Termostatul, o invenție care a schimbat lumea
O invenție aparent fără prea mare însemnătate, care a adus însă beneficii enorme umanității a fost și încă este termostatul. Acesta este un dispozitiv care controlează temperatura într-o incintă și comandă fluxul termic, pentru ca temperatura să se stabilizeze.
Poate părea neverosimil, dar istoria înregistrează faptul că olandezul Cornelis Drebbel (1572-1633) a inventat în jurul anului 1620 în Anglia primul termostat, utilizat pentru a menține o temperatură convenabilă și constantă într-un… incubator pentru pui. Tot genialul olandez a construit și primul submarin funcțional, care a fost re-construit complet după schemele originale în anul 2002, materialul de bază fiind lemnul.
Revenind la termostate, primul termostat modern cu funcționare mecanică, bazat pe o lamelă bimetal, a fost dezvoltat de scoțianul Andrew Ure (în 1830). Acesta a fost necesar în fabricile de textile, pentru a menține constantă temperatura apei în unele procese de fabricație. Mai târziu au apărut diverse modele, atât mecanice, cât și electrice, spre anul 1900.
Așadar atunci când urmăriți să vă cumpărați, spre exemplu, o gresie baie Romstal, pentru a vă renova desigur baia sau întreaga locuință, trebuie neapărat să vă gândiți ce soluție veți adopta pentru controlul temperaturii în casă, indiferent de tipul de centrală termică pe care o aveți sau plănuiți să o cumpărați.
Termostatele moderne au tot felul de senzori performanți, care pot monitoriza simultan temperaturile în diverse puncte ale casei, dacă la o casă ne gândim, sau temperaturile într-o întreagă instalație industrială, deoarece nu există proces industrial modern care să nu necesite controlul riguros al temperaturii.
Electronica și-a spus și aici cuvântul, astfel încât există acum pe piață diverse dispozitive termostat, controlabile de la distanță și programabile chiar pentru o perioadă de un an. Dacă tot vă schimbați instalația din casă, căutați cele mai bune termostate , deoarece prețul ceva mai ridicat se va amortiza repede prin economia de energie făcută, mai ales că energia este din ce în ce mai scumpă.
Un alt loc în care este nevoie în casă de un termostat bun este frigiderul (sau congelatorul), dar în acest caz nu e nevoie să vă preocupați să cumpărați unul, deoarece aceste aparate electrocasnice îl au montat direct din fabricație. Dacă se face prea rece în interior, curentul electric este întrerupt și dispozitivul nu mai răcește o vreme. La fel, dar în sens invers, se întâmplă și la fierul de călcat: termostatul nu lasă fierul să se încălzească prea mult, ca să elimine pericolul de ardere a hainelor, sau chiar de incendiu.
Nu am pomenit nimic încă despre aplicațiile termostatelor la motorul termic al automobilelor, așa că o vom face acum. Pentru ca motorul să funcționeze în condiții optime, atât temperatura lichidului de răcire, cât și a uleiului de ungere a motorului, trebuie monitorizate continuu și menținute în parametrii normali. În primele momente de după pornire, motorul fiind rece, este nevoie ca lichidul de răcire să nu-l răcească suplimentar și mai mult, astfel încât radiatorul de răcire este „eliminat” din circuit.
Dimpotrivă, când temperatura riscă să devină mult prea ridicată, radiatorul la rândul lui trebuie răcit prin ventilare, iar la nevoie martorii de bord pot semnala necesitatea oprii imediate a automobilului, pentru ca motorul să nu se supraîncălzească și să se deterioreze grav (prin gripare de exemplu).
V-am pomenit aici doar despre câteva dintre cele mai cunoscute aplicații ale termostatului, dar dacă am căuta mai mult, am găsi cu sutele. Iată așadar o invenție mică și genială, uriașă prin beneficiile pe care le-a adus umanității.
Habar n-aveam de toate aceste lucruri despre termostat.
Multe nu le stiam nici eu inainte de a ma documenta pentru articol 🙂