Acetil-colina – o substanță esențială pentru memorie
Faptul că științele neurologice au avut o mare dezvoltare în ultimele decenii este de netăgăduit. Mereu apar noi și noi descoperiri și despre una dintre acestea vă voi povesti astăzi, ami exact despre acetil-coliă.
Acetil-colina este un neurotransmițător cunoscut de multă vreme. ACh este prescurtarea folosită de specialiști pentru această substanță, care este un ester al acidului acetic și al colinei.
Aceasta din urmă (colina) era cunoscută din 1862, când a fost separată pentru prima oară. Este un nutrient de bază asemănător vitaminelor. Dar vom reveni la colină mai târziu, când vom enumera alimentele care o conțin.
Ach este un neurotransmițător esențial pentru conexiunile neuronale. Prin urmare, tot ceea ce ține de rapiditatea funcționării vastei rețele de neuroni se bazează printre altele și pe concentrația optimă de ACh din creier.
Așadar dacă aveți dificultăți în a găsi cuvintele potrivite (lapsus), uitați unde ați pus anumite lucruri, nu puteți citi destul de repede subtitrarea la filme, aveți reacții lente, sunteți apatici și „fără sens”, nu puteți urmări logica unui raționament ș.a.m.d., probabil că aveți o insuficiență de acetil-colină.
Multe dintre aceste simptome pot fi asociate pe nedrept cu bătrânețea, dar nu este corect și drept, pentru că și bătrânii trebuie să fie lucizi și vioi până la vârste înaintate.
De asemenea multe dintre simptome sunt identice cu cele din primele stadii ale Sindromului Alzheimer. Din fericire deficiența de acetil-colină poate fi rezolvată prin alimentație. Mulți oameni, în încercarea de a slăbi, au ținut diete sărace în grăsimi, ori se știe că grăsimile sunt esențiale pentru buna funcționare a creierului și pentru refacerea celulelor deteriorate. De aceea simptome ale deficienței de acetil-colină au putut fi sesizate la cei care au urmat diete sărace în grăsimi.
Ce alimente așadar ne pot aduce un aport esențial de colină, precursor al acetil-colinei? Pe primul loc se află fără dubii gălbenușul de ou. Blamate pe nedrept că ar fi o sursă de colesterol (rău), ouăle sunt evitate de foarte mulți oameni, iar mitul că ar trebui mâncate doar două pe săptămână este un neadevăr care aduce mari prejudicii creierului.
Chiar nu demult, o italiancă ce depășise de mult suta de ani își dezvăluia secretele longevității și vitalității și unul dintre acestea era că obișnuia să mănânce zilnic câte un ou. Dar evitați ouăle prăjite (ochiuri sau omletă), pentru că surplusul de ulei este cel cu adevărat dăunător. Mai bune sunt ouăle fierte sau poșate (ochiuri „pe apă”), pentru că nu au ulei adăugat.
Ficatul de vită și de porc sunt alte surse importante de colină, apoi creveții și alte fructe de mare. Dintre vegetale, nucile, alunele, semințele sunt alte surse de grăsimi „bune” ce aduc colină în corp (și implicit creier), iar ceaiul (verde, negru) contribuie la menținerea nivelului de acetil-colină, adică nu o lasă să se degradeze.
Despre cafea încă nu sunt date clare, dar cu siguranță se știe că nu dăunează din acest punct de vedere, adică nu distruge acetil-colina.
Glicemia scăzută însă, s-a aflat cu siguranță, este un factor care favorizează scăderea concentrației de acetil-colină și prin urmare afectează buna funcționare a creierului. Glicemia ridicată este un factor de risc în alte afecțiuni, așa că doar menținerea glicemiei la un nivel optim este de natură să protejeze și corpul, dar și creierul, asigurându-i o funcționare în parametri normali.
În afară de alimentele prezentate mai sus, în foarte multe țări se cunosc remedii locale care ajută la buna funcționare a creierului prin păstrarea nivelului necesar al acetil-colinei. Multe dintre acestea sunt acum combinate în suplimente alimentare utile, care previn îmbătrânirea prematură a creierului.
În concluzie, o alimentație bogată și echilibrată, fără renunțarea la grăsimile bune, cu multă mișcare pentru tonus, este cheia pentru o bună sănătate, atât a creierului cât și a trupului în general.
Leave a Reply