Ce aparate electrocasnice second-hand să cumperi și ce să NU cumperi niciodată?
Despre achiziționarea de produse second-hand am mai scris de multe ori și am prezentat motive întemeiate care să justifice achiziționarea unui produs care nu este nou și este deja folosit. Dar niciodată nu m-am referit la produse electrocasnice second-hand, gândindu-mă că probabil nimeni nu ar cumpăra așa ceva.
Dar fiecare lucru din lumea asta are un posibil cumpărător. Un fost unchi de al meu spunea despre un talcioc (târg de vechituri) dintr-un bătrân oraș de provincie, că găsești acolo de la cuiul ruginit până la inelul aurit. Așa și cu electrocasnicele second-hand, cineva poate că le cumpără și pe astea…
Dar de ce să cumperi un aparat electrocasnic deja folosit? În primul rând contează banii și apoi contextul în care faci achiziția. Nu vrei să dai prea mulți bani pe ceva ce nu vei folosi prea multă vreme și atunci un aparat second-hand care arată bine pare o achiziție foarte economică.
Chiar eu împreună cu un coleg de cameră din facultate am cumpărat un mic frigider second-hand de la un student arab, care-și terminase studiile în România și urma să plece în țara lui. Nou mini-frigiderul era vreo 5-600 de lei pe vreme aceea, noi l-am luat cu 100.
Mai apoi colegul a păstrat aparatul și mi-a returnat partea mea și culmea, l-a folosit mulți ani după aceea, chiar dacă între timp se însurase și își luase un frigider mare.
Ce electrocasnice second-hand să cumperi și ce să nu cumperi niciodată
Așadar, ce electrocasnice second-hand poți cumpăra și ce să nu cumperi niciodată?
- Un frigider mic second-hand, după cum spuneam, poate fi o achiziție bună, mai ales dacă nu a fost folosit într-un loc unde s-a gătit mult, că tot m-am dat pe mine de exemplu.
- Nu cumpăra însă un frigider mare second-hand, mai cu seamă dacă a fost folosit mult, că nu știi cât te mai ține, iar o achiziție second-hand nu trebuie să-ți „scoată” mulți bani din portofel, că nu ai garanție la ea.
- Un expresor cafea poți cumpăra, mai ales dacă sunteți o „echipă” de mari consumatori de cafea, băutură care ne „îmbată” cu mirosul ei diminețile. Cei mai tentați să cumpere așa ceva pot fi colegii de cameră dintr-un cămin studențesc. Cum cei din cameră vor împărți cheltuielile, este clar că expresorul va costa o nimica toată, dar mirosul cafelei îi va trezi pe toți voioși.
- Nu cumpăra însă un aparat electric de epilat! Ești fată/femeie și vrei să te epilezi? Cumpără neapărat un aparat electric de epilat nou, care să fie numai al tău.
- Poți cumpăra și blendere second hand, tot în ideea că nu costă prea mult și poți imediat prepara cu ele o supă, un suc de fructe cu pulpă sau un piure de legume. Poate că intenționezi să-ți cumperi un blender foarte modern și performant, dar până ești dispus/dispusă să dai bani mai mulți, poți cumpăra și unul la mâna a doua, ca să-l folosești o vreme, până se strică.
- Nu cumpăra însă un aparat electric de ras second-hand, dacă ești băiat/bărbat. Aparatele de ras trebuie să fie ale tale și doar ale tale, prin urmare trebuie să le cumperi noi.
- Dacă arată bine și nu prezintă urme că ar fi fost folosit prea mult, poți achiziționa și un cuptor cu microunde second-hand. Această variantă se potrivește foarte bine grupului de colegi-studenți dintr-o cameră de cămin, ca să aibă unde să-și încălzească imediat un sandviș. Suma de achiziționare, împărțită la mai mulți, va fi derizorie, iar la sfârșit, dacă nu ești tu norocosul/norocoasa să-l câștigi, măcar nu o să-ți pară rău.
Să explic pe scurt cele afirmate mai sus. Atunci când colegii de cameră își termină studiile și au mai multe lucruri cumpărate împreună, ei trag la sorți cine ce păstrează după absolvirea facultății. Fiecare se alege cu ceva, dar poate fi un ceva mai valoros sau mai puțin valoros.
În general nu se supără nimeni, pentru că oricum au costat puțin și le-au folosit împreună atâția ani. Apoi cu toții în curând vor fi pe la casele lor și vor cumpăra electrocasnice nou-nouțe, pentru noua lor familie. Sau poate că până vor fi „în bani”, vor cumpăra tot ceva second-hand…
Tu cum gândești? Ce aparate electrocasnice nu ai cumpara niciodată decât noi?
Cristina Dragomir says
nici eu nu mi-as cumpara aparate de ingrijire personala la mana a doua, dar stiu persoane care au cumparat si asa ceva, le-au dezinfectat si le folosesc cu succes de 2-3 ani. Fiecare cu piticii lui. Oricum, eu prefer sa imi iau cat mai multe noi, cu garantie.
Claudia says
Da, mai ales in vremurile asteea e un pic problematic dar daca nu ai posibilitati financiare e ok si asa in cazul unora. Cum ziceai si tu, se pot dezinfecta 🙂