5 lucruri pe care poate nu le știai despre castrarea și sterilizarea câinilor
Multe lucruri nu vor mai fi la fel după ce omenirea va trece de pandemia provocată de noul coronavirus și lumea se va schimba cu siguranță. Măsurile de izolare au condus la amplificarea fenomenului muncii de acasă, sau al tele-muncii cum mai este numită.
Multe companii au descoperit astfel că este mai rentabil pentru ele să lase angajații să muncească de acasă, desigur în domeniile în care acest lucru este posibil. Angajații care lucrează de acasă însă au descoperit că este destul de stresant să o facă singuri, departe de forfota unui birou animat, cu multiple relații sociale în interior.
Pentru a reduce efectele însingurării, mulți oameni au aflat că este foarte bine să aibă grijă de un animal de companie, astfel încât numărul câinilor și al pisicilor care sunt crescute în casele românilor, ca de altfel mai peste tot în lume, a crescut simțitor. Animale de companie existau desigur în număr mare și înainte de pandemie, dar acum există și mai multe, iar toate acestea, pe lângă beneficiile incontestabile, creează și probleme.
Fie că ești la nivelul primului animal de companie pe care-l deții, al unui câine în cazul articolului de față, fie că ai mai avut deja, este util să cunoști câteva lucruri despre sterilizare, deoarece un câine nu înseamnă doar un companion necuvântător, ci implică și responsabilități multiple. Nu vei căuta doar lese caini și mâncare și gata cu problemele.
1. În marea majoritate a situațiilor medicii veterinari precum și alți specialiști recomandă sterilizarea animalului. Va trebui deci să ai propriul medic care va avea grijă de animalul tău și te vei documenta și despre sterilizare caini.
La orașe în general, fie că oamenii locuiesc în apartamente de bloc sau la case, spațiul este destul de limitat și pentru ființele umane, darămite pentru animale și de aceea este indicat ca animalul să scape de problemele pe care i le creează perioadele în care intră în călduri.
Odată sterilizat, animalul se liniștește în ceea ce privește instinctul sexual și nu va mai fugi de acasă în căutarea unei cățelușe sau a unui câine, după caz, nu se va mai bate cu alți câini, reducându-se și riscul de a fi lovit de o mașină.
2. Specialiștii folosesc adesea doi termeni referitori la operațiunea de sterilizare. Unul este chiar acesta, sterilizare, iar celălalt este castrare. Castrarea se referă doar la masculi, în vreme ce sterilizarea, termen general, se referă și la femele. Prin această operație, se îndepărtează testiculele câinelui sau ovarele cățelei, fapt care conduce la diminuarea până la dispariție a cantității de hormoni asociați cu instinctul sexual și de reproducere.
3. Există multe mituri legate de sterilizarea animalului și unul spune că după operație animalul se va îngrășa. Trebuie ținut cont de faptul că un animal steril are nevoie de mai puțină hrană decât unul activ sexual și de aceea animalelor sterilizate este necesar să li se dea mai puțină mâncare. Apoi un animal steril va alerga mai puțin, se va mișca mai puțin, și de aceea stăpânul va fi nevoit să-l scoată la plimbare după un program care trebuie respectat. Dar mișcarea va face bine în cele din urmă amândurora și câinelui, dar și omului.
4. O altă părere este aceea că operația chirurgicală este periculoasă pentru viața animalului. Este complet fals, deoarece sterilizarea sau castrarea sunt operațiuni sigure, fără riscuri și care sunt urmate de refacerea rapidă a „pacientului”, desigur dacă acesta este îngrijit corespunzător, urmând indicațiile specialistului.
5. În fine, se mai spune că un câine castrat sau o cățelușă sterilizată nu vor mai avea „personalitate”, se vor „blegi”. Toate datele arată că animalele sterilizate nu sunt mai blege, ci mai puțin agresive, fiind astfel mult mai ușor de ținut în case, mai ales dacă acolo trăiesc și copii. Cu îngrijirea și atenția cuvenite, orice animal sterilizat se va dezvolta frumos și armonios, fiind un prieten de nădejde al stăpânilor.
Voi cum aveți grijă de câinele vostru? Obișnuiți să-l duceți regulat în vizită la veterinar? L-ați castrat/sterilizat?
Leave a Reply