Coroană de spini și stele – Lina Moacă, editura Librex
Am promis zilele trecute că mă voi mobiliza și voi povesti puțin pe blog despre cartea scrisă de Lina Moacă, „Coroană de spini și stele”, apărută la editura Librex în primăvara acestui an.
Este penultimul roman scris de Lina Moacă. Între timp a apărut și al doilea volum din seria „Îngeri, oameni și demoni”. Încă nu am citit primul volum așa că va mai dura până să îmi doresc să-l citesc și pe acesta.
Trebuie să știi încă de la început că de fapt Coroană de spini și stele nu este un roman de sine stătător, ci face și el parte dintr-o serie de două volume. Se pare că seriile sunt la mare modă în zilele noastre. Ori am eu inconștient o atracție față de ele. De la începutul anului am citit cred 80% cărți care fac parte din serii mai mici sau mai mari. Cred că de curiozitate, voi face un articol separat cu acest subiect.
Nu știu cum de mi-a scăpat amănuntul acesta, faptul că am de-a face cu primul volum dintr-o serie. Mi-am dorit probabil foarte mult să citesc cartea și așteptam o ofertă bună pentru a mi-o lua. Mintea mea a ascuns se pare, într-un colțișor acest amănunt. Deloc de neglijat totuși.
Așa că atunci când Antoaneta s-a oferit să-mi împrumute cartea Linei Moacă, nu am refuzat-o. Mi-a trimis-o împreună cu ultimul volum al seriei Nemuritor de Oana Arion (pe care am zis ca îl voi citi în septembrie, dar cred că o voi face luna asta totuși) și cartea Iuliei Ioniță, Percepții inconștiente. O să încerc să scriu despre fiecare pe blog, pe măsură ce le voi citi.
Despre ce este vorba în Coroană de spini și stele
Ei bine, subiectul din Coroană de spini și stele la prima vedere poate părea ușor clișeic. Fata săracă se îndrăgostește de băiatul bogat. Sau fata bună se îndrăgostește de băiatul rău. Cu toate astea nici vorbă să fie așa cartea Linei. Ea știe să dea frumusețe și strălucire oricărei povești.
Medeea Pop este eroina principală din Coroană de spini și stele. O fată frumoasă, inimoasă, ce provine dintr-o familie de ciobani din Valea Izei, dar este crescută de o familie mai înstărită de evrei din București.
Daniel Atlasus Gabriel Roth este personajul masculin principal din carte. Mare lord, duce, bancher și multe altele. Putred de bogat. Incredibil de frumos. ”Perfect, inteligent și atrăgător ca păcatul”. E rece și egoist. Crede că totul i se cuvine și că, ajutat de averea enormă, poate să-și permită orice. Sună a clișeu deja, nu?
”În câteva minute îmi vei cunoaște familia și o să-ți dai seama că simplitatea este armonia mea. Noi doi prin naștere suntem la poli opuși; tu fiu de bancheri, de Atlași, eu fiică de ciobani. Puterea ta glorioasă stă în bancnote, a mea numai în iubire. Iubire de aproapte, de natură… Iubirea e singura mea glorie glorioasă. S-o dăruiesc necondiționat și s-o primesc în același fel.”
Cei 2 sunt legați pe viață, printr-un concurs de împrejurări și, fără voia lor, de o legătură indestructibilă în timp. Bănuiala mea însă este că totuși întâlnirea dintre ei nu a fost chiar o coincidență. Rămâne de văzut în volumul 2.
Medeea îl cunoaște pe Daniel atât în niște împrejurări nefericite, ceea ce o determină să-l urască, dar și în alt context, de basm aș zice, când aceasta se simte atrasă iremediabil de farmecul lui, neștiind că este totuși vorba despre aceeași persoană care îi făcuse rău cu câteva luni înainte.
Citește AICI și recenzia la ”Valuri de viață”
Între cei doi începe un joc al seducției, al atracției fizice imposibil de controlat. Un joc al puterii din partea lui, al supunerii din partea ei.
Povestea lor este una plină de contraste. Pe de o parte avem inocența, de alta perversitatea. Egoismul este pus față în față cu dăruirea de sine. Suntem în iad pentru ca peste puțin timp să fim în rai. Unul al simțurilor, al trăirii interioare.
Și mai avem ceva. Poate o să pară exagerat, dar eu am văzut și asta printre rânduri. Lina Moacă își iubește mult țara, poporul din care face parte. Îi respectă trecutul, istoria și cred că prin cărțile sale încearcă „să îl reabiliteze” (cum a fost cazul poveștii din ”Pași în trecut”).
La fel cum cred că aici încearcă să resusciteze în noi dragostea față de propriul neam și mândria de a fi român. În Coroană de spini și stele, Medeea e poporul român subjugat de farmecul ispititor al occidentului, reprezentat prin Daniel. Avem inocența, simplitatea, dăruirea, ospitalitatea pusă față în față cu opulența, viciul, pervertirea, dorința de control, putere și dominare pe care ți-o dă banul.
