8 modalități pentru a-ți îmbunătăți memoria
Cui nu i se întâmplă oare să aibă probleme cu memoria? Copiii se plâng că nu pot să țină minte multe lucruri pentru școală, adulții uită și ei chiar ce este mai important, iar despre bătrâni ce să mai spunem?
A uita este totuși o funcție importantă a creierului, pentru că în acest fel creierul se auto-protejează de o suprasolicitare inutilă, dar nu despre acest aspect vom discuta în acest articol.
În buna funcționare a creierului un aspect important este desigur cel a moștenirii genetice, pentru că trebuie să recunoaștem, există oameni mai dotați de la natură și alții mai puțin dotați. Dar nici despre asta nu vom discuta aici.
În acest articol vom discuta despre cum poți să faci pentru creierul tău cât mai mult posibil cu ceea ce ai. Vom vedea împreună cum poți să îți îmbunătățești memoria, ca să nu uiți ceea ce este important, să înveți mai ușor, să te bucuri de o viață lungă, pentru că o bună funcționare a creierului înseamnă și o sănătate mai bună pentru întregul organism.
8 modalități pentru a-ți îmbunătăți memoria
1. Dieta pe care o urmezi, ca parte a unui stil de viață, nu ca alegere temporară cu scopul de a slăbi când „ai luat-o razna” cu kilogramele, este un element esențial pentru buna funcționare a corpului și minții. Ești ceea ce mănânci se mai spune, lucru fără îndoială adevărat.
După mulți cercetători, dar și după datele statistice despre longevitate, dieta mediteraneană este cea mai sănătoasă pentru sănătatea minții și a trupului. Dieta mediteraneană nu este o dietă a oamenilor bogați, ci mai degrabă demonstrează adaptarea la un mediu mai degrabă arid, a marilor civilizații din jurul Mării Mediterane.
La baza dietei mediteraneene stau produsele de origine vegetală, produsele provenite din mediul marin și desigur uleiul de măsline. Carnea roșie este mult mai puțin prezentă în alimentație, spre deosebire de dietele „bogaților” occidentali.
2. Pentru o bună sănătate a corpului și a minții și implicit pentru îmbunătățirea memoriei, cercetătorii au propus o dietă mediteraneană modificată, care s-a demonstrat prin studii efectuate pe parcursul a zeci de ani că are efecte benefice asupra tuturor funcțiilor organismului.
Ideea de bază a acestei diete este să se consume carnea roșie cu restricție și toate alimentele să fie în limite decente. Grăsimile hidrogenate și trans sunt de evitat, reducându-se pe cât posibil la zero, iar dulciurile să fie cât mai puține, de preferat să fie înlocuite cu fructe proaspete.
Iată și câteva alimente bogate în substanțe benefice creierului: avocado, fructe de pădure, unt de cocos, pește gras de ape reci, ciocolată neagră, ouă, alimente fermentate, legume cu frunze verzi, ulei de măsline.
3. Creierul conține apă în cel mai mare procent, dar o diminuare a acestuia cu doar 2% produce daune memoriei. De aceea ține creierul hidratat! Cum faci asta? Hidratând suficient întregul corp.
Deshidratarea creierului se observă cel mai bine la oamenii care suferă de sete și căldură atunci când sunt pierduți în deșert: mintea lor începe să „le joace feste”, nu mai pot gândi și lua decizii raționale. Un creier hidratat va beneficia și de funcția memorie la niveluri optime.
4. Bea băuturi cu cafeină (cafea, ceai) în mod „strategic”. Asta înseamnă să bei o cafea exact atunci când e nevoie, când corpul simte oboseala și trebuie revigorat. Cafeina în exces nu este bună nici pentru inimă, nici pentru creier și deci nici pentru memorie.
5. Bea alcool (foarte) moderat sau chiar deloc. În nici un caz alcoolul nu o să-ți ajute ficatul, stomacul, intestine, creierul cu memoria lui. Doar te va face „leu” pentru o scurtă perioadă de timp, cu daune ireparabile pentru cea mai mare perioadă de timp.
6. Dormi bine și suficient. Nimic nu reface creierul mai bine decât somnul. O persoană bine odihnită va avea și o memorie pe măsură.
7. Ia suplimente alimentare pentru creier, pentru memorie în special și Omega 3. Lecitina este de asemenea excelentă pentru memorie.
8. Învață o limbă străină nouă. Închide GPS-ul și învață să te orientezi fără el. Rezolvă probleme de gândire și perspicacitate. Într-un cuvânt, antrenează-ți mereu creierul.
Tu cum stai cu memoria? Ce faci pentru a o îmbunătăți, pentru a ține minte mai bine?
Cristina Dragomir says
si cititul ajuta mult pe partea asta, ca exercitiu pentru memorie. Cel putin asa stiam eu. Poate de asta m-am si apucat sa citesc mai serios?
Claudia says
Da,da! Si eu tot de asta citesc mult 😉