Depresia la bătrâni. Cauze, simptome, cum se previne.
Nu cred că există persoană care să nu fi auzit nimic despre depresie sau să nu fi trăit în viața ei măcar niște zile mai triste, mai „posomorâte”. Chiar pe parcursul unei singure zile putem experimenta și momente mai puțin plăcute, de tristețe sau melancolie, dar acestea sunt firești și nu trebuie să producă îngrijorări inutile.
Însă atunci când se permanentizează aceste trăiri, de tristețe, de apatie, de lipsă de „poftă de viață” putem vorbi despre depresie și este cazul să luăm măsuri, cu noi înșine, dacă suntem afectați, sau pentru a-i îngriji pe ceilalți dragi nouă, dacă ei sunt cei afectați. Depresia poate deveni problemă gravă, deoarece induce o stare generală proastă a organismului și de la nivel psihic se va ajunge la declanșarea de alte boli la nivelul corpului fizic.
Depresia poate afecta pe oricine, dar bătrânii, mai ales dacă mai sunt și singuri, pot fi victime sigure ale acesteia. De aceea, dacă avem în apropierea noastră sau în îngrijire persoane vârstnice ar trebui să cunoaștem câte ceva despre cauzele acesteia și cum se manifestă pentru a o identifica repede și a ști ce avem de făcut.
Depresia simptome
Deci, dacă observăm la bunicii noștri o stare de apatie, o tristețe îndelungată, lipsa bucuriei atunci când fac activități pe care altădată de făceau cu plăcere, pierderea poftei de mâncare sau din contră, tendința de a mânca compulsiv, faptul că au un sentiment de inutilitate pentru că sunt excluși din viața copiilor, retragerea din cercul de prieteni, reducerea nivelului activităților zilnice, confuzie, pierderi de memorie, somn insuficient, lipsă de interes pentru un tratament medicamentos etc., atunci cu siguranță că putem vorbi despre instalarea unei stări de depresie.
Depresia cauze
Cauzele depresiei la bătrâni sunt multiple și dintre acestea vom enumera doar pe scurt câteva:
- îmbătrânirea în sine conduce și la slăbirea generală a organismului și la apariția unor boli cronice, care numai tonus pozitiv nu pot să dea;
- pensionarea constituie un stres important în viața unei persoane, deoarece rutina zilnică a mersului la muncă, relațiile sociale intense cu colegii și sentimentul utilității dispar odată cu retragerea din câmpul muncii;
- unele medicamente dau ca reacții adverse simptome ale depresiei și afectează organismul;
- pierderea partenerului de viață este un stres uriaș, chiar insuportabil pentru foarte multe persoane, ori la bătrânețe acest fapt se petrece adesea.
- diverse alte afecțiuni pot să-ți provoace depresie, chiar și (banala) spondiloza cervicala, care afectează primele vertebre și care este tratabilă, dar care vine cu dureri foarte sâcâitoare.
- multe alte boli pot să aibă simptome specifice depresiei sau chiar o pot induce, așa că doar medicul va pune diagnosticul corect și desigur va prescrie tratamentul folositor. Dintre aceste boli aș trece aici doar câteva dintre ele:
– sindromul bipolar, care face ca persoana să aibă alternanțe de stări depresive cu stări expansive;
– hipotiroidismul, sau funcționarea „sub parametri” a glandei tiroide, care nu mai produce cantitatea sufiecientă de hormoni necesari bunei funcționări a creierului;
– diabetul produce și simptome care se suprapun peste cele ale depresiei și asta nu doar la persoanele vârstnice;
– sindromul de oboseală cronică, ce poate fi declanșat din cauze multiple, are și puncte comune cu depresia, dar și diferențe, cum ar fi aceea că cel afectat de acest sindrom ar vrea să fie activ, dar nu poate, pe când depresivul nu vrea să facă ceva anume pentru că nu are chef; Etc.
Depresia. Cum se previne
Cei activi, mai tineri, care au rude vârstnice cu depresie, pot să contribuie activ la tratarea acestora, prin acțiuni cum ar fi: atragerea în acțiuni comune de orice fel, de la plimbări în parc până la petrecerea de timp de calitate în sânul familiei lărgite; suport moral și material în orice împrejurare; încurajarea vârstnicilor să facă activități fizice și să aiabă cât mai multe contacte sociale etc.
Fiecare vârstnic la rândul lui trebuie să aibă grijă de el însuși, dormind suficient, ținând un regim alimentar adecvat, urmând tratamentele medicamnetoase prescrise de medic, socializând cât de mult este posibil, având grijă și de aspectul fizic etc.
În orice caz, pentru orice formă de depresie trebuie apelat la ajutorul specialiștilor, iar munca de recuperare este una de echipă, adică nu-l implică doar pe cel afectat.
Acum depinde si ce viata a dus fiecare. Ai mei, care au avut copilarii de cosmar, cu foame si toate cele, nu au avut depresii. Sigur ca dor anumite neputinte care apar odata cu varsta, dar nu s-au lasat.