De ce există cutremure pe Pământ?
Ne-am cutremurat cu toții în ultimele zile sub avalanșa de știri despre ororile produse de cutremurelor din Turcia. Dintre catastrofele naturale, cutremurele pot fi cele mai devastatoare, mai ales în ceea ce privește numărul victimelor umane și valoarea pagubelor materiale.
Ne putem pune și întrebarea, de ce oare mai există cutremure pe Pământ? Oare nu ar fi mai bine dacă nu ar exista? Sau, de ce sunt atât de populate zonele cu mare risc seismic de pe glob? De ce nu se stabilesc oamenii în zone mult mai liniștite? La fel se întâmplă și în cazul vulcanilor, multe zone cu vulcani activi sunt foarte populate.
Toate acestea se întâmplă pentru că Pământul este o planetă „vie”, adică o planetă în schimbare, în continuă transformare. Fără interiorul lichid al Pământului, fără magma din manta cu alte cuvinte, nu ar fi posibilă nici viața pe planeta noastră. Tocmai faptul că magma este fierbinte, topită și se mișcă, creează câmpul magnetic care ne protejează de radiația cosmică ucigașă, ce bombardează planeta noastră non-stop.
Așadar, noi pe Pământ trăim pe o crustă subțire care are o grosime de doar câțiva kilometri, minim 5 sub oceane, 50 în zona continentală și maxim 80 de kilometri în unele zone înalte. Comparați cu raza media a Pământului, care este de 6370 kilometri și vă veți da seama că noi de fapt trăim pe „coaja subțire a uni ou”, dacă am face o „fotografie” la scară.
Sub noi este o mișcare continuă de magmă (rocă topită), iar această „coajă de ou” nu este nici ea întreagă, continuă, este „crăpată”. Plăcile tectonice (bucățile crăpate ale cojii oului) se mișcă pe un „pat” fluid. Ei, nu vă imaginați că se deplasează ca la curse, cu viteze amețitoare, ci cu câțiva centimetri pe an de obicei, dar asta e de ajuns ca la un moment dat să se producă și cutremure.
Despre astea s-a învățat în general la școală, la lecțiile de geografie. Geologii învață despre asta mult mai mult, dar la facultate. Acolo se învață treburi foarte precise, bazate pe calcule și experimente nenumărate. Deci cutremurele se produc pentru că Pământul nu este o planetă „moartă”, ci una în continuă mișcare și transformare.
Și tot la școală s-a învățat faptul că zonele active din punct de vedere seismic, sau cele din apropierea vulcanilor activi, sunt foarte bogate în resurse minerale și cu sol foarte roditor. Bogate zăcăminte de minereuri se află așadar în zonele în care acestea au fost aduse la suprafața planetei de mișcări ale magmei și scoarței, în decurs de milioane de ani desigur, nu de azi pe mâine. Iar solul din preajma vulcanilor activi este de asemenea fertil, bogat în minerale.
Iată deci de ce oamenii se stabilesc în astfel de zone, pentru că acolo înfloresc diverse activități economice, care conduc la apariția așezărilor urbane și rurale. Apoi oamenii se mai gândesc și la faptul că erupții devastatoare de vulcani sau cutremure nimicitoare se pot produce o dată la sute de ani, nu în timpul vieții lor.
În ceea ce privește cutremurele, soluția este ca toate construcțiile să fie făcute bine, cu respectarea tuturor cerințelor de siguranță, fără nici un compromis. În Chile de exemplu, normele sunt draconice, cutremure au loc zilnic, dar blocurile nu cad ca și un castel de cărți de joc. Numărul victimelor este foarte mic, deoarece se pune mare preț pe viața oamenilor. Chiar în Turcia, este dat exemplul unui oraș unde nu a căzut nici o clădire, deoarece autoritățile au fost ferme și nu au admis abateri de la regulile în ceea ce privește siguranța în construcții.
Voi reveni și cu alte date într-un viitor articol dacă acest subiect este de interes. Așa că, te rog să-mi lași în comentariu părerea ta ca să știu dacă dorești să afli în continuare detalii despre cutremure.
Eva Anca says
Tare mă înspăimântă ideea cutremurelor. Am noroc că în zona noastră nu prea se simt, dar e îngrozitor când văd ce se întâmplă în lume din cauza lor.
Claudia says
Da, e ingrozitor, si, din pacate, imprevizibil…