Vrei să cumperi un aparat de aer condiționat? Iată 5 criterii de care să ții cont!
Dacă în urmă cu ceva ani dotarea unei locuințe cu un aparat de aer condiționat era un lux pe care nu mulți și-l puteau permite, acum prețurile au scăzut destul de mult și la aceste produse și aparatele au devenit accesibile oricărei familii. Practic aparatele de aer condiționat au ajuns să coste cât un frigider sau chiar mai puțin. – vezi aici un exemplu.
La multe case și la blocurile de locuințe, ca să nu mai vorbim de instituții, se pot vedea din ce în ce mai multe unități externe fixate pe ziduri, semn că aceste aparate de aer condiționat sunt din ce în ce mai folosite. Dacă și tu te-ai decis să-ți cumperi unul, deși suntem deja la mijlocul verii, acum este momentul potrivit, deoarece există multe oferte de sfârșit de sezon.
Vrei să cumperi un aparat de aer condiționat? Iată 5 criterii de care să ții cont!
Dar de ce trebuie să ții cont atunci când te hotărăști să cumperi un aparat de aer condiționat? Să vedem pe scurt criteriile.
1. Bugetul tău este cred pe primul loc atunci când te hotărăști să faci orice investiție, nu numai când cumperi un astfel de aparat. În plus, ai mare grijă că pe lângă prețul aparatului afișat în magazine, mai costă câteva sute de lei și montajul lui, plus niște materiale. Unele aparate au inclus kit-ul de montaj, altele nu. Apoi sunt foarte puțini cei care pot să-și monteze singuri un aparat de aer condiționat, așa că trebui să plătești și specialiștii care ți-l montează.
2. Timpul cât vei folosi acest aparat este un alt factor important. Sunt zone din țară unde îl vei folosi destul de mult pe timpul verii (în sudul țării de exemplu), pentru că este foarte cald, dar sunt și zone în care îl vei folosi doar câteva zile pe an. De aceea, poți aloca bani mai mulți sau mai puțini acestei investiții.
Dacă-l folosești doar câteva zile pe an (stai într-un oraș de munte) nu are rost să dai prea mulți bani. Dacă stai la casă, înăuntru vara e ceva mai răcoare decât dacă stai la ultimele etaje ale unui bloc înalt situat în plin soare și vei folosi un aparat de aer condiționat un timp mai redus.
3. Suprafața pe care vrei să o răcești este un alt factor cheie. Se înțelege că pentru o suprafață mai mare vei avea nevoie de un aparat cu o putere mai mare. Puterea lor de răcire se măsoară în Btu (British thermal units – adică Unități Termice Britanice) pentru că așa a rămas din trecut.
Nu voi scrie acum formulele de transformare în alte unități, folosite de ingineri, dar e clar că un aparat de 9000 Btu îți va fi bun pentru un apartament de 2-3 camere, în vreme ce pentru o vilă vei avea nevoie de mult mai mult.
Există însă discuții și în această privință, deoarece bine poziționat, de exemplu pe un hol sau pe casa scării, un aparat de putere mai mică (12000 Btu de exemplu) poate răcori cu succes o vilă de 100 mp sau chiar ceva mai mult, dacă aceasta mai are și răcorirea ei naturală.
4. În legătură cu cele scrise mai sus, va trebui să ții cont și de „gărgăunii” tăi referitori la viteza de răcire. Unii au răbdare și așteaptă răcorirea lentă, graduală a casei sau a încăperii, în vreme ce alții vor să se simtă „ca-n frigider” cât mai repede. Dacă vrei răcire cât mai rapidă, vei avea nevoie de un aparat mai scump cu mai mulți Btu.
Dar mare atenție, că este recomandat ca aerul condiționat să nu fie prea rece, nici în casă și nici în mașină. Deja au apărut răceli și pneumonii cauzate de utilizarea excesivă a aerului condiționat.
5. În fine, un ultim aspect se referă la ceva deosebit de important și anume la existența funcției de încălzire a aparatului. Unele aparate sunt reversibile, adică pe vreme rece pot fi făcute să încălzească aerul.
Toate aparatele de aer condiționat, ca și frigiderele, folosesc energie electrică și nu chiar puțină. Drept urmare, vei putea încălzi o încăpere cu aparatul de aer condiționat, dar o vei încălzi electric.
Soluția este bună pentru perioade scurte de timp, de exemplu e o zi mai rece de toamnă și nu ai pus încă în funcțiune centrala termică pe lemne sau nu ai făcut focul în sobe. În acest caz poți instantaneu să te încălzești cu energie electrică, mai ieftin decât cu un calorifer electric. Dacă te interesează deci și această funcție, ține cont atunci când cumperi un aparat de aer condiționat.
Pe lângă cele enumerate, desigur poți discuta cu specialiștii din domeniu, care pot să-ți facă și calcule, ca să nu dai bani în plus dacă nu e nevoie. Poți citi și opiniile celor care au cumpărat deja aparate de aer condiționat, deoarece site-urile magazinelor online sunt pline de părerile celor „pățiți”, mulțumiți sau nu prea. Poți să-ți dai seama și singur văzând astfel de aparate în funcțiune pe la alții sau pe la diverse instituții, sau poate chiar acolo unde lucrezi tu. Chibzuiește bine achiziția!
norocul meu ca am aparat de aer conditionat si nu e nevoie sa fac o astfel de investitie in anul asta cumpana. Am unul chiar mare, de 18000 de BTU, care sa faca fata in toata casa. E montat pe hol si bate in toate camerele.
Cu bine de tine! Stiu ca la voi e foarte cald. Noi, ce sa zic… avem noroc ca e asa racoare de nu ne mai trebuie aer conditionat :)))