Ce sunt ochelarii polarizanți?
Vine vara încet dar sigur și odată cu zilele mai călduroase și mai luminoase, vom avea nevoie pentru confortul nostru zilnic în orele petrecute afară și de ochelarii de soare.
Apăruți încă din antichitate, ochelarii de soare nu sunt doar un moft al modei, ci efectiv contribuie la protejarea ochilor noștri de lumina prea puternică.
Unde mai pui că acum ne mai obosim ochii și citind sau privind imagini pe telefoanele mobile, computere, tablete, televizoare. Clar, ochii omului modern sunt oricum mult mai solicitați decât ochii străbunicilor noștri.
În acest articol vă voi povesti pe scurt ce sunt și cum funcționează ochelarii cu lumină polarizată (vezi mai multe modele aici). Trebuie să facem însă o clarificare de termeni, deoarece pe internet veți găsi mereu scris despre ochelari de soare polarizați, sintagmă des folosită, dar greșită din punct de vedere științific.
Nu ochelarii sunt polarizați ci lumina care-i străbate! Dar dacă înțelegem, nu mai contează prea mult cum li se mai spune, deși este destul de deranjant faptul că și pe unele site-uri care vând produse optice am găsit aceeași exprimare.
Ce este lumina polarizată
Așadar, ce este lumina polarizată și cum anume reușesc acei ochelari de soare să o polarizeze? Și mai ales, de ce am prefera lumina polarizată? Sute de ani oamenii și-au pus problema luminii și au căutat răspunsul la întrebarea ce este lumina?
Acum se știe că aceasta este o undă electromagnetică, dar este duală, adică are și caracteristici corpusculare (flux de fotoni). Cu alte cuvinte lumina se aseamănă (dar se și deosebește) de undele radio (care ne aduc în case emisiunile radio-TV), de microunde (care „zboară” din telefoanele noastre deștepte și transmit informația), sau de razele X (brrr, periculoase, cu astea facem radiografii!).
Undele luminoase înseamnă deci vibrații foarte rapide (cam de o sută de milioane de miliarde de ori într-o secundă!) ale câmpurilor electric și magnetic (electromagnetic deci) produs de atomii sursei emitente. Pentru că lumina este emisă de atomi!
Aceste vibrații într-un plan din spațiu sunt absolut haotice, pentru că și lumina este emisă de un număr uriaș de atomi. Un filtru polarizant va lăsa să treacă doar acele vibrații care sunt doar pe o anumită direcție (verticală de exemplu).
De ce s-a ales pentru ochelarii de soare cu lumină polarizată direcția verticală de polarizare a câmpului electromagnetic? La urma urmei se putea alege și altă direcție, oblică de exemplu.
Alegerea a fost făcută din motive logice, legate pe de o parte de structura anatomică a retinei, iar pe de altă parte de faptul că odată cu lumina emisă de Soare, ajunge în ochi și lumina reflectată de toate corpurile care ne înconjoară. Ori lumina reflectată de corpuri vine dintr-un plan orizontal (de la același nivel cu al privitorului) și vine cu oarecare polarizare orizontală.
Ochelarii vor filtra prin urmare acele componente orizontale ale luminii (deranjante pentru ochi, orbitoare chiar), iar ochiul va primi doar componentele verticale ale luminii, care nu-l deranjează.
Așadar ochelarii de soare cu lumină polarizată vor fi mult mai eficienți pentru protejarea ochilor, deoarece ei nu doar „colorează” lumina, dar elimină și componentele ei neplăcute, o filtrează adică.
Dar de ce ochelarii de soare cu lumină polarizată sunt mai scumpi?
Este logic să fie așa, pentru că fabricarea lentilelor implică folosirea unei foițe speciale polarizante, care polarizează deci lumina. Și mare noroc avem de Edwin Herbert Land, om de știință american, care a inventat acea foiță, că altfel ochelarii de acest fel ar fi fost mult mai scumpi. Poate că nici nu ar fi fost pe piață la prețuri accesibile.
Cum Edwin H. Land a fost și om de afaceri, el a fost și co-fondator al renumitei firme americane Polaroid, care produce multe alte lucruri în afară de ochelari. Dar trebuie să știm că nu doar firma Polaroid face ochelari cu lumină polarizată, ci există multe alte firme care-i produc.
În fine, ar mai fi multe de spus, dar să reținem că nu ochelarii sunt polarizați, ei pot fi polarizanți, adică polarizează lumina, făcând-o odihnitoare pentru ochi.
Aș îndrăzni chiar să compar necesitatea de a purta ochelari de soare cu aceea de a purta ceas la mână. Așa cum nu poți pleca de acasă fără ceas, așa nu mai poți pleca fără ochelarii de soare, mai ales atunci când ai la îndemână o pereche de ochelari de soare cu lumină polarizată.
Tu ce părere ai? Sunt ochelarii de soare la fel de necesari și utili precum un ceas de mână? I-ai lăsa acasă sau ai fi tentat să-i porți tot timpul?
Leave a Reply