Cum sa-ti inveti copiii sa-si exprime propriile emotii
Toata lumea simte emotii diverse, dar mai ales in cazul copiilor emotiile traite cu ocazia diferitelor evenimente sunt deosebit de intense.
Dar copiii invata sa le experimenteze si sa le exprime urmand modelul parintilor, pentru ca in primii lor ani din viata ei invata prin imitare si prin copiere.
Si reciproca acestei afirmatii este adevarata, pentru ca si parintii trebuie sa invete sa isi cunoasca copiii si modul in care acestia se exprima.
Cateva sfaturi pot fi foarte utile in a gestiona o situatie care unora li se poate parea fara importanta, dar care pentru un copil ar putea avea o incarcatura emotionala deosebita.
Sa vedem ce este de facut intr-un caz concret: copilul scapa ursuletul in apa.
- Invatati despre sentimentele copiilor. Daca copilul scapa jucaria favorita intr-o baltoaca de apa murdara de pe strada, pentru el poate fi o adevarata tragedie. Diferiti copii vor reactiona diferit ca intensitate a exprimarii sentimentelor de necaz, deznadejde, suparare. Spune-ti copilului ca ii intelegeti sentimentele si ca suferiti alaturi de el de asemenea.
Dar faceti si putin haz de necaz de ursuletul care a facut o „baie murdara”. Am spus doar putin, nu mult. Nu mai insistam si nu radem de el sau de ursulet. - Identificati emotia si reactia care o insoteste. Ca si adulti ne exprimam destul de previzibil emotiile: zambim atunci cand ne bucuram, ne incruntam cand suntem furiosi, plangem cand suntem suparati. In cazul copiilor insa lucrurile nu sunt atat de simple pe cat par. De aceea ca parinti trebuie sa-i invatam pe copii sa isi exprime emotiile.
Putem spune de exemplu „te vad foarte bucuros acum pentru ca zambesti” sau ”inteleg ca esti furios dupa cum se vede pe fata ta”. In cazul de fata puteti spune „stiu ca esti suparat pentru ca si eu sunt suparat, e normal sa fim asa”. - Cautati sa preluati controlul asupra problemei pe care o are copilul. Dupa ce i-am inteles supararea vom cauta sa sugeram faptul ca situatia nu este cel mai mare dezastru. „Ei, faptul ca ursuletul tau a facut o „baie murdara” nu este chiar atat de rau, pentru ca vom gasi o solutie sa-l facem curat din nou”. Ii sugeram astfel ca detinem controlul, ca adulti puternici ce suntem si ca si el poate sa o faca.
- Prezentati o solutie la problema copilului. Este un fapt obisnuit ca un copil sa treaca foarte usor dintr-o extrema in cealalta in ceea ce priveste exprimarea emotiilor, mai ales a celor negative. De aceea trebuie sa ramaneti calmi si sa oferiti solutia. „Dupa baia asta ursuletul are nevoie si de o baie adevarata si va fi iarasi ca nou. Dupa ce o sa-l uscam impreuna, nu-i asa?” Este bine sa il implicam si pe el in solutionarea problemei.
Si inca o data nu uitati ca emotiile si trairile copiilor sunt foarte intense!
Traian
Leave a Reply