Cum să alegi încălțămintea de iarnă
Vine iarna fără îndoială și vine repede. Iarna este un anotimp care are un farmec aparte, dar care ne aduce pe lângă multe bucurii frigul și gerul. Trebuie să îmbrăcăm mai gros atunci când ieșim afară din case. Trebuie să alegem desigur și încălțămintea potrivită.
Dacă în ceea ce privește hainele avem o largă paletă de opțiuni, în ceea ce privește încălțămintea însă nu putem face rabat de la calitate iar opțiunile se reduc simțitor. Vom răci cu mult mai greu sau deloc dacă avem picioarele protejate de frig și ger.
Iată ce am aflat pentru voi în ceea ce privește modul în care trebuie să alegem încălțămintea de iarnă.
- Din start anumite obiecte de încălțăminte sunt excluse din categoria încălțăminte de iarnă, sandalele, saboții, șlapii și altele asemenea ca exemplu. Cizmele, ghetele, bocancii însă sunt piesele potrivite pentru cel mai rece anotimp al anului. Și pantofii se pot purta, dar numai dacă suntem invitați undeva unde ajungem cu mașina și intrăm repede într-o clădire, la o masă festivă, la o întrunire, la o conferință etc. În nici nu caz nu putem opta pentru pantofi atunci când avem de stat mai mult timp afară.
- Chiar dacă moda impune anumite stiluri, unele mai fistichii decât altele, încălțămintea „clasică” din piele adevărată rămâne cea mai bună și mai durabilă. Există acum și materiale sintetice de bună calitate, dar pielea rămâne un material care rezistă mult în timp. O pereche de bocanci din piele bunăoară nu sunt cumpărați doar pentru o iarnă, ci poate pentru un deceniu.
- Impermeabilitatea este o caracteristică de bază a încălțămintei de iarnă. Chiar dacă nu plouă, zăpada de pe cizme se va topi și va penetra cu ușurință încălțămintea de proastă calitate. De aceea se cere impermeabilitate. Iar încălțămintea îngrijită bine cu cremă de ghete este mult mai bine impermeabilizată decât cea neîngrijită.
- Talpa încălțămintei de iarnă trebuie să fie groasă. Dacă la cea de vară se poate opta și pentru o talpă subțire sau chiar ultra-subțire, pentru ghetele, cizmele și bocancii de iarnă, talpa nu poate fi decât groasă, ca să izoleze bine piciorul de solul înghețat. De asemenea, talpa este bine să fie aderentă, deoarece riscul de alunecare este mare pe gheață și zăpadă, iar accidentele cu picioare rupte sunt destul de frecvente în acest anotimp.
- Atunci când probăm încălțăminte de iarnă, este bine să o alegem uneori chiar cu un număr mai mare. Talpa piciorului nu trebuie să stea strânsă în interior, ci să se poată mișca în voie, deoarece pe de o parte, poate încălțăm și ciorapi mai groși, iar pe de altă parte, piciorul care se mișcă ușor în gheată rămâne mai cald, nu îngheață, spre deosebire de cel strâns, care poate suferi degerături.
- Despre culori ce să spunem? Alegeți ce vă place, dar e bine să fie culori care permit aplicarea de cremă de ghete. Încălțămintea din piele întoarsă este indicată doar pentru „frumusețe”, pentru vreme foarte uscată, nu pentru a fi „tăvălită” prin zăpadă, că se udă.
V-ați cumpărat ghete de iarnă? Dacă nu, încă nu e târziu să colindați prin magazine ca să vă completați sau înnoiți garderoba. Prin magazine vitrinele deja arată a Crăciun…
Eva Anca says
Foarte bune recomandări. Încă nu mi-am cumpărat încălțăminte pentru iarnă, urmează.