Mic ghid pentru ingrijirea incaltamintei din piele naturala
Exista in ultima vreme o moda, sau o adevarata manie am putea spune, pentru produsele naturale. Este firesc la urma urmei pentru ca acestea sunt cele mai bune, desi nu este o regula generala. In cazul pielii insa, nici un produs sintetic nu reuseste sa egaleze pielea naturala in ceea ce priveste calitatile referitoare la durabilitate, rezistenta, elasticitate si multe altele.
Pielea naturala este de neegalat atunci cand este folosita la fabricarea incaltamintei de orice tip, fie ca este vorba de pantofi eleganti pentru ocazii speciale, de ghete trainice de iarna sau de incaltaminte rezistenta pentru protectia muncitorilor ce lucreaza pe santiere. Dar si pielea naturala, sau mai ales pielea naturala, necesita o atentie speciala.
Prin urmare, incaltamintea de piele naturala, ca cea pe care o gasesti aici, necesita un anumit ritual pentru ingrijire. Sunt de altfel reguli de bun simt, daca ne gandim putin si ce i-ar place pielii noastre sa primeasca, pentru a-si pastra supletea, stralucirea si frumusetea.
Mic ghid pentru ingrijirea incaltamintei din piele
1. Spalarea este o operatiune controversata. Unii recomanda sa nu spalati incaltamintea deloc, ci doar sa indepartati noroiul cu o perie dupa ce s-a uscat. Dar oare noi nu ne spalam pe piele?
Care este diferenta si ce este de facut? Pielea din pantofi este prelucrata. Ea contine diferite substante cu care s-a impregnat in procesul de prelucrare. De aceea nu vom spala incaltamintea asa cum facem cu pielea noastra, sub dus.
Vom folosi o carpa umeda (sau chiar uda), vom indeparta murdaria si vom clati bine, tot cu carpa (nu ca apa abundenta). Daca vom folosi apa din belsug, riscam sa indepartam prin diluare si substantele din piele, care sunt foarte utile acolo unde sunt. Prin indepartarea lor vom deteriora intr-un fel incaltamintea noastra.
2.Uscarea trebuie facuta cam la fel cum ne uscam si noi dupa dus, adica folosind un material textil moale. Noi ne uscam cu prosopul, dar pentru pantofi, fie ei pantofi barbatesti sau pantofi de dama vom folosi o carpa uscata (care e prosopul pantofului).
Dupa aceea vom pune incaltamintea la uscat departe de surse de caldura, iar daca suntem afara, undeva la umbra, si NICIODATA in bataia razelor soarelui.
Uneori, daca ne-a prins ploaia, incaltamintea poate fi foarte uda, caz in care este posibil sa vedem niste pete sau dungi albe. Acestea sunt saruri din piele, scoase la suprafata de apa multa care s-a impregnat.
Vezi aici 8 idei creative de depozitat incaltamintea
Aceste pete se pot sterge usor cu o carpa inmuiata in otet. Procedam apoi la fel, adica stergem cat putem cu o carpa uscata si uscam lent. Daca ne-am grabi cu uscarea, adica sa punem incaltamintea langa un radiator, atunci pielea se poate scoroji sau chiar crapa. In orice caz, pantofilor n-o sa le placa acest tratament.
3. Tratamentul cosmetic, ca sa-i spunem asa, se aseamana cu cel pentru pielea noastra. Exista creme pentru incaltaminte, care au rolul de a o impermeabiliza, de a o proteja si de a-i da stralucire.
O crema buna nu da doar luciu, ci patrunde usor in pielea pantofului, realizand un strat de protectie. Dupa ce purtam incaltamintea si crema trece, este recomandat sa curatam pantofii si sa-i dam imediat cu crema, ca sa fie protejati chiar si cand stau in dulap.
Sa recunoastem ca din comoditate nu prea facem asa, ci ii dam cu crema eventual, imediat inainte de a iesi din casa. De asemenea, este bine sa folosim creme de culoarea potrivita sau creme neutre (care nu au culoare). Un truc la indemana femeilor este sa nu arunce cremele de fata sau de corp expirate, ci sa le foloseasca pentru incaltaminte, pe post de crema neutra. Au excelente proprietati de protectie si mentin elastica pielea pantofilor.
Desigur ca veti gasi pe internet si mai multe sfaturi, dar eu am vrut sa va dau doar cateva directii de urmat si de retinut cand este vorba despre cum sa ingrijesti incaltamintea din piele.
Tu procedezi pentru ingrijirea incaltamintei din piele? Aplici aceste sfaturi, ai si altele in plus?
eu fac parte dintre cei care spala incaltamintea din piele doar cand e neaparat nevoie. In rest, prefer sa o sterg cu o carpa moale umeda.
Cred ca merge si asa mai ales cand esti grabit. La urma urmei, daca se deterioreaza mai repede avem un motiv sa luam alta in tendintele modei :p