Știai că excesul de antibiotice poate face rău?
Antibioticele au reprezentat în medicină un uriaș salt înainte. Din momentul în care au apărut, o mulțime de boli și de infecții au putut să fie tratate, iar viețile a milioane de oameni au fost salvate. Cu certitudine, fără antibiotice nu am fi acum pe planetă 8 miliarde de oameni.
Dar antibioticele au avut și efecte nedorite asupra populației globului la nivel general, dar și asupra unor indivizi în particular și acum medicina se află în fața unor probleme cu adevărat dificile. Cum să fie tratate pe viitor bolile infecțioase grave? Se mai poate face ceva? Ce anume?
Hai să vedem împreună de ce antibioticele pot să facă și rău. Care sunt mecanismele prin care unii microbi ajung să fie foarte rezistenți la antibiotice și ce se poate face?
Scoțianul Alexander Fleming a găsit penicilina, o substanță secretată de mucegaiurile verzi, care distrugea o mulțime de bacterii. A separat-o și a creat primul antibiotic efectiv. Înaintea lui însă au fost și alți cercetători (Paul Ehrlich cu Sahachiro Hata în Germania) care au „inventat” un medicament de tip antibiotic, care trata sifilisul.
După ei a urmat o adevărată „explozie” de cercetări și descoperiri în domeniul antibioticelor, unele extrase din alte substanțe naturale, altele sintetizate pe cale chimică. Majoritatea antibioticelor și-au dovedit, cel puțin la început, eficiența în tratarea multor boli infecțioase.
Știai că excesul de antibioticele poate face rău? Soluții alternative.
Medicii însă au cam „abuzat” de substanțele antibiotice și le-au prescris și când a fost cazul, dar din păcate și atunci când nu a fost cazul. Au preferat acest mod comod de rezolvare a problemelor în loc să folosească alte tratamente, pe bază de produse naturiste.
Pentru o simplă răceală sau o viroză care nu este severă, se poate folosi de exemplu biomicin forte, cu rezultate foarte bune. Folosirea excesivă a substanțelor antibiotice în decursul a zeci de ani, a condus la apariția unor microbi mult mai rezistenți, deoarece și aceste minuscule organisme vii s-au adaptat.
Practic au putut să se reproducă mai departe indivizii rezistenți, care nu au fost uciși de substanța activă a unui medicament din categoria antibioticelor și astfel noile generații de microbi au ajuns să fie din ce în ce mai rezistente la antibiotice.
S-a intrat într-un adevărat cerc vicios, cu microbi din ce în ce mai rezistenți și cu cercetări asidue pentru a crea noi substanțe antibiotice din ce în ce mai puternice, care la rândul lor au condus la apariția altor microbi și mai rezistenți și tot așa. Efectiv acum există infecții care se pot trata cu mare dificultate și care produc din ce în ce mai multe victime omenești.
Există în acest moment, la nivel global, un plan de acțiuni care ar trebui să conducă la reducerea consumului nejustificat de antibiotice și în multe țări deja medicii nu mai prescriu tratamente cu antibiotice decât dacă este absolut necesar. Se încearcă monitorizarea foarte atentă a tuturor cazurilor de boli infecțioase și folosirea substanțelor naturale, care au un impact nul asupra creșterii rezistenței la antibiotice.
Iată de exemplu, pentru tratarea cicatricelor, o cremă numită strataderm folosește o nouă tehnologie, pe bază de polimeri, care obturează fisurile microscopice, fără a fi absorbită de piele. În acest fel se evită utilizarea unui antibiotic clasic sau mai nou, pentru tratarea post-operatorie a cicatricelor. Această cremă se poate utiliza însă și pentru alte situații.
Eu sunt de mult timp adepții utilizării foarte limitate a antibioticelor, deoarece știu că cei mici, mai ales, sunt foarte sensibili și ei vor fi primii afectați dacă se fac excese. Cunosc însă și cazuri în care în unele familii, din cauza unor medici comozi și a unor părinți prea fricoși, unii copii au fost afectați negativ de excesul de antibiotice date cu larghețe la orice răceală banală. Tu cum procedezi în ce privește tratamentul cu antibiotice?
Da, știam că nu e în regulă. Pe cât de utile sunt ele, antibioticele clar trebuie luate cu grijă și măsură.
Da, e necesar sa tinem cont de asta 🙂