Utilizarea erbicidelor și pesticidelor. Mit vs realitate
În marea majoritate a țărilor civilizate din lume substanțele potențial periculoase pentru sănătatea oamenilor au fost interzise de decenii, dar prejudecățile continuă să existe. Mereu auzim că ceva conține „chimicale”, de parcă nu întreg Pământul cu tot Universul înconjurător ar fi alcătuite din substanțe chimice…
Corpul nostru este alcătuit tot din substanțe chimice, așa că atunci când auzim de chimie nu ar trebui să avem din start o reacție automată de respingere. Și mâncarea toată pe care o consumăm, fie că este de la găina bunicii din ogradă, fie că este cumpărată din supermarket, este alcătuită tot din „chimicale”, adică din substanțe chimice, că așa e făcută natura.
Și atunci oare de unde vine ideea că toate acestea sunt toxice, că doar sunt făcute din substanțe chimice? Este clar că vorbim despre lipsă de educație generalizată în ceea ce privește disciplinele științifice studiate în școală. În plus este vorba și de o totală lipsă de profesionalism a celor care propagă ideile în spațiul public.
Revenind la titlul articolului, trebuie să spunem că și în ceea ce privește substanțele erbicide și pesticide lucrurile au evoluat foarte mult în ultimele decenii și poate doar unele dintre cele mai înapoiate țări ale lumii să mai permită utilizarea unor produse care s-au dovedit a fi potențial periculoase pentru sănătatea oamenilor și animalelor. În țările democratice multe substanțe potențial periculoase au fost interzise prin lege, așa că dacă un agricultor cumpără doar din surse autorizate ceea ce-i trebuie pentru ferma lui, sigur nu-i va otrăvi pe ceilalți.
Când vine vorbe despre cultura de lucernă de exemplu, normele în domeniu sunt foarte stricte, deoarece această plantă este intens folosită pentru furajarea animalelor și substanțele periculoase din plantă ar ajunge astfel în carne și apoi în organismul uman.
Nu trebuie să ne fie frică însă de erbicidele utilizate pentru combaterea buruienilor din culturile de lucernă, care sunt dovedite a fi sigure pentru om și animale, mai ales dacă tratamentele se fac la timp și cu respectarea tuturor normelor de siguranță stabilite de producător și de specialiști. Marii producători de substanțe chimice din domeniul agriculturii au înlocuit deja de multă vreme produsele potențial periculoase cu altele mult mai sigure și „blânde” cu mediul înconjurător.
Același lucru se poate spune și despre tratamente viță de vie care se aplică începând cu această perioadă de început de primăvară și care acum sunt sută la sută sigure. Cum altfel ar putea fi? Marii producători de vinuri credeți că și-ar risca afacerile de sute de milioane de euro „otrăvind” vinul cu substanțe periculoase? Păi afacerilor lor au uneori și vechimi de sute de ani, fiind moșteniri de familie și fiind construite cu greu, cu muncă și sacrificii și de aceea au căutat mereu să mențină înalte standarde de calitate a vinurilor pe care le produc.
Multe prejudecăți există și în ceea ce privește E-urile din alimente, deși multe dintre acestea sunt de fapt substanțe folosite de mii de ani și în bucătăriile tuturor oamenilor, deși acolo nu se numesc așa ci sare de exemplu, sau colorant roșu din sfeclă, sau colorant verde din clorofilă și exemplele ar putea continua.
Voi vă temeți de „chimicalele” din produsele alimentare?
Eva Anca says
Cred că se exagerează foarte mult, pentru că într-adevăr există și substanțe care pot fi utilizate în siguranță și de care plantele chiar au nevoie. De chimicalele din alimente… asta e altă poveste. Sunt convinsă că toate conțin atâtea ingrediente de care noi nici nu avem habar! Dar, la urma urmei, ne place sau nu, tot de produsele din comerț depindem, în mare parte.
Claudia says
mda, e discutabila tema asta, clar…