Geometria sacră și simbolismul spiritual (recenzie)
de Donald B. Carroll, cu subtitlul Planul pentru creație,
Editura Prestige București 2023, traducere din limba engleză de Simona Viviana Cușă
Trebuie să vă spun că titlul cărții este cel care m-a intrigat încă de când am văzut-o în oferta Libris și de aceea m-am decis să o citesc. Autorul a știut cum să-și atragă cititorii și a reușit cu succes. Dar și biografia autorului m-a intrigat: el a lucrat în domeniul protecției împotriva incendiilor, a fost un fel de pompier (șef ce-i drept, dar tot pompier), așa că tot ceea ce el a studiat a fost din pură pasiune pentru cunoaștere în domeniul științelor și istoriei.
Mă așteptam inițial ca autorul acestei cărți, Donald B. Carroll să fie ceva în domeniul matematicii, că deh, cine se apleacă spre geometrie, dacă nu matematicienii? Sau măcar vreun inginer constructor, sau arhitect, sau cine știe ce altă profesie din domeniul tehnic. Dar nu este bine niciodată să ai prejudecăți și pe undeva, pasiunea autorului a venit în „oglindă” și cu pasiunile mele: pregătire științifică și tehnică, aplecare spre istorie, artă, mitologie.
După această scurtă introducere să vă prezint pe scurt și cartea, care este o adevărată încântare intelectuală și care se bazează pe foarte multe studii ale altor autori cu privire la simbolistică, la istoria civilizației omenești și la ramuri ale științei moderne.
„Știința fără religie e incompletă, religia fără știință e oarbă” a spus Albert Einstein și acest citat se potrivește atât de bine ideilor de bază din carte Geometria sacră și simbolismul spiritual. Donald Carroll practic observă și ne prezintă și nouă faptul că elementele geometrice cele mai simple, triunghiul și arcul de cerc, apar în mai toate religiile lumii și la vechile civilizații ca elemente de bază folosite nu doar în construcții ci și ca simboluri puternice, menite să transmită ceva pentru inițiați.
De fapt întreaga alcătuire a Universului se bazează pe niște forme de bază, care iată că au fost de multă vreme cunoscute și care ne fac să nu ne mai îndoim de faptul că vechile civilizații nu erau nici pe departe atât de înapoiate pe cât am fi înclinați să credem în superficialitatea și ignoranța noastră.
Un loc aparte îl deține în carte și analiza datelor privitoare la Marea Piramidă a lui Keops, cea mai mare din Egiptul Antic, care și acum uimește cercetătorii prin informațiile pe care le transmite și de asemenea prin simbolurile ei.
De asemenea se fac referiri dese și la posibila existență a Atlantidei, subiect mereu dezbătut de către istorici și de către pasionații de mistere, la fel cum se fac referiri și la misteriosul Edgar Cayce, psihiatru și clarvăzător american care a venit cu ipoteze îndrăznețe despre trecutul omenirii și care vine să adâncească și mai mult unele mistere.
Nu puteau lipsi din carte nici referiri la noua geometrie fractală, care a revoluționat practic geometria și matematica și care se pare că este de asemenea o „cheie” în înțelegerea structurii lumii, de la lumea mică a atomilor, a moleculelor și a ADN-ului și până la alcătuirea cosmosului prin dispunerea deloc la întâmplare a galaxiilor.
O carte intrigantă, o carte bine scrisă, o carte bine documentată și în fine, o carte bună și pentru elevii care pot fi făcuți să se aplece spre studiul greu al matematicii în general și al geometriei în particular. O carte pe care o recomand pasionaților de știință, de istoria civilizației, de mistere…
Nu știam de cartea asta, pare foarte interesantă. Chiar intrigant subiectul cărții, din ce povestești. Mulțumesc pentru recomandare!
Cu mare drag! 🙂