Enders – Lissa Price, editura Trei
Mi-a plăcut mult ”Starters”, primul volum al seriei de două cărți scrise de Lissa Price despre care ți-am vorbit deja săptămâna trecută pe blog. Și m-a intrigat mai ales finalul. M-am tot gândit ce mai poate urma după ce ”Destinații splendide” a fost închisă, după ce, aparent, afacerea cu corpuri de împrumut a fost desființată.
Am rezistat eu curiozității vreo câteva zile, până când am făcut rost de cel de al doilea volum al seriei, de ”Enders” după care, odată ce m-am apucat de citit nu am mai reușit să las cartea din mână. Aș putea chiar să spun că mi-a plăcut mai mult decât prima parte. Este mai dinamică, mai plină de surprize și răsturnări de situație.
Despre ce e vorba în Enders
Dacă ai citit Starter și bănuiesc că ai facut-o deja dacă ai ajuns să cauti informații despre Enders, înseamnă că ai idee cumva despre ce e vorba. Nu mai povestesc aici despre subiectul seriei ci te invit să citești recenzia aici.
Banca de corpuri, ”Destinatii splendide” este distrusă la finalul primului volum. Callie însă continuă să îl audă pe Bătrân în mintea ei. Deși banca de corpuri, creația lui, a fost distrusă, acesta reușește să scape și are încă posibilitatea să controleze mințile adolescenților care au acele CIP-uri implantate în creier.
Bătrânul îi cere lui Callie să coopereze cu el în continuare. Însă, inițial, aceasta rufuză. Asta până când află că lui Tyler, frățiorul ei, i-a fost implantat un CIP de acest gen și poate fi și el controlat. Și nu doar controlat ci chiar omorât. Callie vede cum un adolescent cu CIP implantat este pur și simplu omorât, controlat fiind de la distanță și hotărăște să continue cercetările, să afle ce se întâmplă de fapt și mai ales cum poate rezolva această situație, cum poate să scape de acel CIP și să trăiască, ea și cei dragi, o viață normală.
Ei bine, odată pornită pe acest drum al aflării adevărului, Callie are parte de surpriză după surpriză și nimic din ce crede că ar fi adevărat, nu este. Ba mai mult decât atât află și de faptul că tatăl ei s-ar putea să fie în viață. Aude vocea tatălui său în mintea sa și neștiind ce să creadă, dacă e o înșelătorie de-a Bătrânului sau e chiar tatăl ei în viață, încearcă să rezolve și această enigmă.
Surpriza mare însă vine, zic eu, abia în momentul în care află cine este de fapt Bătrânul. Nici măcar nu te gândești cine ar putea fi și mai ales cine e de fapt personajul negativ din această poveste.
Cum spuneam și la început, Enders este mai mult decat un roman young adult, mai mult decât o distopie. Este un thriller foarte bine scris care te ține cu sufletul la gură până la final.
Recomandarea mea este ca, atunci cand te hotărăști să le citești să le cumperi pe amândouă și să le ai pe noptieră pentru a le citi imediat, una după alta. Deși primul volum se poate citi de sine stătător. Însă citite împreună au un alt farmec. E ca atunci cand întregești ceva. Cercul se închide și ai rezolvat puzzle-ul. Pentru că la finalul primului volum rămâi cu o anumită idee în minte. Una total eronată. În volumul doi vei vedea că nicio concluzie pe care ai tras-o la finalul primului volum nu mai stă în picioare.
Ambele volume ale seriei, atât Staters cât și Enders le poți cumpăra de aici.
Tu le-ai citit? Te-ar tenta subiectul acesta?
nu le-am citit si parca nu se pliaza asa bine pe gustul meu. E cam multa fantezie pe acolo.
Mie imi plac astea cu multa fantezie. Ma fac sa uit de realitate :)))
Nici eu nu le-am citit si nici nu sunt chiar pe gustul meu.Mie nu prea imi plac cartile care au asa multa fantezie ,cu toate ca uneori mai fac exceptii.