6 lucruri bine de știut despre dinții sensibili și sensibilitatea dentară.
Durerile de dinți sunt printre cele mai neplăcute dureri posibile, desigur dintre cele cu care ne confruntăm mereu, în viața obișnuită. Și ca situația să devină și mai dificilă, după cum spune una dintre legile lui Morphy, apar întotdeauna sâmbătă seara.
Desigur că știm cu toții că legile lui Morphy sunt amuzante, ba chiar uneori au un umor negru în ele, dar referitor la durerile de dinți cam așa este, că acestea apar exact „când îți e lumea mai dragă”. Ori în acest moment se apropie cu pași repezi Sărbătorile de Iarnă și nu ai vrea ca tocmai acum să te apuce durerile de dinți…
Durerile de dinți pot avea o multitudine de cauze, dintre care aș enumera: o carie dentară, un abces, o afecțiune a urechii și dinții sensibili. Dintre toate aceste cauze ale durerilor de dinți vom discuta în acest articol despre dinții sensibili, deoarece procentul persoanelor care pot suferi de așa ceva este extrem de ridicat, apropiat de 100% dintre oameni am putea spune fără exagerare.
Sensibilitatea dentară. 6 lucruri pe care ar trebui să le știi
- Cine poate deci suferi de sensibilitate dentară Aproape toată lumea, cu foarte mici excepții. Deci te poate afecta și pe tine exact când te simți mai bine și nu ai avea chef de o astfel de problemă.
- Cum se manifestă sensibilitatea dentară? Se manifestă extrem de neplăcut printr-o durere acută foarte intensă, de scurtă durată, atunci când dintele vine în contact cu alimente dulci sau acre, cu băuturi sau alimente reci, cu băuturi sau alimente calde sau pur și simplu când respiri și aerul rece ajunge și în cavitatea bucală.
- Durerea poate să apară fie din cauza pulpei (se numește în acest caz sensibilitate pulpară), fie din cauza dintelui propriu-zis. Pulpa dintelui este țesutul mai moale din interiorul acestuia, care conține vasele de sânge ce-l alimentează și care îl mențin sănătos. Sensibilitatea pulpară afectează un singur dinte și poate fi din cauză că acesta este fisurat, cariat sau infectat. De asemenea mai poate indica faptul că o plombă trebuie schimbată.
- Sensibilitatea dentară poate fi cauzată și de placa bacteriană, adică de bacteriile care se dezvoltă excesiv în gură și pe dinți. În mod natural în cavitatea bucală există bacterii și unele sunt benefice. Dar altele, prin metabolismul lor, produc acizi ce atacă smalțul dinților, provocând în timp carii. Placa bacteriană o putem ține sub control spălându-ne pe dinți atât de des pe cât este necesar, folosind apă de gură, ață dentară pentru îndepărtarea eficientă a resturilor alimentare etc.
- Retragerea gingivală este o altă cauză a sensibilității dentare. Aceasta însemnă că gingiile ce acoperă rădăcina dinților se retrag, lăsând-o descoperită, ori în zona rădăcinilor dinții nu sunt atât de bine protejați de stratul de smalț.
- Demineralizarea smalțului însemnă că smalțul protector al dinților, prin pierderea substanțelor minerale care intră în mod natural în compoziția lui, își pierde din tăria și rezistența pe care o are și de aici o multitudine de probleme. Cresc șansele ca smalțul să se fisureze, apoi să se carieze (iar caria să devină profundă, adâncă), cresc șansele ca bacteriile nedorite să prolifereze pe el, crește sensibilitatea dintelui la orice factor extern, până când orice ai bea sau mânca îți va provoca durere.
Cum să previi problemele cauzate de sensibilitatea dentară?
Cunoscând cauzele ei se poate interveni eficient, dar soluții minune, rapide și sigure nu există. Trebuie însă acționat din timp, menținând o igienă optimă a dinților prin periaj dentar corect, cu o periuță de dinți potrivită (care să nu rănească dinții și gingiile), prin alimentație sănătoasă (care să aducă în corp toate substanțele necesare bunei lui funcționări), prin evitarea exceselor (adică a alimentelor sau băuturilor exagerat de reci sau de fierbinți) etc. La acestea aș mai adăuga și vizitele periodice la medicul stomatolog, care pot detecta din timp eventualele probleme, pentru a le rezolva din vreme.
Tu ce faci pentru a preveni apariția sensibilității dentare?
Leave a Reply