Daniel e Luceafarul din poezia lui Eminescu. Medeea e Cătălina din aceeași poezie. Pare că niciunul dintre ei nu poate intra în lumea celuilalt deși atracția dintre ei este una mistuitoare.
”Mă dor de crudul tău amor
A pieptului meu coarde,
Și ochii mari și grei mă dor,
Privirea ta mă arde. ” – Luceafărul (Mihai Eminescu)
”Privirea lui e întunecată, tenebroasă, însă sclipirile din iriși mă dezorientează. Mă rătăcesc. Mă anesteziază. Mă transfigurează. Să am nevoie de el. Să uit că-l urăsc. Cum e posibil așa ceva? Îmi fierbe sângele în vene. Furia e bună, dar nu e furie. E doriță. Moartea mea cosmică.” – Coroană de spini și stele
Părerea mea despre Coroană de spini și stele
Sinceră să fiu nu știu ce aș putea spune. Rămân fără cuvinte de fiecare dată când citesc o carte scrisă de Lina Moacă și fac eforturi ca să scriu o recenzie pe blog. Nu sunt critic literar și nu mă apuc să fac analiza cărții. Doar îți recomand s-o citești și vei fi cu siguranță sedus de poveste, de stilul autoarei, care e fascinant.
Dacă îți plac poveștile de dragoste atunci citește neapărat și Coroană de spini și stele. E altfel scrisă. Altfel povestită. Dusă la un alt nivel. Scoasă din banal.
Lina scrie în fraze scurte și expresive. Știe să transmită emoție în doar câteva cuvinte. Este foarte expresivă. Cuvintele așternute pe hârtie vibrează pur și simplu. Trăiesc, transmit, seduc. Lina știe să dea banalului strălucire. Și dincolo de cuvinte se simte pasiunea cu care scrie.
”Mă soarbe. Îl sorb. Dintr-o lume în altă lume. Aici focul arde cu lumină cosmică. Doar adevăr. Atât până plăcerea doare. Devine sfâșietoare. Și stelele se conturează înăuntrul nostru, ne minează, apoi explodează adânc în pântece.
Învăluiți de strălucire, pulbere, plutim dezlănțuiti în haos, până când ajungem din nou pe pământ și ne recompunem din sărut. În același loc. Nemișcați. Unul în fața celuilalt. Încă mai tremur când mă uit în ochii lui. E atâta întuneric și lumină deopotrivă.”
Nota mea este 5 stele din 5. Pentru poveste, pentru stilul autoarei. Aș da însă o notă mică editurii care a publicat cartea. Știu că după ce manuscrisul ajunge la editură, acesta este corectat înainte de a ajunge la tipar. Ei bine, cineva de acolo nu și-a făcut prea bine treaba și am găsit ceva greșeli de scriere. Semne de exclamare în loc de semne de întrebare, litere care nu au ce căuta în unele cuvinte etc.
De obicei eu nu dau mare importanță la astfel de greșeli pentru că știu că și eu greșesc mult când scriu, mai pun virgule în plus sau uit de ele. Problema însă e că în acest caz discutăm despre o editură cu oameni specializați în spate și de faptul că, nu sunt puține erorile de acest gen ci destul de multe, devenind cumva deranjant. Asta m-a și făcut să notez acest aspect aici. În rest, doar cuvinte de laudă în ce privește Coroană de spini și stele. Și o notă maximă din partea mea.
Ce ți-aș recomanda? S-o treci neapărat pe lista „de citit”. Cu o singură mențiune. Să ai tăria să accepți că finalul te va lăsa cu multe întrebări și că e frustrant cum se termină primul volum. Ca sexul fără orgasm, cum ziceam în alt articol. Este de asemenea posibil ca volumul 2 să-ți aducă o altă perspectivă asupra poveștii.
Ideal ar fi, după părerea mea, să citești ambele volume unul după altul. Sunt parte ale aceluiași întreg. Fără al doilea volum simți că ceva lipsește. Vestea bună e că nu mai ai mult de așteptat. Am aflat chiar de la autoare că va încerca să termine de scris al doilea volum până în primăvara anului viitor.
Tu ai citit deja Coroană de spini și stele? Cum ți s-a părut?
Adriana Ivan (Prefață de carte) says
Nu am citit-o, dar imi place mult recenzia ta!
Claudia says
Multumesc! Ma bucur ca iti place 🙂 S-o treci pe lista de citit! Iti va placea 😉
Catalina Coman says
Superba recenzie. Felicitări! Ma faci curioasă.
Claudia says
Multumesc! Ma bucur ca te-am facut curioasa! Iti garantez ca te va fascina 😉
Barbalata Mirela says
WoW! M-ai facut curioasa. Multumesc de recomandare!
