Ce este brandingul. 7 pași importanți în procesul de branding
Brandingul este procesul prin care se construiește o identitate puternică pentru o companie, un produs sau un serviciu. Aceasta identitate include elemente precum numele, simbolurile, culorile și mesajul care definesc compania sau produsul și care le diferențiază de altele din aceeași industrie.
Scopul brandingului este de a crea o conexiune emoțională cu publicul țintă și de a le oferi o experiență pozitivă atunci când interactionează cu brandul. În acest fel, ei devin mai dispuși să cumpere produsele sau serviciile oferite de companie și să se identifice cu aceasta.
Când vorbim despre branding, un rol important îl joacă logo-ul și sloganul unei companii. Acestea implică toate aspectele interacțiunii cu publicul, inclusiv design-ul, publicitatea, relațiile publice și serviciile clientului. Logoul este cel mai important instrument al identității vizuale a unui brand și are rolul de a transmite, grafic, vizual, toate informatiile concentrate din brand-ul tau.
Ce este brandingul?
Brandingul poate fi aplicat la nivelul companiei, al produsului sau serviciului, sau la nivel personal. Brandingul personal înseamnă procesul de a-ți construi o identitate personala puternică, ca individ care poate beneficia de aceasta prin promovarea carierei sau a afacerii.
In sinteză, brandingul este procesul de a construi o identitate puternică și coerentă pentru o companie, un produs sau un serviciu, și, în cazul branding-ului personal, pentru un individ, în scopul de a creea o conexiune emoțională cu publicul țintă și de a atinge obiectivele personale și profesionale.
Spuneam la începutul articolului că brandingul este procesul prin care se construiește o identitate puternică pentru o companie sau un produs. În același timp este și despre cum oamenii percep și cum aceștia se conectează cu acea companie sau produs.
7 pași importanți în procesul de branding
Iată câțiva pași importanți pe care îi ai de făcut în cadrul unui proces de branding:
1. Cercetarea
Este important să înțelegi publicul țintă, concurența și piața în care te afli. Cercetarea te poate ajuta să identifici nevoile și dorințele clienților, să înțelegi ce face diferența față de concurență și să identifici oportunități pentru a te diferenția de aceasta.
2. Definirea valorilor și a personalității companiei
Gândește-te la valorile companiei tale și la cum dorești ca aceasta să fie percepută de public. Acestea vor fi fundamentale pentru a construi un mesaj coerent și consistent.
3. Definirea mesajul
Un alt pas important în procesul de branding implică identificarea și comunicarea valorilor și beneficiilor oferite de brand. Acest mesaj este esențial pentru a construi o conexiune emoțională cu publicul țintă și pentru a-ți atinge obiectivele de marketing.
În funcție de valorile și personalitatea companiei tale, încearcă să definești un mesaj clar și concis care să te diferențieze de concurență și să te conecteze cu publicul țintă.
5. Design
Pentru un brand bine definit ai nevoie să iei în considerare și aspectul vizual al brandului. Acesta se referă la logo-ul, culorile, tipografia. Acestea trebuie să fie coerente cu mesajul și personalitatea brandului și să se conecteze cu publicul țintă. În următoarele postări o să-ți vorbesc mai în detaliu și despre aceste elemente.
6. Comunicarea
Un alt pas important în procesul de branding este comunicarea. Degeaba ai creat un brand dacă nu îl faci și cunoscut. Prin urmare, o altă etapă este găsirea celei mai bune metode pentru a comunica mesajul și valorile brandului. Cum poți face asta? Prin publicitatea în diferitele ei forme: online sau prin intermediul relațiilor publice sau evenimentelor, etc
7. Monitorizarea și adaptarea
După ce ai implementat brandingul, este important să monitorizezi și să analizezi performanțele acestuia, să răspunzi la feedback-ul clienților și apoi să te adaptezi în funcție de rezultatele obținute.
Practic, am putea spune că brandingul este promisiunea pe care o faci către client. Brandul, prin toate elementele salte, îi spune clientului ce așteptări poate să aibă din partea produselor și/sau serviciilor sale și, în același timp cu ce anume se diferențiază acestea față de cele ale competitorilor.
Foarte utile informațiile din acest articol pentru persoanele care vor să lucreze la crearea brandului. Mulțumesc!
Cu drag! Ma bucur ca le consideri de ajutor 🙂