De ce se scumpesc mereu polițele RCA?
Asigurarea de Răspundere Civilă Auto (RCA) este obligatorie în majoritatea țărilor lumii dintr-un motiv foarte simplu: cel care produce o pagubă trebuie să plătească!
O reparație la un automobil este scumpă întotdeauna iar uneori în accidente există și șoferi nevinovați. Dacă cel vinovat ar trebui să plătească dauna, ar fi aproape imposibil să-l forțezi să o facă iar șoferul nevinovat ar rămâne cu paguba.
Aici intervine asiguratorul care achită daunele șoferului vinovat și asigurat, urmând ca apoi să-și recupereze banii, nu direct și nu imediat de la cel vinovat, ci de la mai mulți, potrivit principiului solidarității sociale.
Cam așa ceva se întâmplă și în sistemul de sănătate, unde cu toții contribuim, dar numai unii aflați în nevoie (mai bine să nu ajungi acolo) beneficiază de servicii medicale. Dacă într-o țară nivelul de trai crește, cresc și salariile și implicit și nivelul contribuției la sănătate.
Cam așa este și cu asigurările RCA, deoarece prețul mașinilor crește și odată cu acesta crește și costul reparațiilor. Cât costă o poliță RCA? Este de ajuns să cauți ceva de genul RCA Vaslui , dacă ești din județul marelui Constantin Tănase, de exemplu, și vei găsi mai multe oferte.
Problema care există acum la noi cu creșterea polițelor RCA nu ține însă de acest aspect, deoarece prețurile au crescut mult mai mult decât ar fi rezultat din creșterea costurilor mașinilor. Sistemul de stabilirea a prețurilor polițelor este cel care a condus la o criză în domeniu, la care s-au adăugat și unele nereguli descoperite la firme asiguratoare, dar și la autoritățile care ar fi trebuit să supravegheze și să supervizeze activitatea acestora.
Mai pe scurt, unele firme de asigurarea au fost atât de împovărate de costul daunelor pe care trebuiau să le achite celor asigurați, încât au intrat în incapacitate de plată. De ce? Fie că au stabilit din start prețuri prea mici pentru polița RCA, doar ca să câștige o mare parte din piață, fie formulele lor de calcul nu au fost corect.
Când înmatriculezi prima dat o mașină este obligatoriu să închei o poliță de asigurare și te vei interesa despre acte înmatriculare autor, ca să ai totul în regulă. Dar mai apoi? Mulți români caută să fenteze sistemul și să nu mai plătească polița RCA. Asta se poate dacă ei sunt „mari și tari” acolo în orășelul sau satul lor izolat, unde se cunosc cu toată lumea și „o dau la pace” și cu poliția locală. Nimeni nu-i oprește vreodată în trafic.
Dar mai sunt și multe alte metode de a „păcăli” sistemul și de a nu plăti asigurarea. De exemplu, foarte mulți tineri teribiliști, care fac și cele mai multe accidente cu cele mai mari pagube materiale și cu pierderi de vieți omenești, nu încheie pe numele lor o asigurare, pentru că ar avea prea mult de plătit. Ei încheie asigurarea pe numele babacului sau bunicului, care însă niciodată nu conduc mașina vitezomanului complexat.
Firma asiguratoare este însă obligată să achite daunele, care apar în acest caz cu o probabilitate mult mai mare decât cea luată inițial în calcul. Am pomenit de probabilitate, deoarece toți algoritmii de calcul în asigurări se bazează pe calcul de probabilități și pe situații statistice.
În fine, nici sistemul de stabilire a valorii polițelor în funcție de capacitatea cilindrică a mașinii nu este corect pe de-a-ntregul, deoarece mașinile de lux nu sunt suprataxate. De exemplu unul este prețul pentru a repara o mașină „normală” cu capacitatea cilindrică x centimetri cubi și altul este prețul pentru a face aceeași reparație la o mașină de lux care are aceeași cilindree.
În alte țări se plătește o taxă suplimentară pentru mașinile de lux, adică anumite mărci sunt suprataxate și la prețul polițelor de asigurare și la impozitele locale care trebuie plătite la primărie.
În concluzie, până când nu se vor stabili criterii corecte pentru prețul polițelor de asigurare RCA, aceste vor crește mereu.
Eu am avut norocul să îmi fac asigurarea fix cu o săptămână înainte de scumpire.
Atunci esti norocoasa 🙂
Fiindca sunt umflate, in disperare, preturile la piesele de schimb si orele de manopera necesare pentru o reparatie. Service-ul care efectueaza reparatia “are grija” de acest aspect.
Posibil si asta…