Tendințe în designul bibliotecilor pentru living
Chiar dacă interesul pentru carte este în general destul de scăzut în țara noastră, situându-ne din acest punct de vedere undeva în coada Europei, fiecare familie dorește să-și mobileze livingul cu o bibliotecă. Această piesă de mobilier, alături de canapea și de televizor reprezintă practic cam aproape tot ce înseamnă living.
Livingul, sau camera de zi, este pentru cele mai multe familii locul în care se adună toți ai casei și unde sunt primiți și oaspeții. De aceea această cameră trebuie să aibă un aspect curat, modern și primitor, fiind o cameră în care vrei să petreci clipe de relaxare în orele după-amiezii și serii. De aceea o canapea frumoasă și o bibliotecă interesantă ca design pot face diferența între o cameră banală și una care iese în evidență.
În design-ul bibliotecilor s-au petrecut schimbări importante în ultimele decenii, schimbări datorate și stilului de viață al tuturor oamenilor din societate. Dacă urmărim cu atenție, în casele bunicilor vom găsi biblioteci așa zis „clasice”, biblioteci care erau concepute pentru a depozita cât mai multe cărți, din care nu lipseau vitrinele și care erau „decorate” cu bibelouri de porțelan sau cu vaze din cristal.
Unele vitrine din vechile biblioteci puteau să aibă și oglinzi care să mărească efectul vizual și să pună în valoare bibelourile. În orice caz, în vechile biblioteci nu-și găsea nicidecum loc televizorul, care avea spațiul lui special pe o comodă specială care era situată pe peretele expus vederii dinspre canapea. Biblioteca însă nu era pe peretele spre care se privea, deoarece rolul ei era altul.
Bibliotecile moderne pe de altă parte sunt așezate pe peretele expus vederii dinspre canapea, pentru simplul fapt că în ele își are loc televizorul. Majoritatea bibliotecilor moderne sunt așa. Apoi bibliotecile actuale pot să conțină și corpuri suspendate, sau care par a fi suspendate.
Un alt fapt care se poate remarca imediat este acele că într-o bibliotecă modernă încap mult mai puține cărți. Desigur că există și persoane care posedă în casa lor multe cărți, dar acestea își găsesc locul și în alte spații de depozitare din casă, cum ar fi pe niște rafturi din dormitor, sau dintr-un hol. În plus copiii au cărțile lor pentru școală în camera lor, iar cele de gătit sunt în bucătărie într-un dulap cu geam sau nu.
Tendințele generale din designul de mobilier din vremurile actuale se pot regăsi și în proiectarea bibliotecilor. În magazinele de profil marea majoritate a bibliotecilor se pot cumpăra în pachete, urmând a fi asamblate acasă. Adică în magazine le vezi frumos expuse, montate desigur, dar le vei cumpăra sub formă de pachete paralelipipedice.
Acest trend poate fi explicat foarte simplu: prețul de cost al mobilierului a scăzut mult în acest fel. Cine are cât de cât abilități în domeniul tehnic, sau suficientă răbdare ca să citească instrucțiunile de asamblare, poate să-și monteze singur acasă biblioteca, fără să mai solicite serviciile unui specialist. În orice caz, comparativ cu salariile, prețul mobilierului, care nu e deloc mic, este însă mult mai accesibil ca altădată, când nici nu prea aveai de unde alege.
Tu ce bibliotecă să alegi pentru living? Depinde de gusturi și de ceea ce îți dorești, de spațiul avut la dispoziție și de buget desigur. Oferta este foarte bogată și variată, așa că ai de unde alege.
Eu am o cameră-bibliotecă, dar anul acesta am în plan să mai fac rost de niște corpuri extra, că deja nu mai încap cărțile. Pentru mine este important să fie rezistentă și spațioasă.
Da, la cum ai tu multe carti, sa fie rezistenta e primul criteriu de alegere 🙂