Ce să faci și ce să nu faci în noaptea de Anul Nou
Anul Nou este un eveniment foarte important pentru oricine. Vechiul an, așa cum o fi fost el, cu bune și cu rele se sfârșește, cel nou, cu multe speranțe, sosește.
Indiferent că suntem români sau pur și simplu cetățeni ai planetei, avem cu toții anumite idei preconcepute sau dobândite despre cum ar trebuie să fie noaptea dintre ani. Și asta pentru că în nici un caz noaptea de Revelion și prima zi a noului an nu pot fi banale: ele sunt și trebuie să fie speciale.
Să vedem în câteva „puncte” cam ce superstiții există cu privire la Anul Nou și de ce oamenii „țin” la ele, pentru că dacă nu le respectă vor fi sub acțiunea ghinionului în tot anul ce urmează, iar dacă nu crezi în ele, ce te costă să le respecți că totuși poate poate…
- Locuința trebuie să o ai curată pentru acest mare și unic eveniment, așa că fă curat din timp ca să te găsească noul an cu toate în ordine. Și masa trebuie să fie mai festivă, altfel decât în zilele obișnuite. Trebuie aranjată cu dichis, cu tacâmuri, veselă și pahare mai deosebite, cu o față de masă pentru evenimente speciale.
- Pe masă este bine să ai pește în noaptea dintre ani. Ei, nu tot meniul trebuie să fie pe bază de pește, dar măcar ceva acolo, niște icre tot trebuie să ai dacă altceva n-ai pregătit. Treaba asta cu peștele nu este doar la noi la români, dar la poporul nostru există de secole ideea că e bine „să te strecori ca peștele prin apă”.
- Dacă peștele este indicat, total contraindicată este mâncarea de pui (sau de găină). Cică aduce ghinion, că norocul se va risipi ca și praful pe care-l scurmă găina. Iar la urma urmei, nu mănânci pui tot anul, și acasă și la fast-food? Măcar de Revelion mai încearcă și altceva.
- Cam cu o să fie noaptea de Revelion și prima zi, cam așa o să-ți fie tot anul. De aceea trebuie neapărat să ai bani în buzunare (sunt bune și cardurile, dar să fie doldora, nu goale). Nu trebuie să ai datorii pe la prieteni, rude sau cunoscuți. Cele de la bancă nu se pun.
- Nu se pune nici dacă bei ceva în plus, că asta nu înseamnă nicidecum că vei fi „amețit” tot anul. Ba chiar nu ai voie să eviți băutura de Revelion, că ceva ceva tot trebuie acolo pentru voie bună. Dar totuși nu te îmbăta! Iar la miezul nopții, vinul spumant este obligatoriu, nu știu de ce, dar de ce să riști și să nu respecți tradiția universală? Dacă tocmai din cauza ta este perturbat mersul planetei?
- Anul Nou trebuie întâmpinat pe lumină și cu cât mai mult zgomot. Niște lumini trebuie să rămână aprinse toată noaptea, chiar dacă pleci de acasă la restaurant. Zgomot trebuie să faci, fie cântând cu gașca, fie dansând (în cazul acesta zgomotul „emană” din difuzoare), fie pocnind doar petarde autorizate. Dacă nu găsești să cumperi artificii și pocnitori, consolează-te cu faptul că jucătorii naționalei de fotbal au fost cu toții niște petarde în ultimele meciuri jucate.
- Cică prima persoană care intră în casă după miezul nopții trebuie să fie un bărbat, că dacă e o femeie, certurile și scandalurile în noul an vor fi „la ele acasă”. Așa că dacă ați ieșit cu toții afară să dați pocnitori și să ciocniți șampania, la întoarcere, mare mare grijă: să nu cumva să fie o femeie cea care intră prima în casă. Și statisticile confirmă că majoritatea divorțurilor se petrec din cauza faptului că o femeie a intrat prima în casă după miezul nopții de Revelion.
- Dacă însă vrei să ai noroc în dragoste, nu uita de vâsc. O rămurică de vâsc neapărat trebuie să fie undeva pe acolo, fie chiar pe masa de Revelion, fie agățată pe sus (la lustră de exemplu) ca să vă puteți săruta sub ea. Iubirea va fi cu voi tot anul, fapt știut din vremuri străvechi, de la celți și de la popoarele nordice. De asemenea, ca să vă iubiți tot anul nu uitați să vă sărutați mereu, chiar și atunci când vâscul nu este prin apropiere.
- Și tot pentru iubire este nu doar indicată, ci și dovedită puterea lenjeriei roșii, așa că purtați-o mai ales în noaptea dintre ani. Pe la unele popoare se poartă și de Crăciun. Acest obicei nu este românesc, dar cum noi românii luăm tot ce-i bun de la alte popoare, l-am adoptat și pe acesta. Dacă funcționează? Ga-ran-tat! Păi iubitul, soțul sau amantul, o să-ți reziste dacă te vede în chiloței roșii? Ei, în acest caz am ceva dubii în privința soțului…
- Nu mătura prin casă în prima zi a noului an și nici nu arunca gunoiul, că asta îți va aduce mari neplăceri în anul ce tocmai a început de câteva ore. Nu du gunoiul pe 1 ianuarie, ci pe 31 decembrie (adică înainte de Revelion)! Este ceva normal în ultima zi a anului ce va să treacă să vezi la tomberoanele de gunoi cozi uriașe formate din bărbații ce duc gunoiul în ajunul Anului Nou, dar fii liniștit căci coada merge repede și vei scăpa și de ghinion.
Mai sunt destule datini, tradiții și superstiții de Anul Nou, dar deocamdată ne oprim aici cu urarea cea mai nouă: „Să fii vesel, sănătos/Să ai gust, să ai miros!”
Leave a Reply