Claudia says
Cu placere! Astept impresii dupa ce o vei citi 🙂
Cristina Barbieru says
Imi place recenzia ta. Sa stii ca m-ai facut curioasa!
Claudia says
Multumesc 🙂 Ma bucur ca te-am facut curioasa 😉
Camelia says
Nu am citit cartea. Foarte frumoasa recenzia ta.
Brindusa Aluculesei says
Dupa prezentare arata tare bine cartea si am sa incerc sa o citesc si eu!
Claudia says
Astept impresii 🙂
Cornelia says
Cartea aceasta este pe lista mea de când a aparut pentru ca îmi place foarte mult cum scrie Lina Moaca, dar astept si volumul doi pentru a o citi. Am citit Anul acesta Pasi în trecut, care, la fel, are o continuare ce nu este iesită Si nu as vrea sa pățeasc la fel. Îmi plac comparațiile facute de tine pe final, si eu cred ca autoare isi iubeste mult tara, dar nu mă gândisem la astfel de comparatii.
Claudia says
Volumul 2 de la ”Pasi in trecut” o sa apara in toamna asta din cate am inteles chiar de la Lina Moaca.
Da, nu ti-as recomada s-o citesti fara volumul 2. Ramai cu o frustrare prea mare :p
Lamiita Petre says
Am primit ieri, Pasi in trecut. Abia astept sa o incep. Weekendul meu e salvat datorita acestei carti. 😀 Am citit recomandarea ta sa nu o citesc decat atunci cand va aparea si vol. 2 dar …. o frustrare in plus, ce mai conteaza …. Acum, am trecut pe lista si Coroană de spini și stele
Claudia says
Oooda, ne umplem de frustrari din cauza curiozitatii noastre :))
Deea says
Nu am citit nimic de la Lina, nici nu stiam de cartea asta. Titlul ei m-ar convinge sa o citesc – asta la o prima vedere –
Claudia says
Mda, din pacate e mai putin cunoscuta Lina Moaca. Nu pe cat merita 🙁
Georgiana Sabina says
N am auzit pana acum de aceasta autoare si nici de aceasta serie, titlul ma intriga, poate o sa le caut si eu, multumim de sugestie.
Claudia says
Cu placere! Da, din pacate e prea putin mediatizata pe cat ar merita.
Doina Racoti says
O voi trece pe lista de citit.
Oana D. says
Auzi, Clau? Daniel Atlasus Gabriel Roth ăsta e real? Si e burlac? Da’ numărul lui de mobil nu-l ai? :))))
Claudia says
:)))) Oana, citeste intai cartea si apoi sa ma intrebi de numarul lui. Nu cred ca ti l-ai dori :)))
Rokolla says
Nu am citit-o inca. Mi-a placut recenzia ta si astept sa vad parerea ta si despre volumul 2
Claudia says
Multumesc! Oh, va mai dura pana citesc si volumul 2 pentru ca inca nu e scris 🙁
Iasmina says
Cred că e foarte frustrant să citești o carte care îți place și apoi să aștepți un alt volum ce nici măcar nu e scris încă. Uf, greu aș suporta ideea.
Claudia says
Mda, e foarte frustrant dar asa e cand vrei sa citesti ceva nou aparut si face parte dintr-o serie. Iti asumi riscul 🙁
Bratu Gabriela says
la tine am mai citit de cartile acestei autoare. chiar sunt curioasa si sigur voi incerca sa citesc macar un volum, ca imi place cum povestesti tu aici!
Claudia says
Chiar te rog sa le citesti 😉 Scrie tare frumos Lina Moaca 🙂
Antoaneta says
Ma omori! Nu stiam ca esti poeta! Ai niste fraze care m-au facut sa le recitesc pentru ca nu cred ca am citit vreodata un articol scris de tine care sa aiba astfel de fraze si de argumente poetice in esenta. Si nici nu cred ca am citit pana acum la tine vreo recenzie asa plina de substraturi si de epitete, metafore, comparatii. M-ai dat gata.
Legat de carte si editura…nu am idee cum de a avut atatea greseli (eu ti-am trimis cartile inainte sa le citesc – adica am citit doar cartea Oanei, nu pe celelalte doua). Din doua una…fie cineva nu si-a facut meseria (asa cum ai scris tu), fie cartea nu a fost supusa unei corecturi. Nu am idee cum e la Librex, dar sunt edituri care ofera mai multe variante de publicare. (1) platesti ca cineva sa se ocupe de corectura, asezare in pagina, editare, publicare (2) faci singur corectura si aranjarea in pagina, ei se ocupa de publicare (3) platesti doar aranjarea in pagina si publicarea
Claudia says
Mai… am ramas sub influenta cartii :))) Stii cum scrie Lina 😉
In ce priveste editura… nu stiu ce sa zic. Nu ma pricep si drept sa zic nici nu prea imi place ca a trebuit sa fiu asa critica dar erau prea multe. Mici dar destule 🙁