Cât costă o asigurare auto?
Costul asigurării auto? Iată un subiect care este mereu de actualitate, chiar dacă cititorul este sau nu șofer, dar în casă există o mașină. În fond pe asigurare se duc tot bani din bugetul familiei. Dacă vom considera că asiguratorul este onest și din costul asigurărilor plătit de clienți va acoperi costurile reparațiilor mașinilor accidentate, rămânându-i și lui un profit corect, atunci asigurările vor trebui să coste atât cât să toate cheltuielile să fie acoperite.
Așa este normal să fie și așa funcționează asigurările peste tot în lume. Un economist spunea odată că zgârie-norii americani au fost construiți cu ajutorul asigurărilor, pentru că nici un muncitor nu și-ar fi riscat viața lucrând la sute de metri înălțime dacă nu ar fi știut că familia lui primește o sumă importantă de bani în cazul unui nefericit accident.
Nici șoselele nu ar fi pline de mașini dacă nu ar exista asigurările, dacă stăm bine să ne gândim. Dar ca să aflăm mai exact cât costă asigurarea auto va trebui să accesăm informații concrete legate de mai mulți factori, fiecare cu rolul său în determinarea costului asigurării.
Iar dacă vrei să afli dacă mai este un RCA valabil de asemenea o poți afla de pe internet, accesând bazele de date corelate și comune ale asiguratorilor, asta în cazul în care nu mai știi unde ai pus polița.
Așadar, de ce există prețuri diferite pentru asigurările auto? Aceste prețuri sunt strict corelate cu riscurile pe care le implică mașina și șoferul în ceea ce privește producerea unui accident.
Mașinile mai mari, cu motoare mai puternice, sunt de obicei și mai luxoase și implicit reparația lor va costa mai mult. În plus, motoarele mai puternice îi vor „îndemna” pe șoferi să meargă cu viteze mai mari, dacă tot „au de unde”. De aceea costul unei asigurări este legat și de capacitatea cilindrică a motorului respectiv.
În unele țări sunt mai scumpe și asigurările unor mărci de automobile, dincolo de capacitatea cilindrică a motorului, deoarece și piesele mașinilor scumpe (de noi) sunt la rândul lor mai scumpe. La noi încă nu s-a introdus așa ceva, dar cred că ar fi o măsură corectă: vrei să conduci neapărat anumite mărci de lux, plătești mai mult pe asigurare, chiar dacă e vorba de rable de 20 de ani vechime!
Un alt factor deosebit de important în stabilirea costului unei asigurări este vârsta șoferului. Se consideră pe baza datelor statistice privitoare la accidente, că un șofer tânăr prezintă un risc de accident substanțial mai ridicat decât unul mai în vârstă, mai responsabil, mai calm în trafic. Nu este doar la noi așa, ci în majoritatea țărilor civilizate.
În diverse țări se ia în calcul și starea civilă a șoferului, cei căsătoriți, bărbați sau femei deopotrivă, fiind mai responsabili în trafic decât cei „single”, deoarece viața de familie îi responsabilizează, îi face mai precauți, mai atenți.
În fine, un alt factor de asemenea important, este istoricul în trafic al șoferului, adică dacă el a mai făcut sau nu accidente. Este firesc ca cei care nu au făcut accidente să beneficieze de o reducere a costurilor asigurărilor, în vreme ce șoferii neatenți, care fac des accidente, să plătească mai mult.
Așadar, dacă vrei să afli costul unei asigurări, va trebui fie să iei legătura cu un dealer de asigurări, fie să îți introduci datele pe un site al unui asigurator și vei afla imediat care sunt ofertele de preț pentru tine.
Enorm costă. La un moment dat, aproape se triplase brusc față de cât obișnuiam să plătim.
Mda, cam asa e insa avem nevoie de ea 🙁