Amenajarea băii. 7 lucruri necesare într-o baie
Baia este o cameră specială în orice locuință. Este pentru fiecare un spațiu cald și intim. Acum nici nu ne putem imagina viața fără o baie în casă, dar cea mai mare parte din istorie oamenii nici măcar nu puteau să viseze la așa ceva.
Înainte ca locuințele să aibă băi, existau în orașele din lumea „civilizată” băi publice, locuri în care oamenii puteau să se adune nu doar pentru a se spăla, dar și pentru a socializa. În antichitate existau băi în Grecia și în Imperiul Roman. În acea perioadă au apărut și băile „individuale”, dar e de la sine înțeles că doar cei mai bogați își permiteau să aibă așa ceva în propria locuință.
Băi publice, unele dintre ele adevărate opere arhitectonice, au fost întâlnite și în Imperiul Arab, în Imperiul Otoman, în Indonezia, India, Japonia. Baia publică era și locul unde de multe ori „se punea țara la cale”, iar saloanele destinate celor bogați erau împodobite cu tot felul de mozaicuri valoroase.
Acum fiecare poate să aibă baia proprie din locuință așa cum vrea, mai ales că operațiunea de amenajare baie nu mai este o aventură fără sorți de izbândă. Care sunt obiectele indispensabile pe care trebuie să le cumperi dacă vrei să îți amenajezi baia? Hai să le vedem împreună.
Amenajarea băii. 7 lucruri necesare într-o baie
- Un lavoar nu poate să lipsească, că doar pentru asta este baia, ca să te speli măcar pe mâini și pe față. Lavoarul trebuie ales după gusturile tale, dar și după stilul băii sau după mărimea acesteia, ca să încapă. Există mii de modele din foarte multe materiale, cele mai comune fiind cele ceramice. Desigur că lavoarul trebuie să aibă și alimentare cu apă, de la o baterie montată fie direct pe el, fie în perete.
- Un vas WC nu poate lipsi nici în cea mai mică baie, deoarece de aia merge omul singur acolo unde și împăratul merge singur, pentru că are nevoie la WC. Vasele respective trebuie să aibă și rezervor cu apă, altfel nu ar funcționa.
- Cabina de duș sau cada sunt și ele indispensabile într-o baie principală din orice locuință. În băile de serviciu pot lipsi, dacă există vas WC și lavoar. Acestea se aleg tot în funcție de dimensiunile băii, în culori care să se asorteze cu restul încăperii.
- Pe jos în orice baie se montează gresie, adică niște plăcuțe ceramice, care vor permite apei să se scurgă sau să fie ușor îndepărtată cu o cârpă sau cu mopul. Pe jos se mai pot monta în băi și dale de piatră, de diferite forme și dimensiuni.
- Pereții băii se acoperă cu plăci de faianță, tot un produs ceramic și tot cu scopul de a facilita curățarea băii și uscarea ei rapidă. În afară de faianță se mai poate utiliza piatră, marmură, granit etc. sau alte materiale compozite. În cabanele rustice de munte se poate lăsa și lemnul la vedere, special tratat ca să reziste la umezeală.
- Din nici o baie nu pot lipsi diverse accesorii, cum ar fi o etajera baie sau alte spații pentru a depozita produsele cosmetice, prosoapele, materiale de curățenie. Pot fi folosit mai multe accesorii, dar o etajeră în zona cabinei de duș sau a căzii este foarte utilă.
- În fine, dar deosebit de important, pentru ca expresia „cald ca-n baie” să aibă consistență, orice baie trebuie să aibă o sursă de căldură. De obicei este reprezentată de un calorifer care face parte din instalația de încălzire a casei. Unde nu există așa ceva, se poate folosi un radiator electric, un calorifer electric sau un panou electric radiant. Pe vremuri se foloseau și încă se mai folosesc, cazane pe lemne, pentru a încălzi apa pentru baie și încăperea totodată.
Tu ce idei ai pentru amenajarea băii? Ce crezi că nu ar trebui să lipsească dintr-o baie?
Cristina Dragomir says
Ce bine era daca nu ne grabeam noi cand am ales sa montam cada! Am ocupat mult spatiu si pentru mama este o provocare sa o foloseasca, fiind acum operata la sold. Musai sa punem cabina de dus cat mai curand.