5 motive să cumperi și să folosești un parfum
Cosmeticele sunt folosite din timpuri străvechi, probabil din vremea comunei primitive, de vreme ce dovezi arheologice confirmă clar folosirea lor în Mesopotamia și Egiptul Antic.
O tăbliță de lut scrisă cu cuneiforme și datată cu două mii de ani înainte de Hristos, descrie modul de preparare a unor parfumuri din extracte florale.
Dacă aceste popoare aveau cunoștințe avansate în ceea ce privește producerea parfumurilor, putem presupune deci că parfumurile aveau origini mult mai vechi, chiar din vremea comunei primitive.
De când folosesc oamenii parfumuri
Deja în imperiile mai evoluate care au urmat, la perși și la romani, dar și la indieni, se cunoșteau tehnici sofisticate de a crea anumite arome dorite, unele dintre aceste tehnici fiind secrete păzite cu sfințenie.
Dintre produsele cosmetice, chiar din antichitate săpunul ajunsese să fie accesibil tuturor, pe când parfumurile, mai scumpe, erau apanajul doar al celor din categoriile sociale bogate. Cea mai veche mostră de parfum a fost descoperită în Cipru și are mai mult de patru mii de ani vechime.
În Evul Mediu, considerat de unii ca o perioadă de stagnare sau regres, fabricarea cosmeticelor în general și a parfumurilor în special a înregistrat un progres considerabil.
S-a inventat și perfecționat tehnica distilării uleiurilor aromatice esențiale, care este cea mai utilizată și în prezent. Apar cărți cu rețete de parfumuri, chiar dacă în multe țări biserica era total împotriva folosirii acestora.
Arabii fabricau parfumuri și ne-au „lăsat” și termenul de „alambic” pentru a desemna instalația de distilare a aromelor (dar și a minunatului rachiu!). Italienii și maghiarii sunt primii atestați în Europa ca producători de parfumuri, urmați mai apoi desigur de germani, de la care vine și numele de „apă de colonie” (orașul german Koln era și mai este cunoscut și ca Cologne).
În epoca modernă, odată cu apariția și dezvoltarea chimiei, s-a dezvoltat exploziv printre multe altele și industria produselor cosmetice, iar parfumurile, în diferite combinații de arome au devenit accesibile tuturor.
5 motive să cumperi și să folosești un parfum
Și totuși, de ce să folosești un parfum? Nu s-ar putea și fără? Desigur că s-ar putea și vă asigur că există mulți oameni care în viața lor nu au folosit niciodată un parfum, dar ce este mai grav e faptul că unii folosesc foarte rar apa și săpunul…
Deci, de ce să folosești un parfum?
- Folosești un parfum pentru că îți place mirosul pe care îl are și pe care ți-l împrumută și ție. Dorești ca să miroși plăcut în prezența celor din jur și a ta însăți, așa că vei alege parfumul pe care ți-l dorești.
- Poți să folosești un parfum pentru a face pe plac persoanei iubite. Dacă el sau ea adoră acel miros, dorești să-l (sau să o) cucerești astfel mereu și mereu. Se știe că parfumurile au un puternic efect afrodiziac și vin să întărească atracția reciprocă dintre iubiți.
- Un parfum, împreună cu accesoriile pe care le porți, pot conferi un aer de eleganță și mister ținutei tale. Poți deci „asorta” hainele cu accesoriile și cu parfumul, cu rezultate spectaculoase în privința imaginii tale generale.
- Vrei să fii unic, să ieși în evidență? Un parfum te poate ajuta chiar și în această privință.
- Dorești să îți schimbi imaginea și dispoziția în funcție de ora zilei, sau de eveniment și atunci schimbarea parfumului te poate ajuta rapid să faci asta.
Motive ar mai fi multe, dar deocamdată mă opresc aici nu înainte de vă recomanda să folosiți parfumurile potrivite și dorite, alături alte produse cosmetice necesare, atât pentru imaginea cât și pentru starea de spirit dorită.
Cristina Dragomir says
eu port parfumul pentru un singur motiv – sa ma simt eu bine. Nu am ales niciodata un parfum pentru ca ii place partenerului, pentru ca e scump sau pentru ca este de la cutare brand. Daca imi place mie si imi da o stare de bine, ala e!
Claudia says
Unii mai aleg si in functie de alte criterii :p Dar cel mai bine e asa cum zici tu 😉