Vrei să schimbi ghiveciul unei plante? Iată 6 lucruri de care să ții cont!
Marea majoritate a oamenilor, fie că locuiesc la case sau în apartamente la bloc, au cel puțin o plantă care le decorează locuința. Foarte mulți dintre oameni au însă mai multe plante pe care le îngrijesc cu migală pentru a aduce un pic de natură în viața lor pe care și-o petrec „între patru pereți”.
Uneori o plantă trebuie mutată dintr-un ghiveci într-altul, din diferite motive cum ar fi faptul că aceasta a crescut semnificativ, ghiveciul devenind neîncăpător; ghiveciul s-a spart și trebuie înlocuit; ghiveciul s-a învechit, s-a deteriorat și din motive estetice trebuie schimbat.
Cum se procedează când trebuie schimbat ghiveciul unei plante? Ce pași trebuie urmați pentru ca o astfel de operațiune să fie un succes?
Vrei să schimbi ghiveciul unei plante? Iată 6 lucruri de care să ții cont!
- Semnele care arată că o plantă are nevoie să fie „transferată” într-o „casă nouă” (a se citi un ghiveci mai mare) sunt destul de clare și le vede și un nespecialist, adică pământul s-a uscat, nu mai este afânat, rădăcinile ies din ghiveci „pe unde apucă”, apa cu care se udă pătrunde foarte greu sau deloc în ghiveci.
- Primăvară și vara sunt momentele cele mai propice pentru schimbarea ghiveciului, dar la nevoie operațiunea s-ar putea face și în alte momente ale anului. În orice caz, perioadele de creștere sunt cele mai favorabile.
- În mod normal o plantă care trebuie mutată din ghiveci va ieși destul de ușor din acesta, scuturând puțin ghiveciul ținut cu fundul în sus, în vreme ce planta care se află dedesubt, este ținută bine cu o mână. Dacă din ghiveci iese o masă de rădăcini care au luat forma vasului, este clar că trebuie folosit un ghiveci mai mare, pentru ca planta să se poată dezvolta mai departe.
- Înainte de replantare este nevoie ca vârfurile rădăcinilor să fie scurtate și răsfirate. Uneori trebuie îndepărtate chiar și o treime din rădăcini, cele circulare neapărat, pentru că pot strangula planta.
- Pe fundul ghiveciului nou se pune un filtru de cafea sau un tifon, pentru ca pământul să nu iasă prin gaura prin care trebuie să iasă doar surplusul de apă de udare. Apoi se pune pământ și planta așezată la mijlocul vasului, după care se adaugă pământ până sus, la 2 – 3 centimetri de buza ghiveciului.
- Pământul se tasează ușor pe măsură ce este adăugat în ghiveci iar coroana plantei se taie cam o treime. Vasul se pune într-un loc umbrit urmând a fi mutat la lumină după ce planta se prinde și începe să crească. Așezarea direct la soare sau într-o zonă puternic iluminată face rău unei plante abia mutată în ghiveci nou.
Vouă vă plac plantele de apartament? Vă place să le îngrijiți?
Chiar nu știam aceste lucruri. De altfel, eu sunt teroare când vine vorba de plante, subiect de bancuri pentru Norbi.
:))) Mda, drept e ca necesita multa agentie si sa stii cum sa le ingrijesti….