Zilele trecute, Antoaneta, m-a invitat sa vorbesc pe blog despre carti. Cum? Preluand o leapsa de la ea. Stii, genul acela de articole in care trebuie sa raspunzi la niste intrebari la care a raspuns in preaalbil si cel care iti da leapsa, pe blogul lui.
Nu puteam sa refuz. E vorba despre carti si despre lectura si mi s-au parut a fi niste intrebari simpatice. Deci un subiect perfect pentru un articol de citit in weekend. In ideea ca sunteti si voi curiosi sa aflati ce preferinte am. Sa incepem, deci…
Preferi cititul in pat sau in alt loc?
Drept sa zic prefer cititul in pat. Mi se pare mai relaxant. Insa, la nevoie citesc si in bucatarie. Doar in baie nu cred ca as avea vreodata rabdare sa citesc. Nici macar ziarul … in anumite conditii… stii tu…
Personaj principal feminin sau masculin?
Nu cred ca am o preferinta anume. Nu vad de ce as avea una. Important este sa imi placa cum e scris cartea, povestea ei, ceea ce transmite dincolo de poveste. Uite, sa iti dau un exemplu de carte cu personaj principal masculin: Rockstar, ca tot e ultima carte citita – vezi aici recenzia. E o carte pe care ti-o recomand chiar daca povestea in sine poate ca nu va fi pe placul tau. Conteaza insa ceea ce vezi dincolo de poveste. Conteaza foarte mult cu ce ramai dupa ce termin de citit cartea, cu ce inveti din cartea respectiva. Indiferent de faptul ca personajul principal e femeie sau barbat.
Gustari dulci ori sarate?
Cand citesc nu mananc. Asta ar mai lipsi. Toata ziua prin bucatarie, gustand din mancaruri si sa mai mananc si cand citesc. As spune ca cititul ingrasa. Si chiar asta ar mai lipsi. 🙂
Trilogii ori serii alcatuite din mai multe volume?
As zice trilogii. Pentru ca trilogii am citit. Serii din mai multe volume … inca nu am ajuns la performanta asta. Dar…, pentru ca este si un ”dar”. Seria ”Nemuritor”, scrisa de Oana Arion face o exceptie. Pana in prezent am citit 3 volume (ti-am povestit aici despre ele) insa nu este o trilogie pentru ca urmeaza si volumul 4. Deci, rapunsul este: trilogii si serii, in functie de situatie. Cu un mic amendament. Nu cred ca as putea totusi citi o serie care se intinde pe foarte multe volume. M-as plictisi la un moment dat.
Naratiunea la persoana I sau la persoana a III-a?
Nu cred ca are importanta. Depinde mult de felul in care e scrisa cartea. Daca autorul isi arata maiestria nu conteaza la ce persoana e scrisa cartea. Ca veni insa vorba de asta. Sunt carti in care autorul povesteste el o parte, apoi ”da cuvantul” personajului/personajelor principale din carte. Asa cum a facut de exemplu, Veronica Roth in ultima carte din seria ”Divergent”, ”Experiment”, cand intercaleaza capitolele in care povestea este scrisa din perspectiva lui Tris apoi a lui Tobias (vezi aici cartea).
Librarie sau biblioteca
Orice. Librarie, biblioteca, prieteni. Am o bibioteca personala foarte mare. Am tot cumparat carti de-alungul timpului, la fel si parintii mei asa ca biblioteca, sau corpurile tip biblioteca din casa au cam devenit neincapatoare.
In tinerete, adica pana acum cativa ani eram foarte atasata de carti. Imi placea sa le cumpar, sa le am in proprietatea mea. Pana cand am constatat cu tristete ca multe din cartile cumparate de-a lungul timpului acum incep sa se deterioreze. Si atunci m-am bucurat ca s-au inventat ebook-urile si ca exista prieteni sau biblioteci de unde sa imprumuti o carte.
Sincer, nu cred ca am recitit vreo carte din cele pe care le am si atunci ma iintreb de ce mi-a dorit atat de mult sa fie ale mele? De ce am fost posesiva? Pentru fiul meu, mi-am gasit o justificare. Timpul mi-a dovedit ca fiul meu traieste si va trai cand va creste intr-o alta lume. Una informatizata. Deci… ramane de vazut cat de mult vor mai fi cu folos cartile pe care acum se asterne praful in biblioteca.
Carti care iti provoaca rasul sau carti care te fac sa plangi
Nu imi plac cartile care ma fac sa plang. Evit pe cat posibil sa citesc carti triste. Daca ar fi posibil as citi doar carti care sa ma binedispuna, dar citesc fara probleme si carti care ma fac sa plang. Mi-am adus aminte acum de o carte, una din multele care m-a impresionat foarte tare: ”Splendida cetate a celor 1000 de sori” a lui de Khaled Hosseini – o gasesti aici. Atat de mult m-a impresionat cartea asta inca, daca ma crezi nu am avut puterea dupa aia sa ii mai fac si o recenzie.
Coperta alba sau coperta neagra?
Nu mi-am pus niciodata problema in ce priveste culoarea copertii. Cum insa nu imi place negrul in general, o sa votez pentru alb 🙂 Dar daca e dupa mine, coperta ar trebui sa fie colorata :p
Roman psihologic sau roman de actiune?
Ambele. In functie de stare. Important este ca ceea ce citesc sa fie bine scris si sa nu ma plictiseaasca ci sa ma captiveze. Cam atat 🙂
Bun… cam astea ar fi raspunsurile mele. As fi curioasa tu ce ai raspunde la intrebarile astea si mai ales ce ar raspunde Iulia, Cristina si Laura.
Antoaneta says
Partea cu ziarul m-a amuzat teribil!
Ma bucur ca ai raspuns la provocare 😀
Uite asa mai aflu cate ceva despre tine 😉
Claudia says
Placerea a fost de partea mea 😉 Iar tu… stii destule despre mine :p
Cristina Dragomir says
sa stii ca eu prefer coperta neagra. o sa afli in articolul de maine de ce. Sau de luni, in caz ca sunt prea lenesa maine. Multumesc pentru tag si ma bucur ca te-am descoperit inca putin in acest articol.
Claudia says
Abia astept sa aflu mai multe din secretele tale, Cristina. Si mai ales de ce prefer negrul? :p Mie nu imi place nici ”de-o culoare” :)))