5 dintre beneficiile consumului de agrișe
Subiectul articolului mi-a venit când am auzit într-o discuție că în această perioadă a anului, deși este destul de frig, se pot planta și arbuștii de agrișe (Ribes uva-crispa, Ribes grossularia). Deși fructele acestui arbust, numite agrișe, sunt foarte bune la gust și pline de substanțe benefice pentru sănătate, puțină lume obișnuiește să le consume.
Genul Ribes conține multe alte specii care dau fructe de pădure minunate, cele mai cunoscute fiind coacăzele roșii și cele negre. Agrișul este deci „rudă” apropiată cu coacăzul și nu e de mirare că în unele zone agrișelor li se mai spune și coacăze albe.
Dar să vedem care ar fi beneficiile consumului de agrișe, despre care medicii și nutriționiștii ne spun că ar fi foarte indicat să facem o cură cu ele în perioada de sfârșit de vară, când sunt fructe „de sezon”.
- Agrișele au efect anti-gutos imediat, astfel încât cei ce suferă de această boală dureroasă pot să le consume în cantități apreciabile. Ei vor simți imediat efectele benefice, datorită faptului că sucul agrișelor neutralizează excesul de acid uric. Iar spre sfârșitul verii, când mulți au cam abuzat de carne și grătare, o cură cu agrișe ar veni să refacă echilibrul nutrițional.
- Un alt efect sesizat de multă vreme este îmbunătățirea funcțiilor sexuale, mai ales la bărbați. Cum agrișele cresc în Europa și Asia, în zonele temperate, dar și în cele mai reci, nu e de mirare că efectele lor sunt cunoscute de sute de ani.
- Fiind foarte bogate în antioxidanți și flavonoide, agrișele sunt o armă redutabilă de luptă cu cancerul, atât ca prevenție, dar și în tratamente. Și alte fructe de pădure au același efect benefic și ar trebui prin urmare consumate cu încredere.
- Agrișele mențin sănătatea inimii și a sistemului circulator, deoarece limitează depunerile de grăsimi pe artere și reduc colesterolul „rău”, dar și datorită conținutului mare de vitamine ce reglează întreg metabolismul.
- Aceste fructe de pădure sunt bogate în apă și fibre și sărace în zaharuri, astfel încât ele contribuie la reducerea glicemiei. De asemenea ele contribuie și la sănătatea tubului digestiv și sunt adjuvante în diabet.
Agrișele se pot consuma proaspete, dar se pot și conserva sub formă de sirop sau dulceață. De asemenea există numeroase rețete de dulciuri care folosesc agrișele la fel ca orice alte fructe de pădure. Mai nou, pe farfuriile restaurantelor, agrișele au apărut și ca elemente de decor lângă anumite preparate culinare, fiind dulci-acrișoare și putând fi folosite (aproape) ca lămâia, pentru a potența gustul unor mâncăruri. V-am făcut poftă? Plantați acum în grădină un mic arbust de agriș.
Eva Anca says
Nici nu știu dacă am mâncat vreodată agrișe. Interesante beneficii au, totuși.
Claudia says
Merita incercate 🙂