Irlandezul. Asasinul mafiei (recenzie)
de Charles Brandt, Editura Corint, București 2019, colecția Istorie, traducere din limba engleză de Claudia Roxana Olteanu
Irlandezul, cartea lui Charles Brandt, apărută la editura Corint anul acesta, este o incursiune foarte veridică în istoria Statelor Unite ale Americii din anii premergători asasinării președintelui JF Kennedy și din cei de după.
Titlul original al cărții dacă ar fi să-l traducem mai exact sună cam așa: Am auzit că zugrăvești case: Franck ”Irlandezul” Sheeran și închiderea cazului Jimmy Hoffa.
Cam lung titlul și poate nesemnificativ pentru cititorul român, dar pentru americanul obișnuit cu limbajul, „a zugrăvi” însemnă în codul mafioților „a ucide”, prin analogie cu sângele care murdărește pereții atunci când cineva este împușcat de aproape într-o încăpere. Brr…, nu-i așa că te ia cu fiori?
Și ca să fie „tacâmul complet”, atunci când vreun șef al mafiei dorea să angajeze un killer și vorbea cu acesta la telefon, îi spunea „Am auzit că știi să zugrăvești”, la care răspunsul putea să completeze sumbrul tablou: „Tot eu mă ocup și de tâmplărie”, care însemna că „voi scăpa și de cadavru”, adică voi face ca să nu fie de găsit.
Romanul istoric, care cuprinde în el de toate, are în centrul acțiunii doi protagoniști. Unul este „Irlandezul”, adică Franck Sheeran, care s-ar putea spune că este personajul principal și care în multe locuri chiar „duce” (povestește) acțiunea la persoana întâi.
Se pare că el este cel care a scris totul. Dar în alte părți acțiunea este povestită de autor, Charles Brandt, care argumentează multitudinea de detalii pe care le știe și le așterne pe hârtie prin faptul că el ar fi cel care a aflat dintr-un interviu secretele celui care a fost în realitate „irlandezul”.
Un al doilea protagonist al romanului este Jimmy Hoffa, personaj foarte important și controversat în istoria americană a acelor ani. Hoffa a fost cel mai important lider sindical al acelor vremuri și muncitorii americani îi datorează și lui unele dintre câștigurile în ceea ce privește drepturile lor pe piața muncii.
Numai că, la fel ca mulți alți lideri sindicali de pe la ei, dar și de pe la noi și de oriunde, Hoffa a fost clar amestecat și cu afacerile mafiei. De altfel el a și fost condamnat, odată pentru încercarea de a corupe jurații într-un proces, altădată pentru delapidare de bani din fondurile sindicatului. Cei de pe la noi cu ce credeți că și-au ridicat vilele imense? Că nu doar dintr-un salariu, fie el chiar destul de mare…
„Irlandezul”, soldat brav și destoinic în al doilea război mondial, participant la invazia Europei după debarcarea din Normandia, ajunge și el lider sindical în echipa lui Hoffa, doar că el era cel ce se ocupa de treburile murdare. Dar el era angajat și de alții tot pentru astfel de treburi. Erau anii în care mafia se afla într-o continuă luptă pentru putere, mulți lideri ai ei căutând să acapareze noi „teritorii” și să se extindă.
Erau și anii în care a avut loc ascensiunea fulminantă a lui JF Kennedy, președintele american asasinat mișelește, nici până azi neștiindu-se de cine. În carte se afirmă că e posibil ca și mafia să fi fost implicată, ca de altfel și sindicatele, deși unii sunt sceptici că Hoffa de exemplu ar fi fost motivat să se implice într-un asemenea complot. Dar nu JF Kennedy era dușmanul de moarte a lui Hoffa, ci fratele acestuia, Bobby Kennedy, care la vremea respectivă ajunsese procuror general și care ducea o luptă teribilă cu mafia.
Robert Francis Kennedy (zis și Bobby) a fost procurorul în timpul căruia mafia americană a primit cele mai grele lovituri, el fiind cel care a eficientizat lupta cu crima organizată. A fost și el asasinat în 1968, la 42 de ani. Or fi ei americanii o mare democrație, dar au istoria plină de asasinate politice…
Așadar romanul este o adevărată frescă a istoriei „negre” a Statelor Unite, o imagine vie și complicată a unor ani tulburi din toate punctele de vedere. Mai apar în roman foarte mulți mafioți, capi mai mari și mai mici, personaje certe din punct de vedere istoric, iar acțiune ce să mai vorbim… într-un roman despre „asasinul mafiei”…
În 1975, după ani de închisoare și după ce fusese eliberat înainte de termen, Jimmy Hoffa dispare pur și simplu, totul fiind un mare mister până în ziua de azi. Autoritățile l-au declarat mort după alți ani (prin 1982), dar încă nu se știe nimic despre soarta lui. Cel care a condus un important sindicat și care s-a băgat în afaceri dubioase cu tot felul de lideri mafioți, se pare că până la urmă și-a găsit și el „nașul”, sau a „supărat” persoane foarte periculoase.
În romanul lui Charles Brandt (publicat la americani în 2004), autorul zice că ar fi elucidat misterul dispariției lui Hoffa: „irlandezul”, omul de încredere și foarte apropiat de Hoffa i-ar fi venit de hac, plătit de alții desigur. De unde știe autorul romanului asta, când nimeni nu știe mai multe? Păi, așa cum am mai spus, dintr-un interviu, în care „irlandezul” i-ar fi mărturisit totul, chiar înainte să moară în 2003. Numai că toate cercetările efectuate de autorități încă nu au dat un răspuns clar, dispariția lui Hoffa fiind tot un mister.
Romanul a avut mare succes și tocmai de aceea au urmat și alți autori cu alte încercări, în care au clamat că ei ar fi descoperit misterul. Dar romanul lui Charles Brandt a rămas cel mai de succes, fiind turnat și un film după el, film pe care-l puteți vedea acum (a apărut în 2019) în cinematografe. „Irlandezul” regizat de Martin Scorsese, cu Robert de Niro (Franck „Irlandezul” Sheeran) și Al Pacino (Jimmy Hoffa) este deja un mare succes, iar distribuția cred că deja v-a provocat. Și eu abia aștept să-l văd! Romanul oricum m-a cucerit.
Romanul cred ca l-am vazut si eu pe Corint.ro. De film nici nu stiam ca exista, ca nu m-am mai reinnoit abonamentul la netflix de ceva timp. Nu prea sunt eu fan al povestilor cu mafioti, dar parca m-ar tenta.
Daca iti plac filmele cu mafioti cred ca o sa iti placa si cartea 🙂