Cine mai are nevoie acum de hârtie foto?
Până acum douăzeci de ani, aparatele foto erau cu film color sau alb-negru. Cine își mai amintește de ele? Filmul păstrat în întuneric complet era introdus în aparat, apoi după ce toate fotografiile erau făcute, trebuie scos și developat.
Procesele evoluaseră și developarea era făcută foarte repede de niște mașini care printau imediat și fotografiile. Prin holurile magazinelor mari puteau fi văzute astfel de centre de procesare a fotografiilor, unde mergeau cu filmul (închis complet și ferit de orice geană de lumină în caseta lui specială), iar după vreo jumătate de oră, după ce vizitai raioanele preferate, te puteai întoarce la centrul foto ca să-ți ridici fotografiile. Erau făcute pe hârtie fotografică iar calitatea lor depindea de cât de bine se pricepea fotograful să le facă.
Imediat în acei ani de la început de mileniu, au apărut și aparatele foto digitale, care stochează imaginea în format electronic, în cod binar (înșiruiri de 0 și 1). Avantajul fotografiei digitale este că nu mai trebuie să consumi film și hârtie ca să faci fotografii. Poți alege apoi să printezi pe hârtie doar fotografiile dorite, sau poți alege să nu mai printezi nimic, că doar poți vedea fotografiile atunci când dorești pe ecranul computerului tău și chiar pe ecranul televizorului.
Prin urmare, cine mai are acum nevoie de hârtie foto? Mi-am pus de curiozitate această întrebare și am aflat că industria hârtiei de acest tip nu doar că nu a dispărut, ci dimpotrivă, vânzările chiar au crescut. De ce?
Păi acum numărul de „fotografi” amatori a explodat. Majoritatea oamenilor fac fotografii cu nenumărate ocazii. De când telefoanele au început și ele să fie aparate foto miniaturale, absolut toată lumea face fotografii. Dacă sunt reușite, fotografii amatori pot alege să le păstreze în memoria telefonului, pe un hard disc sau chiar pe suport de hârtie, adică să e printeze, pentru a-și „securiza” amintirile.
Aparatele foto „adevărate” au devenit și ele din ce în ce mai accesibile, nu pentru că s-au ieftinit, ci pentru că veniturile marii majorități a populației au crescut considerabil. Așa că fotografiilor făcute de telefoanele smart (majoritare desigur ca număr) li s-au adăugat și cele făcute de aparatele foto performante, dar accesibile.
În plus, acum nu mai trebuie să mergi la un centru-foto ca să-ți pui pe hârtie fotografiile. Este de ajuns să ai acasă o imprimantă color, ca să printezi ceea ce îți dorești. Iar dacă fotografia nu a ieșit prea bine, există programe de computer (soft-uri) gratuite, care îți permit să te „joci” și să retușezi orice fotografie.
Soft-urile profesionale, folosite de specialiști, sunt scumpe, dar și acestea sunt utilizate la nevoie pentru a retușa fotografiile, astfel încât, dacă este nevoie, orice fotografie poate fi prelucrată, apoi tipărită pe hârtie, mai scumpă, sau mai ieftină, după posibilități. Așa că după ce ai printat tot ce ți-ai dorit, nu ai decât să cauți niște rame foto potrivite și să agăți amintirile prin casă, pe unde vrei…
Nu am amintit aici de alți utilizatori ai hârtiei fotografice, companiile, agențiile de publicitate, școlile și grădinițele, instituțiile statului etc., pentru care a tipări o fotografie pe hârtie este de cele mai multe ori o necesitate care se poate rezolva imediat cu un aparat foto și o imprimantă.
Așa că la întrebarea cine mai are nevoie acum de hârtie fotografică, se poate răspunde că… aproape toată lumea…
Și eu cred că hârtia foto este încă necesară în multe cazuri și domenii. Un articol util și informații interesante.