casele mătușilor mele, tocmai pentru că perdelele și storurile nu lăsau lumina soarelui să intre în zilele caniculare.
- Indiferent dacă afară este cald sau frig, casa trebuie aerisită. Fă asta dimineața și seara, peste noapte chiar, dar dacă vrei să aerisești casa și ziua, poți apela la un mic truc. Deschide doar ușile sau ferestrele care sunt în partea umbrită a casei, nu în cea însorită. Lăsând în casă toate ușile deschise, vei putea aerisi, chiar toată ziua, toate camerele, dar cu aer mai răcoros, nu cu aer fierbinte provenit din plin soare. La bloc e ceva mai greu, pentru că uneori poți să ai toate ferestrele doar pe o parte a clădirii. În cazul în care ai deschideri măcar pe două laturi, folosește-te de latura umbrită ca să ții ferestrele deschise.
- În ultimă instanță poți apela și la „metoda studențească” adică de a pune în ferestrele din plin soare cearșafuri ude, care mai răcoresc atmosfera, până când se usucă. Studenții care au singură cameră la cămin și aia expusă din plin soarelui dogoritor, apelează deseori la această metodă veche, dar eficientă.
- Un alt truc constă în buna organizare din partea gospodinei ce gătește. Dacă ai de fiert o oală mare cu mâncare, sau dacă ai de copt ceva la cuptor, nu o face când este caniculă, pentru că după aceea este foarte dificil „să scoți afară căldura”. Pur și simplu organizează-te și fă mâncare noaptea, pe înserat sau renunță de tot la cuptor. N-are rost, poți găti și altceva foarte rapid, ceva care să nu-ți încălzească suplimentar casa. Vara oricum e vremea salatelor, care sunt și sănătoase și n-au nevoie de gaz pentru a fi gătite. Iar o omletă sau un ochi se pot face în câteva minute. Nu te apuca să faci sarmale pe caniculă, că astea au nevoie de ore bune la cuptor ca să se facă!
- Poți să te simți bine când este caniculă și dacă vei purta haine subțiri, care să nu fie mulate pe corp, din bumbac ce facilitează evaporarea facilă a transpirației. Spală-te mai des pe față și fă duș cu apă moderată ca temperatură, ca să nu lași transpirația pe corp. Menține pe cât posibil corpul uscat. Vei suporta mult mai ușor căldura.
- Renunță pe timpul caniculei la consumul de băuturi alcoolice. Nici măcar berea rece nu e bună la vremea amiezii pe soare arzător, fie că ești în casă sau afară. Bea bere doar seara pe răcoare și vei diminua sarcina termică pe care o va resimți corpul tău.
Dacă mai știți și alte trucuri, vă rog să lăsați comentarii ca să le împărtășim cu toții!
Și eu folosesc unele dintre aceste trucuri. Nu știam de cel cu cearșafurile ude. Cu gătitul am noroc, că bucătăria este în partea cealaltă a casei, la distanță de camerele unde stăm, este pe umbră și dacă deschid geamul e suportabil orice aș găti.
Super! Chiar ca sunteti norocosi 🙂