Foc și gheață – Karen Robards, Editura Litera, colecția ”Iubiri de poveste”
Săptămâna aceasta m-am gândit să vă recomand o carte romantică și ușoară, Foc și gheață scrisă de Karen Robards. Cum în ultimul timp nu prea reușesc să mă concentrez, dar nici nu pot renunța la citit, am ales o carte de genul historical romance, care este unul din genurile mele preferate.
Dacă încă nu știi, romanele din genul historical romance spun povești de dragoste din epoci de mult timp apuse. Multe dintre ele sunt scrise cu umor, au suspans, au aventură dar și puțin erotism. În ultimul timp au căștigat foarte mulți fani și au început să fie din ce în ce mai traduse și la noi.
Mi se pare normal. La urma urmei cine nu își dorește să citească un roman deconectant care să-l facă să mai uite de prezent și de grijile vieții cotidiene.
Despre ce este vorba în cartea Foc și gheață
Începutul cărții m-a dus cu gândul la un proverb din bătrâni :”Ai grija ce-ți dorești pentru că s-ar putea să și primești”.
Lady Catherine Aldley, eroina principală a romanului, are 17 ani și este o domnișoară răsfățată și adorată, din cauza că a fost crescută de tatăl ei, ambasadorul Angliei în Portugalia, după ce mama i-a murit.
Datorită firii ei capricioase, tatăl hotărăște să o trimită la sora lui, în Anglia, pentru a o mai tempera puțin. Pentru a ajunge în Anglia, Cathy trebuie să traverseze oceanul, împreună cu doica ei, Martha, pe o nava militară. Dar neavând o companie prea bună pe navă ea se plictisește foarte tare și își dorește să aibă parte de aventură.
Iar aceasta nu întârzie să apară în persoana piratului legendar, Jonathan Hale, care atacă nava cu care călătorește Cathy pentru a fura argintul transportat de aceasta. În timpul atacului, apar la orizont navele regale, iar pentru a scăpa de ei Jon ia patru prizonieri, printre care se numără și Cathy, pe care o face amanta lui, fără voia ei.
“Relația” lor este asemănătoare cu cea dintre Tom și Jerry sau așa cum spune și titlul e “foc și gheață “. Când se înțeleg, când nu. Asta până când ajung pe uscat și Cathy reuseste să fugă, dar … dă de necaz și este salvată de de nimeni altul decât Jon, riscând-și propria viață.
Pe perioada convalescenței Cathy îl îngrijeste cu devotament, iar relația lor începe să se schimbe. Ambii par a fi îndrăgostiți, dar nici unul nu vrea să recunoască de teama că celalalt nu are același sentimente dar și din cauza unor împrejurări neașteptate.
Exact când relația dintre ei pare a fi cea dintre doi îndrăgostiți, lucrurile se schimbă și jocul de-a șoarecele și pisica reîncepe.
Oare cine va câștiga în final? Șoarecele sau pisica?
Părerea mea despre Foc și gheață
După parerea mea ambii se regăsesc, în diferite momente în rolul șoarecelui sau al pisicii, în funcție de situație.
Mi-a plăcut cartea foarte mult, chiar dacă în aceeași colecție am găsit și cărți mai amuzante și cu mai multă acțiune.
Foc și gheață este o poveste romantică de genul “Făt Frumos pe un cal alb”, chiar daca Făt Frumosul din poveste e pirat.
Citind o astfel de carte vei descoperi de ce le era interzis astfel de lecturi tinerelor domnișoare pe timpuri. Până și eu care sunt căsătorită și fericită, tot mai visez cu ochii deschiși la Făt frumos și aventuri cu pirați pe mare, după ce termin o astfel de lectură.
Țin să precizez că scena mea preferată din carte este scena când Cathy naște. E una foarte amuzantă.
Romanului Foc și gheață îi acord 5 stele din 5 pentru buna dispozitie și starea de bine avută după ce l-am terminat de citit.
Cartea poate fi cumpărată din marile librării sau magazine online, de mult eori la prețuri în ofertă. Vezi aici sau aici.
Tu ai citit cartea? Cum ți s-a părut? Îți place genul aceste, historical-romance?
Cornelia
Mai multe recenzii scrise de Cornelia poți citi aici.
Foarte interesanta pare?
E în stilul celor care fac parte din colectie.
Felicitari pentru recenzie! Si mie mi-a placut cartea!
Chiar nu are cum sa nu iti placa asa o carte 🙂
Multumesc! Nu are cum sa nu placă, doar daca nu iti place deloc acest gen.
asta voiam si eu sa zic ca e un fel de basm cu Fat-Frumos. Nu zic nici nu unei carti de genul asta, dar nici nu ar fi printre primele mele optiuni.
Din cand in cand mai merge. nu?
Eu citesc cate una aproape în fiecare lună, dar îmi plac foarte mult pentru stare cu care rămân după ce le termin.
Cam toate cartile historical romance sunt un fel de basm care se incheie frumos. Ca orice basm, beneficiaza de personaje din toate categoriile, de suspans, umor, romantism etc. Frumos scris, Cornelia. Ai dreptate. De cativa ani, acest gen a prins enorm, mai ales la noi in tara.
In lumea în care trăim nu are cum sa nu prindă. Acest gen te face putin sa visezi si sa iti imaginezi cum era acum 150-200 de ani. Trebuie totusi sa fim constienti ca nici atunci nu era totul roz, dar prin intermediul acestor carti măcar putem visa. Când citesc o carte cu acțiunea în prezent, de orice fel,mi se întâmplă sa o analizez prea mult si sa ma întreb daca e posibil sa se întâmple una sau alta, dar când citesc o carte de acest gen nu.