Durerea de spate reprezintă una dintre cele mai frecvente dureri cu care se confruntă oamenii în ziua de azi. Unii o numesc chiar răul secolului, mai ales că există numeroase cauze care duc la apariția acestora. Care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de spate și care sunt posibilele complicații ale acestora? Cum se poate obține diagnosticul corect?
Dureri de spate de diverse tipuri
Se vorbește despre durerile de spate ca fiind răul secolului pentru că este vorba despre o tulburare extrem de des întâlnită. Cu toate acestea, durerile de spate sunt considerate simptome care pot avea diverse cauze, mai grave sau nu, acute sau cronice. În termeni medicali, durerile de spate, oricare ar fi felul lor, sunt desemnate de „rahialgie”. În funcție de locul în care apare durerea de spate, se poate discuta despre durere localizată în partea inferioară a spatelui, la nivelul vertebrelor lombare, durere localizată în zona gâtului și vertebrelor cervicale, posibile simptome de hernie de disc cervicala sau durere localizată chiar în mijlocul spatelui.
Cauze ale durerilor de spate
Factorii care pot cauza durerile de spate sunt numeroși. Poate fi vorba fie de traumatisme de diverse feluri (șocuri, fracturi sau entorse), fie de mișcări repetate în poziții incorecte ale spatelui, de osteoartrite, dar și de diverse boli canceroase, infecțioase sau inflamatorii.
De cele mai multe ori, este vorba despre dureri de spate comune sau nespecifice, originile durerilor nefiind identificate în mod clar. Există însă și durere cauzată de o posibilă hernie de disc, respectiv de leziuni care pot apărea la nivelul discurilor intervertebrale, de artroze vertebrale sau de osteoartrită.
Există chiar câteva afecțiuni care pot fi responsabile de durerile de spate, iar printre acestea se numără osteoporoza, tumora intraspinală, tumorile osoase primare sau metastaze, malformații ale coloanei, limfomul, fracturile vertebrale sau spondilita anchilozantă, precum și alte boli reumatismale inflamatorii. Poate fi vorba și de tulburări viscerale ca rezultat al unor boli cardiovasculare sau lombalgie, respectiv durerea din zona lombară cauzată de tulburări renale, de tulburări digestive sau ginecologice.
Pentru determinarea clară a cauzelor care duc la apariția durerilor de spate, este important să se aibă în vedere locul exact în care apare durerea, modul în care apare aceasta – dacă apare brusc sau gradual, dacă durerea apare mai ales noaptea sau în repaus, dacă durerea dispare în perioadele de odihnă, dar în aceeași măsură este important și istoricul medical al pacientului.
Dacă te confrunți cu dureri de spate frecvente, mai mult sau mai puțin severe, apelează cât mai curând la un medic specialist pentru determinarea exactă a cauzei.
Ce dureri de spate aveam și eu acum câțiva ani de la statul la birou! Bine că au trecut.
Da, chiar ca bine ca au trecut!