Vrei o mașină second hand? Iată 5 sfaturi care să te ajute să alegi una de calitate!
Deși am fost și sunt un adept al mașinilor noi, pentru articolul de azi m-a documentat și am desic să scriu și despre cele second-hand, deoarece și acestea sunt o variantă de luat în considerare, mai ales pentru situațiile în care ai nevoie de o mașină iar bugetul este foarte limitat.
Problemele mașinilor second-hand sunt legate de faptul că acestea au fost deja folosite și multe componente cu siguranță se vor defecta în viitorul apropiat, ceea ce te va afecta financiar. Așa că din start, atunci când optezi pentru o mașină folosită, va trebui să te gândești să mai pui bani deoparte și pentru reparații și nu așa, din când în când, ci efectiv din bugetul lunar.
Există totuși și situații în care, dacă ești atent, documentat și pregătit, poți alege o mașină second-hand de bună calitate, pe care să o folosești ca pe una (aproape) nouă. Cum faci să alegi una?
- Caută cât mai multe informații pe site-uri de profil despre absolut orice te-ar putea interesa la o mașină. De exemplu când cauți consum Hyundai Tucson 3 vei găsi nu doar date strict legate de cuvintele cheie, dar și o multitudine de alte informații utile. Aproape niciodată consumul dat de producători nu este egal cu cel obținut în practică, deoarece aceștia testează mașinile în condiții ideale, nu în traficul real. Pe forumuri însă vei putea citi despre situații reale descrise de proprietarii acelui model de mașină.
- Că tot am pomenit despre modelul Hyundai Tucson 3 al producătorului sud-coreean, este foarte util să-ți faci o ideea și despre prețurile mașinilor în funcție de anul de fabricație sau de numărul de kilometri parcurși. Este bine să compari niște prețuri de referință de pe mai multe site-uri de specialitate, ca să știi exact ce poți cumpăra în funcție de bugetul pe care-l ai la dispoziție.
- Toți specialiștii recomandă să cauți mașini second hand la firme serioase, care oferă și ceva garanție. Dacă vei cumpăra mașina de la târgul de mașini, poți „lua țeapă” și poți da banii degeaba pe un hârb care a fost puțin spoit ca să te impresioneze. Dacă la anul de fabricație nu au ce face, samsarii pot să te păcălească ușor la numărul de kilometri parcurși de „pensionara din Germania” cu a ei mașinuță „aproape nouă” și ținută doar în garaj cea mai mare parte a timpului.
- Un român stabilit în Germania și care lucrează în domeniul auto, ne dădea sfaturi referitoare la mașinile de acolo, în cazul în care vrem să mergem personal să cumpărăm una. Am reținut unul foarte important, anume că nici un proprietar nu-și va vinde mașina dacă aceasta funcționează perfect și el, proprietarul, este foarte mulțumit de ea. Orice mașină, dar absolut orice mașină vândută, are cu siguranță și niște hibe. De aceea ar fi perfect dacă ai putea vedea mașina second-hand și cu un mecanic auto, sau un alt specialist care să identifice acele probleme pe care poți să ți le asumi. Adică din start vei fi conștient că vor mai fi lucruri de pus la punct la respectiva mașină, dar să nu fie probleme grave care să necesite cheltuieli uriașe.
- Un caz aparte al mașinilor second hand este cel al mașinilor aproape noi, care au doar câțiva ani vechime. Dacă acestea au fost întreținute doar în reprezentanțe, dacă au kilometri puțini și un istoric foarte bine cunoscut, atunci chiar că ai făcut o afacere excelentă cumpărând una la jumătate din prețul celei noi.
Românii încă sunt săraci în comparație cu alte națiuni ale lumii, așa că ei continuă să apeleze la piața auto second hand. Dacă vor fi foarte atenți, vor putea să se bucure de o mașină bună, chiar dacă aceasta nu a fost cumpărată nou-nouță. Succes și noroc să aveți când veți cumpăra o mașină second hand!
Sfaturi chiar utile, având în vedere cât e de riscant să cumperi o mașină second-hand dacă nu știi la ce să fii atent.
exact! 🙂