Dieta Atkins – dieta cu puțini carbohidrați
Cu rezultate dovedite, dieta Atkins este totodată una dintre cele mai controversate. Dacă ar fi să o caracterizăm prin câteva cuvinte doar, acelea ar fi cât mai puțini carbohidrați! Dieta a fost elaborată de Robert Atkins (1930-2003), medic american specializat în medicină internă și cardiologie.
Atkins a studiat medicina mai târziu, după ce mai întâi a absolvit cu succes o universitate (Michigan) cu profil umanist, el dorind să ajungă actor. După ce a devenit medic, ca mulți alți creatori de diete, el s-a îngrășat și a fost afectat de depresie.
Urmând un model al lui Alfred W. Pennington, el a început să țină și să perfecționeze o dietă bazată pe consumul de alimente cu conținut redus de carbohidrați.
Prima carte despre dieta lui a publicat-o în 1972 și s-a căsătorit la vârsta de 56 de ani. În anul 2002 a fost nominalizat de prestigioasa revistă Time ca una dintre personalitățile anului.
Dar pe ce anume se bazează dieta Atkins? Reducându-se consumul de carbohidrați, se crește consumul de proteine și grăsimi. Cu alte cuvinte, mai puțin zahăr, dulciuri, făină, amidon și mai multe proteine din carne. Pentru a urma o dietă Atkins, va trebui să plătiți pe cei care pot să v-o personalizeze, deși acum se pot găsi și gratis pe internet scheme de alimentație.
Dar așa cum am spus mereu în toate articolele, cel mai bine ar fi să căutați un nutriționist care să vă personalizeze propria schemă de alimentație, pentru că dieta Atkins a stârnit foarte multe controverse. Unii cercetători, deși admit că scăderea în greutate este evidentă, dovedită, susțin că nivelul colesterolului crește, atât al colesterolului „bun” (HDL) cât și a celui „rău” (LDL).
Alți „adversari” ai dietei spun că dorita scădere în greutate vine cu creșterea riscului de boli cardiovasculare. Chiar Atkins a decedat la vârsta de 72 de ani ca urmare a problemelor cardiace. Apărătorii lui spun însă că acestea nu ar fi fost cauzate de dietă, ci de o infecție.
O altă critică se referă la nivelul scăzut de fructe și legume care se consumă în această dietă, deoarece acestea conțin mulți carbohidrați, fiind prin urmare mult restricționate la consum.
Apărătorii spun că eschimoșii consumă extrem de puține fructe și legume, dar multe proteine (carne) și multe grăsimi (bogate în omega-3) și nu mor niciodată de boli de inimă.
Adversarii spun că eschimoșii nu mor la 70 de ani de boli de inimă, dar mor pe la 50 de ani din cauza hemoragiilor digestive.
Deci cum ar fi mai bine până la urmă? O dietă Atkins este eficientă și poate fi urmată o perioadă strict limitată în timp (un an susțin experții), până la atingerea unei greutăți „țintă”, după care trebuie revenit la un alt stil de viață, bazat pe o alimentație bogată și diversificată.
Și nu uitați să consultați medicul sau nutriționistul!
Despre celelalte diete am scris
aici (dieta Weight Watchers)
aici (dieta mediteraneeană)
aici (dieta Rina)
aici (dieta Dukan)
Leave a Reply