Dincolo de furtună – Corina Ozon (recenzie)
editura Herg Benet, 2019
Corina Ozon a reușit și de data această să mă suprindă plăcut cu noul ei roman Dincolo de furtună. Când am comandat cartea mă așteptam la cu totul altceva dat fiind că ultima carte scrisă de ea pe care eu am citit-o a fost Codul lui Zoran, un roman cu accente polițiste (vezi aici recenzia).
Spuneam cândva despre Corina Ozon că este un scriitor cameleonic. Rămân la acea părere de acum câțiva ani. Corina suprinde de fiecare dată schimbând registrul. Și încep să cred că poate scrie orice gen literar dacă își propune asta.
De la atât de sensibilele Până când mă voi vindeca de tine sau Tentații, romane care mi-au atins sufletul prin gingașia subiectelor abordate și până la mult mai celebra serie Amanții, care este scrisă într-un cu totul alt registru, Corin Ozon știe să-și facă publicul s-o iubească.
Dincolo de furtună este un roman pe care eu l-aș încadra în categoria celor de dezvoltare personală deoarece poveștile din carte sunt adevărate lecții de viață din care ai ce învăța. Așa că, dacă ți se par plictisitoare sau nu ai chef să citești acele cărți încadrate la această categorie dar care sunt mai mult gen teorie, îți recomand romanul Corinei Ozon.
Despre ce este vorba în Dincolo de furtună
În Dincolo de furtună avem 2 povești de dragoste (chiar 3), 2 lecții de viață, ancorate în 2 timpuri diferite. Avem pe de o parte povestea Iasminei, ancorată în prezent, cu care începe cartea și care ne învață mai apoi propria ei lecție de viață. Pe de altă parte avem povestea de iubire dintre pictorul Glad și Alida, cea care mai apoi îi va deveni soție.
Iasmina este o tânăra de origine română emigrată în Canada împreună cu mama ei. Este imaginea acelei generații de români care a fost nevoită și a ales, din anumite motive să părăsească țara după Revoluție. O generație care nu mai aparține doar unui loc, doar unei țări de origine ci devine cumva internațională.
Glad și Alida, pe de altă parte, sunt simbolul acelei generații care a reușit să scape de infernul comunist, să părăsească închisoarea care avea să devină România pentru atâtea milioane de români și să-și refacă viața dincolo de granițele țării.
Poveștile nu sunt separate una de cealaltă ci sunt legate între ele de o altă poveste de dragoste care transcende timpul și spațiul, cea dintre Glad și Rosana, mătușa Iasminei.
Rosana este cea care a ajutat-o pe Iasmina și pe mama ei să ajungă în Canada. Glad și Rosana trăiesc o iubire imposibilă, Rosana fiind căsătorită deja atunci când îl cunoaște pe Glad.
Nu, nu este vorba despre un triunghi amoros ci mai degrabă despre faptul că și iubirea poate avea mai multe fațete. Relația dintre Glad și Rosana ne învață că poți iubi mai multe persoane în moduri diferite. Poate că o să vă pară puțin ciudat dar Rosana își iubește soțul și în același timp și pe Glad. O să aflați din carte mai multe.
Veți avea de învățat și din lecția de viață pe care ne-o oferă povestea Alidei cu toate necazurile prin care a trecut până să ajungă să-l cunoască pe Glad. Cred că din toate poveștile de viață ale personajelor din carte, povestea Alidei m-a impresionat cel mai mult prin puterea cu care aceasta a știut să depășească și să treacă de furtunile vieții de una singură.
Povestea Iasminei ne învață altă lecție de viață. Cu 5 ani în urmă Iasmina se despărțise de cel pe care îl iubea și cu care formase un cuplu pentru mult timp. Însă nu reușește să-l uite și o parte din sufletul ei tot și-ar dori ca ei să fie împreună.
Însă va trebui să învețe un lucru simplu și etern valabil, faptul că iubirea înseamnă să-i fii alături și la bine dar mai ales la greu celui de lângă tine
”Cel care te va lua de mână pe timp de furtună va rămâne alături de tine”
Poate că o să vă pară puțin siropoasă povestea Iasminei însă v-aș recomanda să o priviți exact așa, ca pe o lecție de viață, ca pe o poveste care ați fi putut-o citi într-o carte de dezvoltare personală.
E o lecție la care ar putea medita mai ales cei/cele care acum sunt în situația în care s-au despărțit dar nu se pot încă desprinde de fostul/fosta și cred că altul/alta nu mai există, că în viață nu mai ai alte opțiuni, că totul se termină acolo.
Ar fi multe de spus despre cartea Corinei însă nu cred că are rost să intru în amănunte pentru că este mai bine să o citiți și să o descoperiți prin perspectiva voastră. Privită prin ochii voștri poate că totul va fi perceput altfel. Sper totuși să vă placă.
Părerea mea despre Dincolo de furtună
Cum spuneam și la început, mi-a plăcut și această carte scrisă de Corina Ozon și i-am dat 5 steluțe din 5 pe Goodreads deși, recunosc, povestea dintre Iasmina și Paco e un pic siropoasă. Insă ideea generală a cărții și ceea ce transmite face din această carte una care merită a fi citită de cei tineri mai ales. Aceștia au cel mai mult de învățat din cartea Corinei.
Vă invit s-o ascultați și pe Corina Ozon vorbind despre cartea ei și citind câteva paragrafe din roman
Dincolo de furtună a fost publicată la editura Herg Benet în anul 2019. O puteți comanda direct de pe site-ul editurii sau de la marile librării online, vezi AICI sau AICI.
Cristina Dragomir says
stii ca inca nu m-a convins nimeni sa mai dau o sansa literaturii romane contemporane dupa vreo doua incercari esuate de acum vreo doi ani. Te provoc sa incerci, dar sa vii cu ceva mai bun decat atata iubire.
Claudia says
Am citit multe carti ale autorilor romani contemporani care nu m-au dezamagit. Ca si cititor seaman cu Corina Ozon. Sunt cameleonica :))) Privesc cartile citite din diferite perpective si le notez tocmai din acel unghi. Poate e cumva urmare a faptului ca mereu ma gandesc la fiu-meu si la ce i-as putea lui recomanda sa citeasca la dierite varste 🙂
Cartea Corinei nu e ”atata iubire” ci mai multe lectii de viata. 😉