Suplimentele alimentare au cunoscut o dezvoltare, diversificare si raspandire accentuata in ultimele decenii, in parte datorita cererii reale din ce in ce mai mari, in parte cererii indusa de campaniile sustinute de marketing. Multi consumatori sunt multumiti de faptul ca pot prin suplimentele alimentare sa introduca in corp un aport de substante benefice pe care nu le pot lua din alta parte, mai ales ca foarte multe produse alimentare sunt ultra-rafinate.
Alti consumatori asociaza suplimentele alimentare cu medicamentele folosite in tratarea unor boli, fiind cunoscut faptul ca aceste suplimente au si rol deloc de neglijat ca adjuvant. Copiii sunt si ei vizati de producatorii de suplimente alimentare, existand in acest sens produse destinate special lor, pentru ca micutii oameni au nevoie de o multime de substante pentru a se dezvolta armonios.
Dar mai exista o categorie de oameni care consuma multe suplimente alimentare in conditiile in care sunt sanatosi, mananca bine si nu sunt nici copii. Acestia sunt sportivii, care trebuie sa faca fata, in timpul antrenamentelor si al competitiilor, unui efort intens si prelungit. Luate dupa formule exacte stabilite de nutritionisti si de medicii sportivi, aceste suplimente pot de cele mai multe ori sa conduca la rezultatele dorite, diferenta facand-o intr-o competitie talentul, antrenamentul si chiar… norocul.
Dintre suplimentele alimentare care se adreseaza cu precadere sportivilor, creatina este unul dintre cele mai consumate, pentru ca are rol in dezvoltarea si reliefarea masei musculare. O cauta in general culturistii si halterofilii, dar si alte categorii de sportivi. O cauta insa si simplii amatori, tineri care vor sa isi modeleze prin exercitii fizice un corp frumos. Dupa sfatul medicului o poate consuma insa oricine.
Creatina este alcatuita pe baza a trei aminoacizi, arginina, glicina si metionina si se gaseste in mod natural in carnea rosie. Dintre sortimentele de carne, cea de vita contine cea mai mare cantitate de creatina. Toti oamenii o obtin deci din consumul de carne, dar sportivii au in plus nevoie si de suplimente alimentare, pentru a nu consuma carne in cantitati uriase si pentru a nu perturba astfel alte echilibre nutritionale: suprasolicitarea sistemului digestiv, cresterea inutila in greutate sub forma de grasime, aportul altor substante nedorite prezente in carne.
Exista mai multe forme in care se prezinta produsul creatina: pudra, efervescenta, lichida, capsule, pastile. Dintre acestea, creatina sub forma de pudra este cea mai raspandita, dintr-un motiv simplu si anume raportul dintre calitate si pret. Pe langa procesele biochimice la care creatina ia parte in celule, un alt efect foarte apreciat de catre sportivi este cresterea volumului celulelor musculare, efect care duce la cresterea musculaturii in ansamblu si la reliefarea unui corp sculptural atat de dorit de catre practicantii sportului.
Dar pentru a afla mai multe detalii, va sfatuiesc sa va documentati si singuri si mai ales, sa nu consumati nici un supliment fara sfatul specialistilor!
Oare creatina are contraindicatie cu vreun supliment alimentar? de ex. Vitamina B12 sau cu tratament pentru scaderea tensiunii arteriale?
Nu as sti sa va spun. Ar trebui sa consultati un medic de specialitate pentru a afla raspunsul.