5 motive ca să scoți copilul mic în aer liber
Rata natalității a scăzut îngrijorător în România și nu pentru că tinerele familii nu și-ar dori copii. Nu stăm aici să analizăm cauzele pentru că alta este ideea de bază a acestui articol.
Deși se nasc din ce în ce mai puțini copii, putem vedea din ce în ce mai multe tinere familii care își scot copii în aer liber.
Din acest punct de vedere se pare că a fost depășită o veche concepție „băbească” potrivit căreia copilul mic trebuie să iasă afară cât mai puțin, iar atunci când o face, să fie înfofolit cu „șapte cojoace”, ca nu cumva să-l „tragă curentul”.
Drept urmare a progresului social, pentru că acum părinții își permit să cheltuiască mult mai mult pentru copiii lor, și oferta celor care produc bunuri destinate copiilor mici a crescut și s-a diversificat foarte mult.
A crescut mult și nivelul de educație parentală, astfel încât noii părinți pot acum să afle din foarte multe surse cum se cresc copiii și pot să compare cum se face în diverse țări, după modelul socio-cultural al fiecărui popor sau națiune.
Referitor la scoaterea copilului mic în aer liber, lucrurile s-au schimbat radical de la generație la generație, mai ales că acum și medicii recomandă acest fapt, după ce bebelușul a crescut suficient ca să își țină capul singur.
Iar referitor la îmbrăcăminte lucrurile au evoluat de asemenea, părinții înțelegând că mitul celor „șapte cojoace” este complet fals, copilul mic trebuind să se simtă și el comod în hăinuțele lui adaptate „realității” de afară.
5 motive ca să scoți copilul mic în aer liber
Să vedem așadar de ce este necesar ca un bebeluș să petreacă suficient timp în aer liber.
1. Menținerea copilului foarte mult timp în spații închise nu este deloc benefică pentru sănătatea lui fizică și mentală, chiar dacă acolo ar avea tot confortul termic necesar.
Pentru a se dezvolta și se știe că la bebeluși creierul nu este complet dezvoltat, el are nevoie de cât mai multe interacțiuni, ori aceste interacțiuni multiple le poate avea doar după ce părăsește camera sa. Așadar scoaterea în aer liber contribuie la dezvoltare mentală a copilului.
2. Citisem în anii din urmă, pe vremea când și piciul meu era bebeluș, o carte foarte interesantă numită Conceptul continuum. În rândurile acesteia se făcea referire la necesitatea ca micii omuleți abia veniți pe lume să petreacă foarte mult timp împreună cu părinții, dar în contact fizic al corpurilor!
Adică un bebeluș trebuie ținut în brațe, iar la o plimbare ce poate fi mai bun decât un marsupiu ergonomic în care el să se simtă iubit și protejat? Scoaterea în aer liber va întări deci relația specială părinte-copil.
3. Un copil mic care este scos în aer liber va dormi mult mai bine. Plimbarea și diversitatea lumii „de afară” îl vor obosi, așa că el va dormi și în timpul plimbării, dar și când va reveni acasă.
Acum este de la sine înțeles că indiferent cum va fi scos afară, fie în căruț – prin parcuri sau mall, fie în „scoică” în cazul ieșirilor cu mașina, fie în port-bebe (zis și marsupiu) în cazul plimbărilor sau drumețiilor.
Copilul trebuie să aibă posibilitatea să doarmă confortabil atunci când „îl prinde somnul”. De aceea toate obiectele în care el va fi purtat trebuie să fie foarte comode nu doar pentru părinte, ci și pentru copil în primul rând.
4. Dacă este scos în aer liber un bebeluș va avea și poftă de mâncare. Pentru asta trebuie ca atunci când este scos la plimbare, părinții să aibă pregătită și ceva păpică pentru copilaș, luată în recipientele lui speciale.
Acestea, ca și multe altele pentru bebeluș, precum și o multitudine de articole utile, le poți găsi și pe site-ul ghindoc.ro, dacă tot ne-am modernizat și ne place să facem cumpărăturile on-line.
Trebuie însă să avem în vedere ca mâncarea să nu se altereze, mai ales atunci când este cald afară, de aceea vom avea grijă ce mâncare pentru bebe luăm cu noi pentru plimbările mai lungi.
5. Un copil scos frecvent în aer liber va socializa mult mai ușor, fapt care-l va pregăti pentru viitoarele lui etape de viață în grădiniță și în școală. Dacă va fi ținut doar în casă, eventual înfofolit, nu se va simți prea confortabil și nu va accepta decât compania părinților sau fraților mai mari pe care-i vede cel mai des.
Scoaterea în aer liber îi arată că pe lume există și alți oameni, unii mari ca și părinții lui, alții mici ca și el. Știți ce repede comunică acei copii care încep să înțeleagă lumea văzută în timpul plimbărilor?
Desigur că părinții vor avea grijă ca în timpul plimbărilor bebelușul să se simtă confortabil, să nu se sperie, să fie plimbat printr-un mediu prietenos, printre oameni pașnici și care interacționează civilizat.
Leave a Reply